Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Eurobank -3,5%, ΕΛΠΕ +3% το ΧΑ -0,01% στις 656 μον. - Η Πειραιώς εξετάζει επιθετικό σχέδιο μείωσης των NPEs με 500 εκατ έκδοση tier 2

Με Eurobank -3,5%, ΕΛΠΕ +3% το ΧΑ  -0,01% στις 656 μον. -  Η Πειραιώς εξετάζει επιθετικό σχέδιο μείωσης των NPEs με 500 εκατ έκδοση tier 2
Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά ενώ επέστρεψαν οι χαμηλές συναλλαγές
(upd14)Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι πιέσεις στην Eurobank -3,55% αλλά και στην δεικτοβαρή Coca Cola -1,97% αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη των Lamda +3,74%, ΕΛΠΕ +2,45%, Motor Oil +2,37% ενώ ο τζίρος και όγκος συναλλαγών επέστρεψαν στα χαμηλά επίπεδα
Στις υπόλοιπες τράπεζες, οριακές απώλειες κατέγραψε η Πειραιώς -0,11%, ενώ ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,05% και Alpha Bank +0,75%.
Στην ανάλυσή της για τα διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, η HSBC προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των τιμών στόχων της Motor Oil στα 30 ευρώ και των ΕΛΠΕ στα 11,70 ευρώ, δίνοντας σύσταση buy και για τις δύο ελληνικές μετοχές.
Επίσης, σε ριζικές αναθεωρήσεις των συστάσεών της για τον όμιλο του ΟΤΕ προχώρησε η Barclays ενώ αύξησε και την τιμή στόχο στα 14 ευρώ, από 10 ευρώ προηγουμένως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η εγχώρια αγορά όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες με τον DAX -0,85% καθώς  στο ξεκινημά τους κατέγραψαν ισχυρές απώλειες απόρροια της χθεσινής ισχυρής πτώσης της Wall Street με τον Dow Jones στο -3,10% εν μέσω των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με το εάν η εμπορική «εκεχειρία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επιλύσει μακροπρόθεσμα τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Στα τραπεζικά νέα, την κίνηση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia και να ανακοινώσει ένα επιθετικά εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs ακολουθεί η Πειραιώς η οποία με βάση τελευταίες πληροφορίες σχεδιάζει να πουλήσει 5 δισεκ. NPEs και ταυτόχρονα να διαθέσει προς αξιοποίηση έως 7 διεκ. NPEs
To επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει να αγοράσει τα NPEs θα καλύψει τα 500 εκατ του ομολογιακού tier 2.
H Πειραιώς δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από πηγές προσκείμενες στα ενδιαφερόμενα funds.

Από τα σχήματα τα οποία έχουν εμφανιστεί η Cerberus, η Pimco – Qualco εμφανίζονται με πολύ καλή πρόταση, όπως και η Blackrock….ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cerberus Capital Management που διαχειρίζεται έως 50 δισ δολάρια assets ίσως έχει πλεονέκτημα.
Να σημειωθεί ότι και η Alpha Bank ετοιμάζει μεγάλη τιτλοποίηση περίπου 5 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που δείχνει ότι ο δρόμος που άνοιξε η Eurobank ήταν ορθός.
Και ενώ η QCM χτύπησε ξανά βάζοντας στο στόχαστρο καναδική εταιρεία εισηγμένη στον NYSE ωστόσο είχε αφήσει να εννοηθεί στο προηγούμενο διάστημα ότι η εταιρεία μπορεί να ήταν από την Ελλάδα, την Ιταλία ή από κάπου εδώ γύρω.
Στο ήδη βεβαρημένο κλίμα με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI το συγκεκριμένο  fund άφηνε να εννοηθεί στους επενδυτές του ότι στοχεύει σε εταιρεία από την Ελλάδα, την Ιταλία ή τη γύρω περιοχή όταν γνώριζε πολύ καλά ότι είναι καναδική και κρατούσε «όμηρο» μία αγορά τόσο καιρό
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο  νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλικής κυβέρνησης που θα συμβαδίζει και να συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ καθώς θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 5/12
Σημειώνεται πως ο Conte έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, υπονοώντας πως ο στόχος για το έλλειμμα θα είναι μικρότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 3,09% και 10ετές ελληνικό στο 4,15%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 106 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 656 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 620-630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 665-675 μονάδες
Ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί πλέον βασικό σενάριο ο στόχος των short funds των 550 με 570 μονάδων για να κλείσουν τις short θέσεις τους τις οποίες ακόμη διατηρούν

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών ενώ στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,25% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -1,54%
Στην συνεχεία κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις ξένες αγορές με στηρίξεις από τις τράπεζες ειδικότερα της Πειραιώς και περί τις 12:15 ο Τραπεζικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο και στο υψηλό της ημέρας στο +0,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,14% 
Στην διάρκεια της υπόλοιπης συνεδρίασης, στο αρνητικό επίκεντρο βρέθηκε η Eurobank η οποία κινήθηκε πτωτικά έως το τέλος της αγοράς ενώ τα κέρδη ΕΛΠΕ, Motor Oil αντιστάθμισαν τις απώλειες
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,01% στις 656 μονάδες έχοντας υψηλό στις 657,87 μονάδες και χαμηλό στις 646,83 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκεί στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 14 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 664 χιλ. ευρώ και όγκου 53 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo

Αρχές του 2019 η συλλογική επίλυση των NPEs με βάση το Ιταλικό μοντέλο

Με στόχο την συλλογική επίλυση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs των τραπεζών η ελληνική κυβέρνηση και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ΕΚΤ  βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το μοντέλο που τελικώς θα
υιοθετηθεί που καθώς φαίνεται η λύση του Ιταλικού μοντέλου είναι πιο κοντά στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ενώ χρονικά προσδιορίζεται στις αρχές του 2019.
Το βασικό ζήτημα στο Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs με ταυτόχρονη έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου είναι….εάν αυτή η εγγύηση θεωρηθεί state aid.
Για να αποφευχθεί το state aid δηλαδή να θεωρηθεί η εμπλοκή του ελληνικού δημοσίου κρατική βοήθεια – το κράτος δεν θα δώσει κεφάλαια αλλά θα εγγυηθεί ομόλογα – θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν να μεταφερθούν σε αγοραίες τιμές.
Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι η πρόταση της Ελλάδος για το Ιταλικό μοντέλο, πρόταση που σχεδίασε το ΤΧΣ σε συνεργασία με την J P Morgan,  θα είναι προαιρετική ενώ η πρόταση να υπάρχουν  δύο προτάσεις στο τραπέζι είτε το Ιταλικό μοντέλο ή εναλλακτικά  η πρόταση της ΤτΕ για την μείωση των NPEs προσκρούει σε εμπόδια όχι τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο του SSM καθώς θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις μεταξύ των τραπεζών.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Την ελπίδα η Ιταλία να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 5/12 ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού που να συμβαδίζει και να συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, G. Oettinger αναφερόμενος προφανώς στις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte να ετοιμάζει μια νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ένα προσχέδιο προϋπολογισμού από την Ιταλία, το οποίο παραβιάζει όλα τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας» υποστήριξε ο Oettinger, επισημαίνοντας πως όλα τα σχέδια που έχει παρουσιάσει έως σήμερα η Ιταλία είναι επικίνδυνα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωζώνη.
Η Ιταλία στα δύο προσχέδια προϋπολογισμού που έχει αποστείλει στην Κομισιόν – και τα οποία και τα δύο έχουν απορριφθεί – έκανε λόγο για έλλειμμα 2,4%.
Πληροφορίες από τον Ιταλικό Τύπο αναφέρουν πως η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα έλλειμμα της τάξης του 1,9% με 2%, αν και ο Conte έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση με έλλειμμα κάτω του 2%.
Για να πετύχει ένα έλλειμμα κοντά στο 2%, όπως αναφέρουν τουλάχιστον τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Conte θα πρέπει να «πειράξει» τις προεκλογικές εξαγγελίες της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών ενώ μέχρι τώρα Salvini και Di Maio αντιδρούν έντονα
Στα εσωτερικά μας, η κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την εικόνα ότι η χώρα βαδίζει από μόνη της στην μεταμνημονιακή περίοδο έχει αυξήσει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κατακόρυφα τις δημοσιονομικές πιέσεις στον προϋπολογισμό από τις διατάξεις - δώρο με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, τα κοινωνικά μερίσματα και τις εξαγγελίες για αυξημένα επιδόματα θέρμανσης και στέγασης.
Αύριο Πέμπτη 6/11 αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ενώ την Παρασκευή  θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Στην εξωτερική πολιτική και ειδικότερα στην συμφωνία των «Πρεσπών» οι δηλώσεις του Zoran Zaev περί «μακεδονικής» όπως είπε γλώσσας στην Ελλάδα αλλά και περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Οι αναφορές αυτές εκτόξευσαν τον πολιτικό υδράργυρο στην Αθήνα ενώ προκάλεσαν την παρέμβαση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της FYROM να αναδιπλωθεί μιλώντας για παρερμηνεία, στη συνέχεια, των δηλώσεων Zaev.
Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική του Zoran Zaev μόνο ευχάριστη δεν είναι για το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθεί τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να περνά σε κάθε ευκαιρία, τις «κόκκινες γραμμές» της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ νέο αναβρασμό προκάλεσε και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδης σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm να ζητάει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή αυτές τις δηλώσεις να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά κατά του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε «ΝΑΙ»σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν «ΌΧΙ» εδώ και δεκαετίες.

Με πτωτικές τάσεις  οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,59%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,61% στις 2.649,81 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά -1,60% στις 26824,50 μονάδες

Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφει η πλειοψηφία στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την χθεσινή ισχυρή πτώση της Wall Street
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,85%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με οριακή άνοδο +0,07%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 με πτώση -1%.
Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω εθνικού πένθους,εν όψει της κηδείας του Τζορτζ Χ. Μπους ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου
 
Με μεικτά πρόσημα οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Πιέσεις στην Eurobank -3,55%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα .
Με απώλειες έκλεισε η Eurobank και ακολούθησε με οριακή πτώση η Πειραιώς ενώ Alpha Bank και Εθνική έκλεισαν ανοδικά 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,16 ευρώ με άνοδο +1,05% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισ ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στο 0,93 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,35 ευρώ με άνοδο +0,75% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9490 ευρώ με πτώση -0,11% με όγκο 903 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 414 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2018 στα 0,8520 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,8410 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5440 ευρώ με πτώση -3,55% με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,69 ευρώ με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 754 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1248 ευρώ με άνοδο +1,13%, με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,80 ευρώ με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ΕΛΠΕ και Motor Oil

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Grivalia, ΟΛΠ, Coca Cola
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Lamda, ΕΛΠΕ, Motor Oil 
H Coca Cola έκλεισε στα 26,84 ευρώ με πτώση -1,97% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,89 ευρώ με άνοδο +0,09% και αποτίμηση 5,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,41 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 327 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,64 ευρώ με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 380 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισεστα 8,70 ευρώ με πτώση -0,11% και αποτίμηση 2,78 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,98 με άνοδο +0,91% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,93 ευρώ με άνοδο +2,45% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,60 ευρώ με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,10 ευρώ με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,80 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,80 ευρώ με πτώση -3,30% και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,70 ευρώ με πτώση -1,05% και με την κεφαλαιοποίηση στα 2,43 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0726 ευρώ με πτώση -3,84% με την κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,15%, νέα βελτίωση στην Ιταλία 3,09% με διαφορά spread 106 μ.β.

Βελτίωση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,15% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,09% να συνεχίζει την τάση βελτίωσης μετά μάλιστα και την διάθεση για να υπάρξει κάποιας μορφής συμβιβασμός μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ στο Eurogroup.
Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του 2019 μπορεί να μειωθεί στο 2% από 2,4%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,6% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,43 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,79%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,36 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,09% με απόδοση αγοράς 3,12% και απόδοση πώλησης 3,07%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,36 μονάδες βάσης και απόδοση 3,14%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,53 μονάδες βάσης και απόδοση 3,83% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,12% με απόδοση αγοράς 4,15% και απόδοση πώλησης 4,10%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,83 μονάδες βάσης και απόδοση 5,04%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,70 μονάδες βάσης και απόδοση 5,12%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 388 μονάδες βάσης 
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέα βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,09%

Νέα βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,09% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,15% υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης στην Ιταλία αλλά ακόμη απαιτείται χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/12/2018 στο 0,27% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,80% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,09% με υψηλό ημέρας 3,15% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης