Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Το «τρίγωνο Primakov» φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ

tags :
Strategic Culture: Το «τρίγωνο Primakov» φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ
Η τριμερής συνάντηση κορυφής Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας στο περιθώριο της G20 ήταν ένα γεγονός ορόσημο στην ασιατική ασφάλεια και την παγκόσμια πολιτική
Η τριμερής συνάντηση κορυφής Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας στο περιθώριο της G20 στο Μπουένος Άιρες την 1η Δεκεμβρίου ήταν ένα γεγονός ορόσημο στην ασιατική ασφάλεια και την παγκόσμια πολιτική αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  πήρε την πρωτοβουλία μα τονίσει πως οι τριμερείς συναντήσεις πρέπει να συνεχιστούν κάτι που υποστήριξαν και ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping.
Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στις επιταγές της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των χωρών τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια και την ανάπτυξη.
Η προώθηση του πολυμερούς συστήματος, ο εκδημοκρατισμός της διεθνούς τάξης και η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα τονίστηκε επανειλημμένα.
Σημαντικά, οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Modi ήταν πιο εμφατικές και συγκεκριμένες.
Ο Modi σημείωσε ότι η σύσκεψη έδωσε «την ευκαιρία να συζητήσουμε ελεύθερα και ανοιχτά μερικά βασικά θέματα που προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Χωρίς αμφιβολία, ο κόσμος σήμερα περνάει μια περίοδο σοβαρών αλλαγών, αστάθειας και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Υπάρχει σοβαρή πίεση που ασκείται στην παγκόσμια ηγεσία.
Οι πολυμερείς σχέσεις και η παγκόσμια τάξη που βασίζονται σε κοινούς κανόνες απορρίπτονται όλο και περισσότερο από διάφορες μονομερείς, διακρατικές και τοπικές ομάδες και από διαφορετικά έθνη σε όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς οι κυρώσεις επιβάλλονται εκτός της εντολής των Ηνωμένων Εθνών και οι προστατευτικές πολιτικές αποκτούν δύναμη».
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου απέτυχε.
Από τη Συμφωνία των Παρισίων, δεν είδαμε το αναμενόμενο επίπεδο χρηματοδοτικής δέσμευσης εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ως εκ τούτου, όσον αφορά το κλίμα, η δικαιοσύνη διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο.
Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».
Και οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα κατέχουν σημαντικό ηγετικό ρόλο στο σημερινό διεθνές περιβάλλον και αναγνώρισαν την ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας.
Η σύνοδος κορυφής στο Μπουένος Άιρες μπορεί να θεωρηθεί ως η λογική εξέλιξη των μετατοπίσεων που σημειώνονται στη γεωπολιτική της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού κατά την πρόσφατη περίοδο.
Παρά τις ισχυρές αμερικανικές προσπάθειες, οι χώρες της περιοχής απέχουν από την ταυτοποίηση με τις αυστηρές κινήσεις της κυβέρνησης Trump εναντίον της Κίνας.
Με απλά λόγια, δεν θέλουν να εμπλακούν με τις ασταθείς, απρόβλεπτες πολιτικές των ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα των ΗΠΑ να μπορούν να κυριαρχήσουν στρατιωτικά  στην Κίνα στρατιωτικά μειώνεται σταδιακά και η τελευταία επεκτείνει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ασία και στον δυτικό Ειρηνικό, που αποτελούσε αποκλειστική αμερικανική «σφαίρα επιρροής».
Η πολιτική του Trump «Πρώτα οι ΗΠΑ» έχει απομακρύνει αρκετές ασιατικές χώρες όπως η Ινδία, οι οποίες επιδιώκουν μια σχέση με τις ΗΠΑ με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος.
Από την ινδική πλευρά, κυρίως, η Modi έχει δείξει ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία του Putin στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας.
Ο Modi όχι μόνο έχει αναβιώσει τις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας, η οποία είχαν μπει στο περιθώριο την περασμένη δεκαετία, αλλά βλέπει την εταιρική σχέση ως αγκυροβόλιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ινδίας.
Αναδρομικά, η άτυπη σύνοδος κορυφής του Modi με τον Putin στο Σότσι ήταν μια καθοριστική στιγμή για την τελειοποίηση των περιφερειακών και παγκόσμιων στρατηγικών της Ινδίας στο ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Η αποφασιστική απόφαση του Modi, τον Οκτώβριο, να προχωρήσει με τη συμφωνία πυραύλων S-400 με τη Ρωσία, ενόψει της τεράστιας αμερικανικής πίεσης, υπογραμμίζει τη θέλησή του  να ακολουθήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Πράγματι, η σύνοδος κορυφής Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας πραγματοποιήθηκε στο άμεσο πλαίσιο της τελευταίας στιγμής ακύρωσης της συνάντησης του Προέδρου Trump με τον Putinν.
Δεύτερον, o Modi βασίζεται στη συναίνεση που έφθασε με τον Πρόεδρο Xi στην άτυπη διάσκεψη κορυφής του Wuhan τον Απρίλιο.
Η Ινδία και η Κίνα έχουν εντατικοποιήσει τις διμερείς επαφές τους προκειμένου να ενισχύσουν τη στρατηγική τους επικοινωνία.
Ο Modi πραγματοποίησε συναντήσεις κορυφής με την Xi τρεις φορές την περίοδο από τον Απρίλιο και μόνο.
Η απομάκρυνση της Ινδίας από τις πολιτικές των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας διατυπώθηκε με μεγάλη σαφήνεια στη Modi σε μια μεγάλη ομιλία στο διάλογο Shangri La στη Σιγκαπούρη την 1η Ιουνίου, όπου επιδίωξε μια συνεκτική προσέγγιση για την ασφάλεια  της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας για τα σύνορα έχουν υποχωρήσει και επικεντρώνεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης εν αναμονή της επίλυσης της συνοριακής διαμάχης.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ινδία δήλωσε πρόσφατα ότι οι διμερείς σχέσεις γίνονται μάρτυρες μιας από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους.
Πιθανότατα, ο Putin εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να προχωρήσει η συνεργασία Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας σε επίπεδο συνόδου.
Αυτή ήταν μια ιδέα που αρχικά προτάθηκε το 1998 από τον σπουδαίο ρωσικό στρατηγικό στοχαστή και από τότε τον υπουργό Εξωτερικών Evgeniy Primakov, αλλά ήταν μπροστά από το χρόνο του.
Δύο δεκαετίες αργότερα, είναι προφανές ότι η συνεργασία  Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας δεν χρειάζεται απαραίτητα να επιβάλει περιορισμούς στην ανεξάρτητη πολιτική της Κίνας και/ή στην ανεξάρτητη πολιτική της Ινδίας.
Εν τω μεταξύ, μέσα από αυτές τις δύο δεκαετίες, το αποκαλούμενο «τρίγωνο Primakov» δημιούργησε επίσης έναν ανατολικό φορέα στη ρωσική εξωτερική πολιτική με τη Μόσχα να δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των σχέσεών της με τις ασιατικές χώρες.
Είναι σημαντικό ότι το ισχυρό σημείο του δόγματος του Primakov - το επίκεντρό του στην πολυμερή συνεργασία και στους πολυμερείς θεσμούς - αποδείχτηκε μακρινό και απέκτησε ενδιαφέρον.
Με βάση τα παραπάνω, η Ρωσία θεωρεί τον μηχανισμό διαλόγου Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας ως απαραίτητο στοιχείο της πολυμερούς καθαρής διπλωματίας που μπορεί να δώσει βαρύτητα στις διαδικασίες που οδηγούν στην καθιέρωση δίκαιης παγκόσμιας τάξης.
Η μορφή των σχέσεων Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας στο επίπεδο της συνόδου θα εξελιχθεί ως στρατηγικό τρίγωνο.
Υπάρχει ένας βαθμός ασυμμετρίας στο πλαίσιο του RIC, στο βαθμό που η Ρωσία απολαμβάνει στενές στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις με την Κίνα και την Ινδία, κάτι που δεν συμβαίνει μεταξύ Κίνας και Ινδίας.
Και πάλι, η Ινδία και η Κίνα έχουν έντονο ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με τη Δύση.
Ούτε η Ινδία ούτε η Κίνα αναζητούν μια συμμαχία κατά της Δύσης.
Αλλά η μορφή της συνεργασίας Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας  είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να επιτρέπει τη συζήτηση για το ευρύ φάσμα διεθνών προβλημάτων.
Από πολιτική άποψη, η στάση της Κίνας και της Ινδίας έναντι της της συνεργασίας Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας  παραμένει πραγματιστική, καθώς επιδιώκουν και εντείνουν τις σχέσεις συνεργασίας τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία.
Αλλά στη φάση μετά το Wuhan, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν πιθανώς να απεικονίσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη λέσχη συζήτησης RIC για να δημιουργήσουν έλξη για την κανονικοποίηση της Σινο-Ινδίας.
Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει έναν μοναδικό ρόλο στην προώθηση της στρατηγικής εμπιστοσύνης.
Καθώς ο χρόνος περνάει, ο τύπος της συνόδου κορυφής του RIC προορίζεται να διαμορφωθεί ως βασικό πρότυπο περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και παγκόσμιας ανάπτυξης.
Υπάρχει ήδη υψηλός βαθμός προσωπικής σχέσης μεταξύ και μεταξύ του Putin, του Modi και του Xi.
Ένα εντυπωσιακό θέμα για τη διάσκεψη κορυφής είναι η στρατηγική συμπαράσταση στις δηλώσεις της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης