Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η ιστορία της σχολής Ευελπίδων μέσα από την «Μηχανή του Χρόνου», στο Cosmote History HD

tags :
Η ιστορία της σχολής Ευελπίδων μέσα από την «Μηχανή του Χρόνου», στο Cosmote History HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD
Η ιστορία της σχολής Ευελπίδων, που φέτος συμπληρώνει 190 χρόνια λειτουργίας, παρουσιάζεται στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 10/12, 21.00).
Μέσα από την εκπομπή καταγράφεται το όραμα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για την ίδρυση ενός στρατιωτικού σχολείου, στο οποίο θα εκπαιδεύονταν οι μελλοντικοί αξιωματικοί του τακτικού στρατού.
Το Κεντρικό Πολεμικό Σχολείο λειτούργησε αρχικά στο Ναύπλιο το 1828 και οι μαθητές του ονομάστηκαν Ευέλπιδες.
Στο κάλεσμα του Καποδίστρια ανταποκρίθηκαν μόνο οι «καλές οικογένειες» της εποχής που προέρχονταν από τα Επτάνησα ή από χώρες του εξωτερικού.
Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει, επίσης, τις αλλαγές που έκανε στη Σχολή ο πρώτος Έλληνας διοικητής Σπύρος Σπυρομήλιος, ο οποίος εφάρμοσε αυστηρή πειθαρχία και γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις.
Για δεκαετίες οι Ευέλπιδες που αποφοιτούσαν δεν πολεμούσαν αλλά, λόγω της τεχνολογικής εκπαίδευσης που είχαν, αναλάμβαναν κυρίως μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας, όπως γέφυρες, δρόμους, κτήρια ή πάρκα. Ήταν οι στρατιωτικοί μηχανικοί που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας, μέχρις ότου κατασκευαστεί και λειτουργήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Όταν το ΕΜΠ έγινε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για να ξεχωρίζουν οι απόφοιτοί του από τους στρατιωτικούς, ονομάστηκαν πολιτικοί μηχανικοί, ονομασία που διατηρούν μέχρι σήμερα.
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος της «Μηχανής του Χρόνου» ολοκληρώνεται με την ιστορία του νέου κτηρίου της Σχολής Ευελπίδων, που χτίστηκε στο Πεδίον του Άρεως μετά από δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ.
Στην εκπομπή μιλούν: ο Υποστράτηγος – Διοικητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας Σ.Σ.Ε, Δρ. Ανδρέας Καστάνης, ο Κοσμήτορας Σ.Σ.ε, Νικόλαος Δάρας, ο διδάκτωρ Ιστορίας Σ.Σ.Ε, Δημήτριος Μαλέσης, ο δημοσιογράφος, Λεωνίδας Μπλαβέρης, ο ιστορικός, Νίκος Γιαννόπουλος, ο Λέκτορας της Σ.Σ.Ε, Νικόλαος Τόμπρος και οι Ευέλπιδες 4ης Τάξης Αρχιλοχίας Αναστάσιος Χούπης και Δεκανέας Ολυμπία Χριστίνα Ντάλιου.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης