Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Υποβάθμιση της ανάπτυξης από Fitch - Στα «σκαριά» ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός 2019 - Βελτίωση στα ομόλογα, στο 3,08% το 10ετές

tags :
Ιταλία: Υποβάθμιση της ανάπτυξης από Fitch - Στα «σκαριά» ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός 2019 -  Βελτίωση στα ομόλογα, στο 3,08% το 10ετές
Επικίνδυνα για την Ιταλία και για την Ευρωζώνη τα σχέδια προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει η Ιταλία υποστήριξε ο Επίτροπος Ενέργειας
Έτοιμη να στείλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό στην Κομισιόν έως την επόμενη εβδομάδα, εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Πάντως οι εν λόγω πηγές, οι οποίες προέρχονται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό της Ρώμης για το 2019.
Την ίδια ώρα, όμως, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σαφώς δυσαρεστεί την ιταλική κυβέρνηση, καθώς στην έκθεσή του Global Economic Outlook, προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Πιο συγκεκριμένα ο οίκος εκτιμά ότι για το 2018 η ιταλική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1% (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψη) και 1,1% το 2019 (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψης).

Τη διάθεση, όμως, να υπάρξουν αλλαγές έδειξε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, o οποίος παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στη La Repubblica, ότι «μπορούν να υπάρξουν μικρές αλλαγές.
Πιθανώς να γίνει μία καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις».
Την ίδια ώρα και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, εμφανίστηκε λιγότερο επιθετικός με την ΕΕ, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ansa ότι η Ιταλία θα εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί στους πολίτες η κυβέρνηση και δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ.
Ελπίδες ότι η Ρώμη θα «ευθυγραμμιστεί» με τους κανόνες και θα παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό για το 2019 –πιθανώς και σήμερα Τετάρτη 5/12- εξέφρασε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, G. Oettinger.
«Το νέο σχέδιο της Ιταλίας θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ.
Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ένα προσχέδιο προϋπολογισμού από την Ιταλία, το οποίο παραβιάζει όλα τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας» υποστήριξε ο Oettinger, επισημαίνοντας πως όλα τα σχέδια που έχει παρουσιάσει έως σήμερα η Ιταλία είναι επικίνδυνα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται πως ο Conte έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, υπονοώντας πως ο στόχος για το έλλειμμα θα είναι μικρότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
Η Ιταλία στα δύο προσχέδια προϋπολογισμού που έχει αποστείλει στην Κομισιόν – και τα οποία και τα δύο έχουν απορριφθεί – έκανε λόγο για έλλειμμα 2,4%.
Πληροφορίες από τον Ιταλικό Τύπο αναφέρουν πως η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα έλλειμμα της τάξης του 1,9% με 2%, αν και ο Conte έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση με έλλειμμα κάτω του 2%.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Conte έδωσε μια πρόγευση του πώς σχεδιάζει να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα.
Όπως είπε, το να καθυστερήσει η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, δεν σημαίνει ότι τις προδίδουμε.
Προφανώς ο Conte, ο οποίος έχει αναλάβει το βάρος των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019, αναφέρεται στις δύο εμβληματικές προεκλογικές εξαγγελίες της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών.
Για να πετύχει ένα έλλειμμα κοντά στο 2%, όπως αναφέρουν τουλάχιστον τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Conte θα πρέπει να «πειράξει» τις δύο αυτές μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, είτε θα πρέπει να μειωθούν ο αριθμός των δικαιούχων και άρα τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για αυτά τα δύο προγράμματα είτε θα πρέπει να πάει προς τα πίσω χρονικά η εφαρμογή τους.
Μέχρι τώρα Salvini και Di Maio αντιδρούσαν έντονα σε αυτήν την προοπτική, η οποία όμως φαίνεται και από τις δηλώσεις Conte είναι βασικό μέρος του σχεδιασμού του.
«Το να αλλάξουμε κάποια μικρά πράγματα, δεν σημαίνει ότι τις αφήνουμε πίσω» λέει στη La Repubblica ο Conte, αναφέροντας πως είναι έτοιμος να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019.
Όπως λέει, αυτός είναι που διαπραγματεύεται με την ΕΕ, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός δεν έχει σταματήσει λεπτό.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero αναφέρει πως μια από τις σκέψεις που υπάρχουν για να μειωθεί το ύψος του ελλείμματος είναι να μειωθούν τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για το εισόδημα των πολιτών, βασική προεκλογική εξαγγελία του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, μπορεί να εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 2 δις ευρώ.

Di Maio: Θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις και θα αποφύγουμε τις κυρώσεις της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, κατορθώνοντας παράλληλα να αποφύγει τις κυρώσεις της Κομισιόν, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi di Maio, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ansa.
«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και θα αποφύγουμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τηρώντας συγχρόνως τις υποσχέσεις μας», εκτίμησε ο Ιταλός πολιτικός και προσέθεσε ότι «παρουσιάσαμε μια νέα οικονομική συνταγή, η οποία ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Και αυτό προκαλεί προστριβές και συζητήσεις».
Ο ίδιος τόνισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί από την Γερουσία μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή θα παρουσιαστούν και οι καθοριστικές τροπολογίες που αναμένεται να μειώσουν την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ και να οδηγήσουν σε συμβιβασμό με την Κομισιόν.

Savona: Η Ιταλία κινδυνεύει με ύφεση – Πρέπει να δράσουμε

Την άποψη ότι η Ιταλία κινδυνεύει με ύφεση, καθώς όλα στην ΕΕ κινούνται με αργούς ρυθμούς και η χώρα δεν μπορεί να περιμένει έπ’ άπειρον πότε θα κινηθεί η ευρωπαϊκή μηχανή, υποστήριξε ο Paolo Savona, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Όπως τόνισε «η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την αργή μετάβαση που θα οδηγήσει το 2019 σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία νέα Επιτροπή και νέα σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ.
Καθήκον μας είναι να δράσουμε».
Παράλληλα υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να δημιουργήσει «οικονομική και νομισματική σταθερότητα, αλλά όχι να στηρίξει την ανάπτυξη».

Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε σήμερα η αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με τις αποδόσεις να υποχωρούν, καθώς Ρώμη και Βρυξέλλες βρίσκονται πιο κοντά σε συμβιβασμό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολίσθησε στο 3,08% από 3,151% στο χθεσινό κλείσιμο.


Στο 0,59% υποχώρησε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, από 0,655% στο χθεσινό κλείσιμο.
Το ιταλικό spread υποχωρεί στις 280 μονάδες.
Με μικρές απώλειες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, υποχωρώντας κατά 0,13% στις 19.328,70 μονάδες.


Corriere della Sera: O Tria εξετάζει το ενδεχόμενος παραίτησης μετά την έγκριση του προϋπολογισμού

Το ενδεχόμενο παραίτησης από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 από τη Βουλή, εξετάζει ο Giovanni Tria.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα  Corriere della Serra, ο Ιταλός υπ. Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση και δεν αποκλείεται να παραμείνει τελικά στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι απομονωμένος.
Η σχέση του Giovanni Tria με την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης (Conte, Salvini, Di Maio),  έχει περάσει από 40 κύματα, καθώς ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται πιο μετριοπαθής όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και δεν επιθυμεί κλιμάκωση της κόντρας με τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Salvini, κληθείς να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, απάντησε ότι οι εφημερίδες έχουν φαντασία.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 5/12 08:28)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης