Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» στη Wall - Πτώση 1,19% για DAX - Κλειστή η αμερικανική αγορά

Σε χαμηλά 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» στη Wall - Πτώση 1,19% για DAX - Κλειστή η αμερικανική αγορά
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα με πτώση 1,16% στις 354,27 μονάδες, έχοντας διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Νοεμβρίου
Πιέσεις δέχτηκαν σήμερα (5/12/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, καθώς οι νέες εμπορικές ανησυχίες εντείνουν τους φόβους των επενδυτών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σήμερα η Wall Street είναι κλειστή λόγω εθνικού πένθους για την κηδεία του πρώην Αμερικανού προέδρου George H.W. Bush.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα με πτώση 1,16% στις 354,27 μονάδες, έχοντας διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Νοεμβρίου.


Ο ευρωπαϊκός κλάδος κατασκευών και υλικών δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες σχεδόν 1,8%, εν μέσω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν έχει τελειώσει, παρά την εμπορική «εκεχειρία» που συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,19% κι έκλεισε στις 11.200,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,44% στις 6.921,84 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 4.944,37 μονάδες.




Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ασκήθηκαν μετά τη δημοσίευση του κειμένου της πλήρους νομικής γνωμοδότησης για το Brexit που έλαβε η κυβέρνηση, στο οποίο αναφέρεται πως η Βρετανία θα μπορούσε να παγιδευτεί «επ’ αόριστον» σε μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι βουλευτές υποστηρίξουν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
«Παρά τις δηλώσεις στο Πρωτόκολλο ότι δεν έχει σκοπό να είναι μόνιμη και τη σαφή πρόθεση των μερών ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικές, μόνιμες διευθετήσεις, στο διεθνές δίκαιο το Πρωτόκολλο θα διαρκεί επ’ αόριστον έως ότου μια συμφωνία αναστολής πάρει τη θέση του», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
Το Πρωτόκολλο αναφέρεται στη συμφωνία για το λεγόμενο ιρλανδικό «backstop», η «δικλείδα ασφαλείας» στο κείμενο που συμφώνησε η May με την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 19.328,70 μονάδες, καθώς Ρώμη και Βρυξέλλες δείχνουν ότι βρίσκονται πιο κοντά σε συμβιβασμό.


Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, G. Oettinger, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει σήμερα ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού που να συμβαδίζει και να συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολίσθησε στο 3,07% από 3,151% στο χθεσινό κλείσιμο.


Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2018, με τον σύνθετο PMI της Markit να υποχωρεί στις 52,7 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο το 2016- από 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018.
Σε χαμηλά 6 μηνών υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών στη Γερμανία, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στις 53,3 μονάδες, έναντι των 54,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα.
Οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες με βαριές απώλειες άνω του 3%, εν μέσω των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που πυροδότησε η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, αλλά και εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με το εάν η εμπορική «εκεχειρία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επιλύσει μακροπρόθεσμα τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Έχει καταστεί φανερό, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ρίσκο τοποθέτησης σε αμερικανικές μετοχές.
Οι δείκτες της Wall Street δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις από την αγορά αμερικανικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις του 3ετούς και του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασαν εκείνη του 5ετούς, ενώ του 2ετούς ξεπέρασε προς στιγμήν εκείνη του 3ετούς.
Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.
Οι αποδόσεις του 3τούς και του 2ετού τίτλου βρέθηκαν πάνω από εκείνη του 5ετούς για δεύτερη ημέρα, ενώ χθες αντιστράφηκε και η καμπύλη ανάμεσα στον 2ετή και τον 3ετή τίτλο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιστροφή ανάμεσα στον 2ετή και τον 10ετή τίτλο προηγήθηκε των τριών τελευταίων υφέσεων στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης