Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2019 ετοιμάζει η κυβέρνηση – Νέο κτύπημα από Fitch

Ιταλία: Αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2019 ετοιμάζει η κυβέρνηση – Νέο κτύπημα από Fitch
Σταθερά σε τροχιά πτώσης η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, ενώ σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών βρέθηκε το spread με το αντίστοιχο γερμανικό χρεόγραφο
Απόλυτα… ανθεκτική σε όλες τις επιθέσεις εμφανίζεται η Ιταλία, τουλάχιστον εάν κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι αγορές.
Παρά τη συνεχιζόμενη «κόντρα» με την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχωρούν, ενώ χθες Τετάρτη 5/12 το spread (η διαφορά απόδοσης του 10ετους ιταλικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό) υποχώρησε στις 278 μονάδες βάσεις για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018.
Σαφώς η Ιταλία δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, κάτι το οποίο φρόντισε, επίσης, χθες 5/12 να υπενθυμίσει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Σύμφωνα με τον οίκο η ιταλική οικονομία θα «τρέξει» το 2018 με ρυθμό 1% (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψη) και 1,1% το 2019 (έναντι 1,2% προηγούμενης πρόβλεψης).

Την ίδια ώρα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα τόσο στον ιταλικό όσο και στον διεθνή Τύπο ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να στείλει μέχρι την επόμενη εβδομάδα έναν αναδιαρθρωμένο προϋπολογισμό για το 2019.
Έναυσμα γι’ αυτά τα δημοσιεύματα έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον προϋπολογισμό 2019, οι οποίες κυρίως θα αφορούν τη μετάθεση εφαρμογής κάποιων «κοστοβόρων» μεταρρυθμίσεων.

Savona: Η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την… αργοκίνητη ΕΕ

Μία εντελώς διαφορετική όψη για τις διαθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έδωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ και τον αργό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.
Όπως τόνισε «η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει την αργή μετάβαση που θα οδηγήσει το 2019 σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία νέα Επιτροπή και νέα σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ.
Καθήκον μας είναι να δράσουμε».
Παράλληλα υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να δημιουργήσει «οικονομική και νομισματική σταθερότητα, αλλά όχι να στηρίξει την ανάπτυξη».

Σιωπή από Salvini – Διαλλακτικός ο Di Maio

Καμία επιθετική παρέμβαση στο θέμα του προϋπολογισμού και της εν εξελίξει κόντρας με την Ευρωζώνη δεν πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
Πιθανώς, βέβαια, να το πράξει σήμερα 6/12 καθώς αναμένεται να δώσει συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο Ansa στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που αυτό πραγματοποιεί.
Σε αυτήν την εκδήλωση μίλησε χθες 6/12 ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, ο οποίος εμφανίστηκε εκ νέου διαλλακτικός.
Ο κ. Di Maio υποστήριξε ότι η ιταλική κυβέρνηση μπορεί και να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό της χώρας και να μην δεχθεί επιβολή κυρώσεων από την Ευρωζώνη.
Πάντως δεν εξήγησε, λεπτομερώς, πως αυτό θα επιτευχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης