Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Η λιτότητα στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της - Το «όχι» που έγινε «ναι» στην Ελλάδα

CNBC: Η λιτότητα στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της - Το «όχι» που έγινε «ναι» στην Ελλάδα
«Η περαιτέρω αύξηση των δαπανών είναι η συνταγή για μια άλλη κρίση χρέους στο εγγύς μέλλον» επισημαίνουν οι αναλυτές στο CNBC
Με αναφορές στην Ελλάδα, στο δημοψήφισμα του 2015, στα μνημόνια, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και στα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να εφαρμόσει, το CNBC προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα εάν η λιτότητα έχει τελειώσει στην Ευρώπη αλλά και εάν οι πολιτικές λιτότητας απέφεραν αποτελέσματα.
«Δέκα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα μέτρα λιτότητας φάνηκαν να έχουν πεθάνει στην ήπειρο (σσ. Ευρώπη), καθώς ένα κύμα λαϊκισμού σάρωσε την Ευρώπη, στρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του κοινού εναντίον των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και των μη-δημοφιλών προγραμμάτων τους.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία -αναμφισβήτητα εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους- χαλάρωσαν τις οικονομικές τους πολιτικές» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.



Ειδικά για τη χώρα μας, το CNBC σχολιάζει, έως τον Αύγουστο οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάζονταν να εφαρμόζουν πολιτικές που υπαγορεύονταν από τους δανειστές της.
«Τώρα που η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα, η Αθήνα προσπαθεί να δείξει ότι η λιτότητα έχει τελειώσει, κυρίως ενόψει των εκλογών το επόμενο έτος» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Image

Πλέον η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα πολύ καλύτερο στάδιο οικονομικά από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία.
«Βρισκόμαστε στη φάση της ανάκαμψης και τα οικονομικά είναι σε πιο στέρεες βάσεις.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας.
Η βελτιωμένη ανάπτυξη σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν πιέζονται δημοσιονομικά.
Είναι μέρος ενός φυσικού κυκλικού story που δίνει στους πολιτικούς τα περιθώρια κινήσεων.
Κινούμαστε σε μια εποχή με περισσότερες επιλογές δημοσιονομικά.
Έτσι η λιτότητα έχει κατά κάποιο τρόπο τελειώσει» επισημαίνει ο Paul Donovan επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.

To… φετίχ του προϋπολογισμού

Στο δημοσίευμα του CNBC γίνεται αναφορά και στην εμμονή των Γερμανών για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας.
«Πολλοί Γερμανοί πίστευαν ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν ένα απαραίτητο τονωτικό για τις νότιες χώρες της ευρωζώνης που -όπως οι ίδιοι πίστευαν- έκαναν κακοδιαχείριση των οικονομικών τους (όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Merkel, Wolfgang Schaeuble - γνωστός και ως "αρχιτέκτονας της λιτότητας", ο οποίος επανειλημμένως έλεγε στην Ελλάδα να μην κατηγορεί τους άλλους για τα προβλήματα της οικονομίας).
Ενώ, άλλοι, όπως ο πρώην κεντροαριστερός αντικαγκελάριος, Sigmar Gabriel, υποστήριζαν ότι τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν την ΕΕ προς το χείλος του γκρεμού» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η… καραμέλα της λιτότητας

Το CNBC στην προσπάθεια του να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η λιτότητα έγινε «καραμέλα» για τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, επισημαίνει ότι χώρες-μέλη της ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρος) ήρθαν αντιμέτωπες με κρίσεις χρέους για διάφορου λόγους για το 2009 και μετά.
Αυτές κυμαίνονταν από φούσκες στις αγορές ακινήτων (π.χ. στην Ιρλανδία και την Ισπανία) στη μεγάλη αποτυχία τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία που είχαν επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς και τη γενική κακοδιαχείριση των κρατικών προϋπολογισμών και την αύξηση του χρέους όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.
Οι χώρες προχώρησαν σε προγράμματα διάσωσης με υψηλό, όμως, αντίτιμο.

Image

Όσον αφορά την Ελλάδα, το CNBC κάνει ειδικά αναφορά και στο δημοψήφισμα
«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε και προχώρησε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο οποίο ο λαός τάχθηκε κατά ενός ακόμα μνημονίου, οι κατά της λιτότητας ιδεολογίες ήρθαν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα.
Με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη να κρέμεται από μια κλωστή, τα βασικά εμπορεύματα να περιορίζονται και με τη χώρα να φαίνεται σαν να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της -ένα δυνητικά καταστροφικό σενάριο για την Ευρώπη- στο τέλος το "όχι" του λαού αγνοήθηκε και ήρθε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Image

Τελικά το 2018, η Ελλάδα βγήκε επιτέλους από τα πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, το πρόβλημα του χρέους παραμένει, καθώς διαμορφώνεται στο 197,7%, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία.
Οικονομολόγοι και επενδυτές ανησυχούν για το προφίλ του χρέους της Ευρώπης αλλά και την έλλειψη δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι.
Πρέπει να λάβει μια απόφαση για το εάν θέλει στενότερη ένωση και στενότερη δημοσιονομική πολιτική.
Επί του παρόντος μπορεί να έχουν κοινό νόμισμα αλλά δεν έχουν κοινή δημοσιονομική πολιτική» επισημαίνει ο Alberto Gallo της Algebris Investments και προσθέτει «το πρόβλημα της λιτότητας διασχίζει τις διαρθρωτικές ανισορροπίες που είναι η καρδιά της ευρωζώνης» όπως η έλλειψη κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.
«Όλες οι χώρες επωφελούνται από την παραμονή τους στην ευρωζώνη αλλά κάποιοι επωφελούνται περισσότερο από τους άλλους» τονίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Daniel Lacalle επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion επισημαίνει στο CNBC ότι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να προωθήσουν υψηλότερες δαπάνες και μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες, θεωρώντας ότι το σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλής αυτοπεποίθησης θα διαρκέσει για πάντα.
Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εξοικονομήσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε έξοδα τόκων λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά τα έχουν ξοδέψει όλα αυτά.
Το τέλος της λιτότητας έγινε πριν από μερικά χρόνια και αυτό που βλέπουμε είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δαπάνες που ξεπερνούν τα επίπεδα του 2007.
Η περαιτέρω αύξηση των δαπανών είναι η συνταγή για μια άλλη κρίση χρέους στο εγγύς μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης