Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Προβλήματα για τις βρετανικές τράπεζες από το επικείμενο Brexit

Scope: Προβλήματα για τις βρετανικές τράπεζες από το επικείμενο Brexit
Το Brexit θα επιδράσει αρνητικά στις βρετανικές τράπεζες, εκτιμά η Scope
Η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα επιδράσει αρνητικά στις βρετανικές τράπεζες (Barclays, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland), εκτιμά σε ανάλυσή της η Scope.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οίκο, η μελλοντική πιστωτική ποιότητα των βρετανικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας του νησιού.
Ενώ οι τράπεζες παρουσίασαν κάποια ανθεκτικότητα στα stress tests της Bank of England, το κόστος του Brexit στην οικονομία πιθανότατα θα εντατικοποιηθεί.
«Μετά την την οικονομική κρίση, τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών έχουν επαναπροσδιοριστεί, με τους ισολογισμούς να έχουν ενισχυθεί.
Η βελτίωση των πιστωτικών τους θεμελιωδών μεγεθών τα τελευταία χρόνια ήταν απτή και ουσιαστική.
Οι τράπεζες έχουν αναλάβει δράση για να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τη διαχείριση κινδύνων, τη φερεγγυότητα και τη ρευστότητα.
Ενώ το σχέδιο που δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018 σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, αποτελεί δήλωση προθέσεων που δεν είναι νομικά δεσμευτική, οι διατάξεις που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες επικεντρώνονται στην αυτονομία και την ισοδυναμία κανονιστικών ρυθμίσεων.
Η δήλωση αναφέρει ότι Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ θα έχουν πλαίσια ισοδυναμίας και ότι οι αξιολογήσεις ισοδυναμίας θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό μετά την αποχώρηση, με στόχο τη σύναψη αυτών των συμφωνιών πριν από το τέλος του Ιουνίου 2020.
Ωστόσο, ακόμη και αν συμφωνηθεί ισοδυναμία, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι αυτό δεν θα αντιμετωπίσει πλήρως τη μεταβολή του ρυθμιστικού καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ», σχολιάζεται.

Διαβάστε: DBRS: Τα stress tests της ΒοΕ αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα των βρετανικών τραπεζών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης