Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο χείλος της… ύφεσης η Ιταλία - Η διαμάχη με τις Βρυξέλλες βλάπτει την οικονομία

Στο χείλος της… ύφεσης η Ιταλία - Η διαμάχη με τις Βρυξέλλες βλάπτει την οικονομία
Σε εξέλιξη είναι η διαμάχη της Κομισιόν με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό του 2019
Πέραν της διαμάχης με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019, η ιταλική κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα, που φαίνεται να ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι η αδυναμία παραμένει, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Κομισιόν.
Ο μεταποιητικός τομέας περιορίστηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Νοέμβριο και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρατηρείται σημαντική μείωση των εξαγωγή για πέντε συνεχόμενους μήνες, σύμφωνα με αναφορές αυτής της εβδομάδας από την IHS Markit.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα στοιχεία του Νοεμβρίου συνηγορούν προς συρρίκνωση της οικονομίας, αυτό το τρίμηνο, για δεύτερη συνεχή φορά, που είναι και ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης.
Αν και πίσω από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται διάφοροι παράγοντες, όπως το «πάγωμα» της παγκόσμιας ζήτησης, οι οικονομολόγοι υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
«Η Ιταλία αρχίσει να πληρώνει το τίμημα για τις τρέλες της ριζοσπαστικής κυβέρνησης της» υποστηρίζει ο Holger Schmieding της Berenberg.
Από την πλευρά του, ο James Athey της Aberdeen Standard Investments υποστηρίζει ότι «τελικά η ύφεση της Ιταλίας θα επιδεινωθεί.
Ο δρόμος είναι δύσβατος μεσοπρόθεσμα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης