Πολιτική

«Μακεδονική σαλάτα» έκανε ο Zaev τη συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα

«Μακεδονική σαλάτα» έκανε ο Zaev τη συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» απευθυνόμενος στο δικό του ακροατήριο
Το νέο αφήγημα του Zoran Zaev περί «μακεδονικής» όπως είπε γλώσσας στην Ελλάδα αλλά και περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Οι αναφορές αυτές εκτόξευσαν τον πολιτικό υδράργυρο στην Αθήνα ενώ προκάλεσαν την παρέμβαση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της FYROM να αναδιπλωθεί μιλώντας για παρερμηνεία, στη συνέχεια, των δηλώσεων Zaev.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» απευθυνόμενος στο δικό του ακροατήριο σε μια προσπάθεια αναζήτησης πολιτικών συσχετισμών.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του έδωσαν για άλλη μια φορά το επιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα σημεία είναι επικίνδυνα να «κρούσουν τον κώδωνα» του κινδύνου για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική του Zoran Zaev μόνο ευχάριστη δεν είναι για το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθεί τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να περνά σε κάθε ευκαιρία, τις «κόκκινες γραμμές» της συμφωνίας των Πρεσπών.
Πολλοί λένε μάλιστα, ότι περιπλέκονται τα πράγματα και παραλληλίζουν την όλη εξέλιξη με… «μακεδονική σαλάτα».
Παράλληλα το πρόβλημα μεταφέρεται και στο εσωτερικό της χώρας μας που εκτός από τους ΑΝΕΛ που αντιδρούν, δράττει την ευκαιρία και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής μέχρις ότου υπάρξουν ακριβείς διατυπώσεις και μετά την αναδίπλωση των δηλώσεων Zaev έστρεψε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον «να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην σε υψηλούς τόνους, απάντηση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού προς τη ΝΔ, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στις επίμαχες δηλώσεις του Zoran Zaev κάνοντας λόγο για «συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Zaev οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά κατά του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε «ΝΑΙ»σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν «ΌΧΙ» εδώ και δεκαετίες.
Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει μήνυμα σε όσους είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών θέτοντας με κατηγορηματικό τρόπο προ των ευθυνών τους τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και τους βουλευτές τους.όταν έρθει από την κυβέρνηση προς επικύρωση στη Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών.
Η ΝΔ η οποία επιμένει να αναδεικνύει τα τρωτά όπως υποστηρίζει, σημεία αυτής της συμφωνίας σε ότι αφορά τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τα οποία αναδείχθηκαν και με αφορμή τις δηλώσεις του Zoran Zaev για την «μακεδονική γλώσσα» αλλά και για την «Μακεδονία του Αιγαίου».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης