Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναβρασμός σε ΑΝΕΛ, κυβέρνηση για το Σκοπιανό – Σγουρίδης: Να αναπέμψει ο Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις Zaev και να πάμε σε εκλογές

Αναβρασμός σε ΑΝΕΛ, κυβέρνηση για το Σκοπιανό – Σγουρίδης: Να αναπέμψει ο Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις Zaev και να πάμε σε εκλογές
Ανοιχτό να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης άφησε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ
(upd2) Νέο αναβρασμό στους ΑΝΕΛ και αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα καθώς ενισχύουν τον προβληματισμό σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή αυτές τις δηλώσεις να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε.
Σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία.
Από τη στιγμή που εμμένουν οι γείτονές μας σε αυτά που για εσωτερική τους συνοχή εκστομίζουν ή προβαίνουν σε πράξη και δεν τα αφαιρούν από το Σύνταγμά τους, είναι μία ευκαιρία για τον κ. Πρωθυπουργό να πει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη συμφωνία και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές» τόνισε ο κ.Σγουρίδης αναφερόμενος στην παρέμβαση Nimetz προς τον Zaev.
Ερωτηθείς αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».
«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η Συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία.
Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος δυναμίτισε περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με νέες δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ο κ.Σγουρίδης υποστήριξε ότι «φυσικά και θα δίναμε τις 151 ψήφους αν είναι να μην περάσει η συμφωνία», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και κάτι τέτοιο το έχει αποκλείσει ο Π. Καμμένος με δέσμευση του στον πρωθυπουργό.

Εύθραυστες ισορροπίες, πιέσεις Μητσοτάκη
Οι προκλητικές δηλώσεις Zaev αποτέλεσαν την καλύτερη «αφορμή» για τη ΝΔ προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους βουλευτές εκείνους που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Το απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η χθεσινή δήλωση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη Συμφωνία, επισημαίνοντας πως δικαιώνεται η θέση της ΝΔ ότι με τη συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζονται οι «ανιστόρητες» αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών.
Ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις κυρίως στους βουλευτές εκείνους από το Ποτάμι και από τους ΑΝΕΛ – αλλά και από τους ανεξάρτητους -, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι η Συμφωνία έχει μεν προβλήματα αλλά είναι προς θετική κατεύθυνση.
Είναι γνωστό πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά σκοπεύουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πηγαίνοντας ενάντια στη «γραμμή» του κόμματος και οδηγώντας τους ΑΝΕΛ μάλλον σε διάσπαση, ενώ σε θετική ψήφο προσανατολίζονται τέσσερις βουλευτές από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.
Είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης δεν θα μειώσει την πίεση του, αντιθέτως θα την εντείνει σε μια προσπάθεια αφενός να «στριμώξει» πολιτικά όσο μπορεί τους ΑΝΕΛ – τους κατηγορεί ότι δεν ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, με την οποία θα εμποδιζόταν πραγματικά η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή - και αφετέρου να προσεταιριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις λοιπές κεντρώες δυνάμεις, δηλαδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, έχοντας το βλέμμα του κυρίως στο μετεκλογικό σκηνικό και στις απαιτούμενες συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν.

Λεβέντης: Εκλογές τον Φεβρουάριο – Ο Τσίπρας θα πετάξει τη μπάλα στη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πετάξει τη μπάλα στη ΝΔ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Ένωση Κεντρώων έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εγκληματική για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Πρόθυμοι στην Βουλή υπάρχουν για να ψηφίσουν την Συμφωνία.
Το Σκοπιανό θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε ότι «όλους τους τελευταίους μήνες αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη προσπαθούν να τον μεταπείσουν στο θέμα των Σκοπίων, υποδεικνύοντάς του να αλλάξει θέση και να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών».

Παρέμβαση Κατρούγκαλου σε Mogherini (ΕΕ): Να τηρείται το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρέμβαση στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, F. Mogherini για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ζήτησε να τηρείται το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις που προέρχονται από τα Σκόπια και που ανακλήθηκαν στη συνέχεια, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τηρείται το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ.Κατρούγκαλος θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό και κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται πως χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, J. Stoltenberg, διεμήνυσε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στη διατλαντική Συμμαχία.

Μπόλαρης (υφ. Εξωτερικών) για δηλώσεις Zaev: Παρακολουθούμε καθημερινά, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω

Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις από τη συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρης, ο οποίος χαρακτήρισε αυθαίρετη και εσφαλμένη την «ανάγνωση» της ΝΔ.
«Οι γείτονες έχουν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις, εάν αυτές τις υποχρεώσεις τις εκπληρώσουν απροφάσιστα, χωρίς λανθασμένες ή αυθαίρετες ερμηνείες, εμείς τις διεθνείς υποχρεώσεις θα τις τηρήσουμε.
Παρακολουθούμε καθημερινά το τι συμβαίνει, καταγράφεται και δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.
Υπήρξε παρέμβαση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έγινε ενημέρωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν μένει τίποτα ασχολίαστο, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω... Παρακολουθούμε για να στηρίζουμε τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού με σεβασμό στη ιστορία μας και στη διαχρονία μας.
Η ανάγνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ίδιο αυθαίρετη και εσφαλμένη όσο και του κ. Ζάεφ.
Ας βγουν να πουν άρθρα από τα οποία προκύπτει ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχουν αναφορές στα ζητήματα της γλώσσας.
Kαμία» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Μπόλαρης, τονίζοντας ότι «δρούμε ενημερώνοντας τους πάντες χωρίς να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω».
«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν πρώτο θέμα στην ατζέντα την παραπληροφόρηση για το ζήτημα.
Όποιος έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, όποιος ξέρει ποιες είναι οι ρίζες του και πατά γερά στα πόδια του, στην ιστορία του, στον πολιτισμό του, στη φιλοσοφία του, όποιος ξέρει τι σημαίνει η Ελλάδα και η παρουσία της σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική αλλά προκλητική περιοχή, τότε αντιμετωπίζει το μέλλον, το σήμερα για εμάς το αύριο για τα παιδιά μας με αποφασιστικότητα, με θέληση και με στρατηγική.
Αυτά η κυβέρνηση τα εκδηλώνει με απόλυτη σοβαρότητα» υποστήριξε ο κ.Μπόλαρης.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 5/12 10:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης