Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Ρωγμές» στην παγκόσμια ανάπτυξη - Αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι

tags :
Fitch: «Ρωγμές» στην παγκόσμια ανάπτυξη - Αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι
Η παγκόσμια ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα και καθίσταται λιγότερο ισορροπημένη, ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται, προειδοποιεί η Fitch Ratings
Η παγκόσμια ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα και καθίσταται λιγότερο ισορροπημένη, ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται, ιδιαίτερα για το 2020, προειδοποιεί η Fitch Ratings στη νέα της έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (GEO).
«Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στην εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Brian Coulton.
«Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης απογοήτευσαν για άλλη μια φορά, το παγκόσμιο εμπόριο κατεβάζει ταχύτητα και η επιβράδυνση της Κίνας αποτελεί πλέον γεγονός και όχι πρόβλεψη», πρόσθεσε ο Coulton.
Η δυναμική ανάπτυξης στις τρεις κύριες οικονομίες έχει αποκλίνει περισσότερο, με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να επιταχύνει σε ετήσια βάση, ενώ η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Κίνα επιβραδύνει.
Μια ιστορικά «σφιχτή» αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική ώθηση που προσφέρουν στην ανάπτυξη οι υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες, αναμένεται να διατηρήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε τροχιά για τρεις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα, η Fitch εκτιμά πως η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά για να διαμορφωθεί περίπου στο 3% στο σύνολο του 2018.
«Ενώ αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, η οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι με ρυθμό άνω της τάσης του 2,6%», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch.
Ωστόσο, η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης και ο επίμονα χαμηλός δομικός πληθωρισμός πιθανώς θα πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να απέχει από μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2020.
«Δεν αναμένουμε πλέον μια αύξηση των επιτοκίων το 2019 από την ΕΚΤ.
Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω στήριξη του δολαρίου, διατηρώντας τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές (EMs), όπου οι χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν συρρικνωθεί σημαντικά», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch.
Παράλληλα, η Fitch σημειώνει ότι βασική της υπόθεση παραμένει μια ήπια προσγείωση για παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, καθώς ξεθωριάζει η δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι έχουν αυξηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι - όπως η ταχύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς συρρικνώνεται η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών, ή η κλιμάκωση των φόβων της αγοράς για έναν κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Ο εμπορικός προστατευτισμός παραμένει επίσης βασικός κίνδυνος, παρά τις πρόσφατες ροές θετικότερων ειδήσεων στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την προαγγελία νέων διαπραγματεύσεων και την εκεχειρία 90 ημερών πριν από την επόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών.
Η Fitch διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 και το 2019, με την ανάπτυξη να ανέρχεται στο 3,3% φέτος και να κατεβάζει ταχύτητα στο 3,1% το επόμενο έτος και στο 2,9% το 2020.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2018 και το 2019 υποβαθμίστηκαν στο 1,9% και 1,7% αντίστοιχα, από 2% και 1,8% προηγουμένως.


Οι προβλέψεις για τις Αναδυόμενες Αγορές επίσης περικόπηκαν, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει τις πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ινδία, την Ινδονησία και την Τουρκία.
Η πρόβλεψη για την Κίνα παρέμεινε αμετάβλητη, ωστόσο η επιβράδυνση που ανέμενε η Fitch τώρα επιβεβαιώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης