Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Πιο πιθανή μια ανατροπή του Brexit μετά τις ήττες της May στο κοινοβούλιο

tags :
JP Morgan: Πιο πιθανή μια ανατροπή του Brexit μετά τις ήττες της May στο κοινοβούλιο
Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες η Βρετανία να ακυρώσει το Brexit ύστερα από μια σειρά από ταπεινωτικές κοινοβουλευτικές ήττες για την Τ. May
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα (5/12) ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες η Βρετανία να ακυρώσει το διαζύγιό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από μια σειρά από ταπεινωτικές κοινοβουλευτικές ήττες για την πρωθυπουργό Τ. May που δημιούργησαν νέες αμφιβολίες για το σχέδιό της να εγκαταλείψει το μπλοκ ενώ οδήγησαν σε άνοδο τη στερλίνα.
Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, υπέρμαχος του Brexit, ο L. Fox δήλωσε επίσης ότι είναι πλέον πιθανόν να μην συμβεί το Brexit.
Υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος το κοινοβούλιο να «υφαρπάξει» το Brexit από τον βρετανικό λαό, δήλωσε σήμερα ο Φοξ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η JP Morgan, σε μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές στις εκτιμήσεις της μετά το δημοψήφισμα σοκ του 2016 για την έξοδο από την ΕΕ, αύξησε την πιθανότητα η Βρετανία να παραμείνει εν τέλει στη Βρετανία στο 40% από το 20%.
Μετά το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είκαζαν ότι η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε εντέλει να ανατραπεί, αν και δεν ποτέ δεν ήταν σαφές ποιος θα ήταν ο μηχανισμός γι’ αυτό.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει τώρα την επιλογή να ανακαλέσει μονομερώς και να πάρει κάποιο χρόνο επιλέγοντας να αποφασίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια», ανέφερε ο M. Bar, οικονομολόγος της JP Morgan σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Ο ίδιος δίνει πιθανότητα 10% για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, από το 20% προηγουμένως και πιθανότητα 50% για ένα συντεταγμένο Brexit, από το 60% προηγουμένως.
Χθες (4/12), λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της May για το Brexit, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποσύρει την επίσημη γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται τη συμφωνία των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών.
Ενώ αυτό δεν αποτελεί δεσμευτική πρόταση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μια απόφαση, η πρόταση του γενικού εισαγγελέα Μανουέλ Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα επίσης αύξησε τις πιθανότητες να μην συμβεί το Brexit όπως προγραμματίζεται στις 29 Μαρτίου.
Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών χθες ,αλλά ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η Βρετανία ίσως να μην αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.
Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου του 2016, 17,4 εκατ. ψηφοφόφοι ή ποσοστό 52%, τάχθηκαν υπέρ του Brexit ενώ 16,1 εκατ. ή 48%, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ βάσει των όρων που διαπραγματεύθηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, η May χρειάζεται να εγκριθεί η συμφωνία της από το κοινοβούλιο.
Ωστόσο και αυτό δεν φαίνεται βέβαιο μετά τις σοβαρές ήττες που υπέστη χθες στο κοινοβούλιο.
Η τελική ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Εάν η May χάσει την ψηφοφορία αυτή, το μέλλον της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι αβέβαιο.
Η πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία ή ότι θα μπορούσε να μην υπάρξει καθόλου Brexit.
Σύμφωνα με την JP Morgan, στην πορεία ανατροπής του Brexit φαίνεται πιο πιθανόν ένα δεύτερο δημοψήφισμα παρά η διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Υποστηρικτές του Brexit έχουν δηλώσει ότι εάν αντιστραφεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βυθιστεί σε συνταγματική κρίση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η οικονομική και πολιτική ελίτ θα έχει ανατρέψει τη δημοκρατική βούληση του λαού.
Ωστόσο πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων και επενδυτές φοβούνται ένα χαοτικό Brexit, το οποίο υποστηρίζουν ότι θα αποδυναμώσει τη Δύση, θα προκαλέσει πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπλοκάρει τις αρτηρίες του εμπορίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης