Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μειώνει άμεσα 12 δισ. NPEs η Πειραιώς 5 δισ. πώληση και έως 7 δισ. προς διαχείριση και εκδίδει 500 εκατ ομόλογο tier 2 με Cerberus ή Pimco

Μειώνει άμεσα 12 δισ. NPEs η Πειραιώς 5 δισ. πώληση και έως 7 δισ. προς διαχείριση και εκδίδει 500 εκατ ομόλογο tier 2 με Cerberus ή Pimco
Η τράπεζα Πειραιώς με αυτό το πλάνο εξυγιαίνεται εμπροσθοβαρώς, αντιμετωπίζει το κεφαλαιακό ζήτημα σε κάποιο βαθμό και ενισχύεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της.
Με την Blackrock, Intrum, Qualco, Pimco, Cerberus Capital Management και Apollo το σχέδιο της τράπεζας Πειραιώς να βγάλει άμεσα από τον ισολογισμό της έως 12 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια καθίσταται ρεαλιστικός στόχος.
Πρόκειται για μια κίνηση έκπληξη καθώς τα NPEs της Πειραιώς θα μειωθούν από 28,5 δισεκ. σε έως 16,5 δισεκ. ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθούν και τα 500 εκατ κεφάλαια που χρειάζεται η τράπεζα.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι η Πειραιώς σχεδιάζει να πουλήσει 5 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα η εταιρία που θα αναλάβει την διαχείριση θα εισφέρει 500 εκατ ευρώ στην Πειραιώς καλύπτοντας έτσι το tier 2 ομόλογο που χρειάζεται.
Όμως η πρόταση για την Πειραιώς έχει αλλάξει καθώς ενώ τα 5 δισεκ. πώληση NPEs παραμένουν ως στόχος, στο σχέδιο έχουν προστεθεί και έως 7 δισεκ. NPEs τα οποία θα δοθούν προς διαχείριση.
Πριν λίγες ημέρες το σχέδιο ήθελε 5 δισεκ. πώληση NPEs, 5 δισεκ. διαχείριση NPEs και έκδοση 500 εκατ ομολογιακού tier 2.
Ωστόσο κατά την διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη με την διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα αυξηθεί το ύψος των NPEs που θα δοθούν προς διαχείριση.
Από τα σχήματα τα οποία έχουν εμφανιστεί η Cerberus, η Pimco – Qualco εμφανίζονται με πολύ καλή πρόταση, όπως και η Blackrock….ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cerberus Capital Management που διαχειρίζεται έως 50 δισ δολάρια assets ίσως έχει πλεονέκτημα.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες η Πειραιώς θα καθαρίσει εφάπαξ 12 δισεκ. από τα NPEs σε σύνολο 28,5 δισεκ. και το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει να αγοράσει τα NPEs θα καλύψει τα 500 εκατ του ομολογιακού tier 2.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις να σπάσει στα δύο η διαδικασία δηλαδή άλλο σχήμα να αγοράσει τα 5 δισεκ. NPEs και άλλο σχήμα να αναλάβει τα έως 7 δισεκ. αξιοποίηση των NPEs.
Ωστόσο τουλάχιστον δυο επενδυτικά σχήματα με τα οποία συνομίλησε το bankingnews θέλουν ομογενοποίηση και όχι διάσπαση των NPEs.
Δηλαδή το σχήμα που θα αγοράσει τα 5 δισεκ. να πάρει και την αξιοποίηση των 7 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων της Πειραιώς συνολικά δηλαδή 12 δισεκ. και να καλύψει τα 500 εκατ του ομολογιακού tier 2.
To σενάριο αυτό θεωρείται και το πιο πιθανό.
Η τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά θα διαθέσει από 10 έως 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια συνολικά, θα μειώσει αισθητά τα NPEs ratio για να μπορέσει να βρει 500 εκατ κεφάλαια τα οποία θα επιτρέψουν στην τράπεζα να βγει από την κόκκινη ζώνη των οριακών ελάχιστων συνολικών κεφαλαίων που εμφανίζει με βάση το νέο SREP (αξιολόγηση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών) τον Ιανουάριο 2019.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς υλοποιεί εμπροσθοβαρώς την εξυγίανση της και κατ΄ ουσία αφαιρώντας 12 δισεκ. από τα NPEs καλύπτει σχεδόν τον στόχο έως το 2021 κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Να σημειωθεί ότι και η Alpha bank ετοιμάζει μεγάλη τιτλοποίηση περίπου 5 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που δείχνει ότι ο δρόμος που άνοιξε η Eurobank ήταν ορθός.
Η τράπεζα Πειραιώς με αυτό το πλάνο εξυγιαίνεται εμπροσθοβαρώς, αντιμετωπίζει το κεφαλαιακό ζήτημα σε κάποιο βαθμό και ενισχύεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης