Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε χαμηλά 28 μηνών υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Νοέμβριο 2018 - Στις 50,4 μονάδες ο PMI

Βρετανία: Σε χαμηλά 28 μηνών υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Νοέμβριο 2018 - Στις 50,4 μονάδες ο PMI
Η ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών σημείωσε επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα
Απροσδόκητη πτώση σημείωσε η δραστηριότητα για τον κλάδο υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/12) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο του δείκτη στις 52,5 μονάδες.
Η επιβράδυνση ήρθε ως αποτέλεσμα των υποτονικών επιχειρηματικών και καταναλωτικών δαπανών, με ορισμένες εταιρείες να ααναφέρουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει οδηγήσει τους πελάτες να αναβάλλουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων του κλάδου σημείωσε επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
«Η απότομη επιδείνωση στην ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών αφήνει την οικονομία στατική τον Νοέμβριο, καθώς οι ανησυχίες για το Brexi αυξάνονται», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «οι μετρήσεις των κλάδων δείχνουν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έχει σταματήσει».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τόσο η επιβράδυνση της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και η επιδείνωση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας προκλήθηκαν κυρώισς από την εντατικοποίση των ανησυχιών για το Brexit», ενώ διευκρίνησε ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με τη συμφωνία αποχώρησης και η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία αναφέρονται συχνά ως αιτία ακύρωσης ή αναβολής των δαπανών και των επενδυτικών αποφάσεων».
Ο επικεφαλής αναλυτής της Markit σημείωσε επίσης ότι η συνολική οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας ανέρχεται προς το παρόν μόλις στο 0,1% για το τέταρτο τρίμνο του 2018, υποδεικνύονται την αναγκαιότητα να υπάρξει σαφήνεια γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ώστε να αποφευχθεί μία ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης