Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Χαμηλούς τόνους στο τέλος του QE θα τηρήσει ο Draghi στις 13/12 - Μειώνονται οι κίνδυνοι

tags :
Goldman Sachs: Χαμηλούς τόνους στο τέλος του QE θα τηρήσει ο Draghi στις 13/12 - Μειώνονται οι κίνδυνοι
Πρόωρη η συζήτηση για έναν νέο γύρο T-LTRO
Καμία αλλαγή δεν αναμένει η Goldman Sachs κατά την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, όταν και ο Mario Draghi πιθανότατα να κρατήσει χαμηλά τους τόνους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs η ΕΚΤ θα αφήσει τα βασικά επιτόκια πολιτικής της σταθερά, ενώ θα επιβεβαιώσει και την καθοδήγηση με το τέλος του προγράμματος τίτλων κατά τη λήξη του έτους.
«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων "για μεγάλο χρονικό διάστημα" και σε κάθε περίπτωση "για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται"», επισημαίνει η Goldman Sachs.
Ο Πρόεδρος Draghi να προσπαθήσει να τονίσει ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίου μπορεί να γίνει προς τα τέλη του 2019.
Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, αναφέρει η Goldman Sachs.
Ωστόσο, αναμένεται ο Draghi να τονίσει την παρακολούθηση των εισερχόμενων στοιχείων, και ότι η πορεία του επιτοκίου της ΕΚΤ εξαρτάται από την κατάσταση στην οικονομία.
Θα υπονοήσει ότι η ΕΚΤ, εάν χρειαστεί, θα ανταποκριθεί στις ασθενέστερες προοπτικές του πληθωρισμού, προσαρμόζοντας την καθοδήγησή της.
Επίσης, θα επαναλάβει την ανάγκη για υπομονή και σύνεση και γενικότερα θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει το τέλος στις αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων.
Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs τονίζει ότι θα έχουν ενδιαφέρον οι μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, οι οποίες πιθανότατα θα δείξουν αύξηση του ΑΕΠ για το 2018 στο 1,9% και το 2019 στο 1,7%, αφήνοντας αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2020.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της για το 2021 (αναμένεται πρόβλεψη + 1,5%).
 


Επίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs αναμένεται το Διοικητικό Συμβούλιο να διατηρήσει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
Μπορεί να εισαγάγει μια πρόταση λέγοντας ότι οι κίνδυνοι τείνουν προς τα κάτω.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου Draghi και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής Praet υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να πιστεύει ότι τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν μια εκτίμηση επικινδυνότητας.
Αναμένουμε επίσης, από την Εισαγωγική Δήλωση και από τον κ. Draghi να υπογραμμίσουν ότι η ασθενής αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2018 αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τους προσωρινούς παράγοντες και τα αυξανόμενα σημάδια περιορισμών στην προσφορά.
Γι΄αυτό και η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη συνολική της εκτίμηση του υποκείμενου πληθωρισμού.
Η πρόβλεψη για τον συνολικό πληθωρισμό ενδέχεται να μειωθεί για το επόμενο έτος λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη βασική υπόθεση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ μπορεί να αποδεσμεύσει περαιτέρω στοιχεία σχετικά και με τις πράξεις επανεπένδυσης.
Η Goldman Sachs αναμένει να διατηρηθεί η γενική αρχή της σταθμισμένης συμμετοχής σε μετοχικούς τίτλους και της «ουδετερότητας».
Επίσης, η Goldman Sachs σχολιάζει και τις εκτιμήσεις για έναν νέο γύρο T-LTRO το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
"Πιστεύουμε ότι θα θεωρηθεί πρόωρο το Δεκέμβριο", αναφέρει στην ανάλυσή της, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τα T-LTRO βασίζεται κυρίως στις εξελίξεις στην Ιταλία.
"Όσον αφορά το μέλλον, συνεχίζουμε να προβλέπουμε την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το τελευταίο τρίμηνο του 2019, για παράδειγμα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι η πρώτη αύξηση θα έχει μέγεθος 20 μ.β..
Βασική μας υπόθεση είναι η πλήρης επανεπένδυση της APP μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης (τέλος 2022)", προσθέτει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης