Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peterson Institute: Γιατί ο Donald Trump έχει κηρύξει πόλεμο κατά του ελεύθερου εμπορίου

Peterson Institute: Γιατί ο Donald Trump έχει κηρύξει πόλεμο κατά του ελεύθερου εμπορίου
Ο Trump έχει κηρύξει έναν λανθασμένο πόλεμο, αυτόν ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)
Την άποψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σε πάρα πολλές περιπτώσεις προτιμά τη στείρα αντιπαράθεση και όχι τη συνεργασία, τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Simon Johnson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και στέλεχος του Peterson Institute for International Economics.
Σε αυτό αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αργεντινή το προηγούμενο  Σαββατοκύριακο (1-2/12), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συναντήθηκε με τον Κινέζικο Πρόεδρο Xi Jinping για να μιλήσει, πάνω απ 'όλα, για το εμπόριο.
Σε περίπτωση που οι συζητήσεις τους δεν είχαν κάποιο καλό αποτέλεσμα ο Trump θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την απειλή του και να αυξήσει τους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών αγαθών.
Αλλά τα πονταρίσματα είναι ακόμη υψηλότερα από αυτό.
Σε γενικές γραμμές, ο Trump υποστηρίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απέτυχε - για παράδειγμα, όσον αφορά την Κίνα - και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποχωρήσουν από τον οργανισμό.
Η απειλή να εγκαταλείψει τον ΠΟΕ δεν έχει νόημα ούτε ως στρατηγική διαπραγμάτευσης, πόσο μάλλον ως πολιτική, αλλά θα μπορούσε να συμβεί.
Οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία και για τον κόσμο θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Φαινομενικά, η τρέχουσα προτεραιότητα του Trump στις συζητήσεις με τους Κινέζους είναι η ισχυρότερη προστασία των αμερικανικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Στο προσκήνιο αυτό έχει νόημα: εκτιμάται ότι διάφορες μορφές "κλοπής" πνευματικής ιδιοκτησίας κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία τουλάχιστον 225 δισεκατομμύρια δολάρια (1% του ΑΕΠ).
Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί από καιρό ένα σημαντικό μέρος της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως αντικατοπτρίζεται, για παράδειγμα, στις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ουρουγουάης που ολοκληρώθηκαν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Και υπήρξαν εμφανή περιστατικά βιομηχανικής κατασκοπείας που φέρεται ότι αφορούν κινεζικές εταιρείες (ή ίσως κάποιο τμήμα της κινεζικής κυβέρνησης) που κλέβει εμπορικά μυστικά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μερικές από τις πιο σημαντικές αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας της Κίνας προέρχονται σήμερα από εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης παραγωγικής ικανότητας.
Η Κίνα θέτει τις επενδύσεις αυτές στη μεταφορά τεχνολογίας - ένα σημείο που τονίζει ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος.
Η επιμονή της Κίνας στη μεταφορά τεχνολογίας αυξάνει το βραχυπρόθεσμο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας (για Αμερικανούς και άλλους ξένους άμεσους επενδυτές) και δημιουργεί απειλή για μελλοντικό ανταγωνισμό από κινεζικές επιχειρήσεις.
Ο Trump υπόσχεται να "φέρει πίσω" στις ΗΠΑ τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί κυρίως στον τομέα της μεταποίησης αλλά όχι μόνο.
Πώς διευκολύνει τις αμερικανικές εταιρείες να παράγουν και να καινοτομούν στην Κίνα συμβάλλει στην εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης;
Ίσως η ατζέντα του Trump είναι η πιο συμβατική φιλοδοξία για "ανοικτές αγορές" για τις αμερικανικές εξαγωγές και είναι τελείως πιθανό ότι οι Κινέζοι θα προσφέρουν την αγορά περισσότερων κατηγοριών αγαθών μετά τη σύνοδο κορυφής της G20.
Στον Trump αρέσουν οι ωραίοι τίτλοι και πιθανότατα θα προτιμούσε έναν ευνοϊκό κύκλο ειδήσεων ή δύο, δεδομένων των πρόσφατων αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αλλά τέτοιες συμφωνίες είναι συνήθως χωρίς νόημα - τα αγαθά επρόκειτο να αγοραστούν ούτως ή άλλως με κάποιο τρόπο. Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα, στη διάσκεψη κορυφής ή σύντομα μετά, θα είναι μια άλλη παρακμή της αμερικανικής πολιτικής εναντίον του υφιστάμενου πλαισίου του ΠΟΕ.
Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν ήδη τον διορισμό δικαστών σε ένα βασικό εφετείο του ΠΟΕ.
Εάν αυτό συνεχιστεί, η διαδικασία εκδίκασης του ΠΟΕ θα λυθεί αποτελεσματικά, ίσως το επόμενο έτος.
Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη απώλεια: η διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ είναι απαραίτητη για την καθιέρωση παγκόσμιου εμπορίου βάσει κανόνων.
Και, αντίθετα με ό, τι ισχυρίζεται το Trump, οι ΗΠΑ κερδίζουν πολύ πιο συχνά από ό, τι χάνει στον ΠΟΕ.
Από το 1995 έως το Μάρτιο του 2017, οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν στο 91% των περιπτώσεων που έφεραν εναντίον άλλων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία του συντηρητικού Ινστιτούτου Cato.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ χάνουν μια υπόθεση που έχει ασκηθεί εναντίον των πρόσφατα επιβαλλομένων τιμολογίων της διοίκησης Trump στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο, επειδή πιθανότατα παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ.
Έτσι, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί τώρα να υπονομεύσει τη νομιμότητα του ΠΟΕ και να καταργήσει τις ευθύνες των ΗΠΑ σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα ευρύτερα.
Θα μπορούσαν πράγματι οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον ΠΟΕ;
Ο Chad Bown και ο Douglas Irwin του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας του Peterson έχουν γράψει μια προσεκτική ανάλυση των δυνατοτήτων. Κατά την άποψή τους, η εξουσία να το πράξουν είναι πιθανότερο να δοθεί στο Κογκρέσο.
Όμως, ο Trump θα μπορούσε να εκδώσει μια δήλωση υπαναχώρησης και στη συνέχεια να αμφισβητήσει την εξουσία του να το εφαρμόσει.
Με ποιον τρόπο θα αποφάσιζε το Ανώτατο Δικαστήριο;
Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.
Και ενώ η διαμάχη αυτή συνεχίζεται, θα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα τιμολόγια και πολλά άλλα.
Οι Bown και Irwin επισημαίνουν ότι, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του συστήματος, οι δασμοί που βρίσκονται σήμερα κάτω από το 5%, κατά μέσο όρο, θα μπορούσαν να φθάσουν σχεδόν στο 30%.
Θα υπήρχαν φυσικά αντίποινα με τη μορφή υψηλότερων δασμών που επέβαλαν οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής, κάτι που συνέβη ακριβώς μετά την επιβολή των τιμολογίων χάλυβα και αλουμινίου νωρίτερα φέτος.
Υπάρχουν σίγουρα έγκυρες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διεξάγει το εμπόριο, τον οποίο και ο Pascal Lamy, πρώην γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, ονομάζει "αδιαφανές και στρεβλωτικόγια το εμπόριο επιδοτήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας."
Ωστόσο, όπως λέει ο Lamy, η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την τακτική  θα ήταν να ενισχυθούν οι κανόνες του ΠΟΕ.
Πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να ενταχθούν οι ΗΠΑ σε μια τέτοια προσπάθεια.
Δυστυχώς, όπως σε τόσες άλλες περιπτώσεις, ο Trump προτιμά την αντιπαραγωγική αντιπαράθεση από στη συνεργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης