Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η στρατηγική εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες το κύκνειο άσμα της παταγώδους αποτυχίας – Επένδυσε 44,26 δισ. σήμερα αξίζουν 789 εκατ

Η στρατηγική εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες το κύκνειο άσμα της παταγώδους αποτυχίας – Επένδυσε 44,26 δισ. σήμερα αξίζουν 789 εκατ
Το ΤΧΣ και το δημόσιο επένδυσαν 44,26 δισεκ. στο όνομα του έλληνα φορολογούμενου και του παραδίδουν αξία 789 εκατ ή υποαξία 98%....
Στρατηγική εξόδου από τις ελληνικές τράπεζες έχει αρχίσει να εκπονεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω placement μετοχών σε ορίζοντα 2019 - 2020 με πιθανότερο σενάριο το 2020.
Ωστόσο η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα πρέπει να γραφεί στα οικονομικά βιβλία της ιστορίας για το τι δεν πρέπει να κάνει ένας επενδυτής που επένδυσε 44,26 δισεκ. στο όνομα του έλληνα φορολογούμενου και του παραδίδει αξία 789 εκατ ή υποαξία 98%.
Τέτοια βιβλική καταστροφή δεν έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία.
Πιθανότερο σενάριο είναι να πωληθούν πακέτα μετοχών μετά τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα έρθουν γιατί ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να πάει μακριά χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών οπότε οποιαδήποτε αύξηση πραγματοποιηθεί στο μέλλον δεν θα συμμετάσχει το ΤΧΣ λόγω αδυναμίας και έλλειψης κεφαλαίων.
Στο μέλλον οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ένα γενναίο restart δηλαδή νέες ΑΜΚ και νέους μετόχους δίδοντας όμως την ευκαιρία συμμετοχής και των παλαιών μετόχων.
Η μόνη εναλλακτική που θα έχει το ΤΧΣ είναι να πουλήσει εν συνεχεία υπό την μορφή placement τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών.
Πάντως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει διαμορφώσει την στρατηγική του.
1)Έχει πλάνο εξόδου από τις τράπεζες μέσω placement
2)Δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η απόλυτη καταστροφή

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ αποτέλεσε εργαλείο του ελληνικού κράτους και των θεσμών ειδικά του ESM όπου υπάγεται ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά από συστημικά σοκ που υπέστησαν αρχικά με το PSI+ το haircut στα ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια.
Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 38 δισεκ. από τους δανειστές και τα επένδυσε κατά τρόπο απαράδεκτο και αντι-επενδυτικό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υιοθέτησε μεθόδους που αποδείχθηκαν επενδυτικά πρόχειρες λύσεις όπως τα warrants και στο τέλος φθάνοντας στο σήμερα μετά από 8 χρόνια…να αποδεικνύεται ότι η επένδυση έχει παταγωδώς αποτύχει.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια του νόμου Αλογοσκούφη που ήταν η πρώτη κρατική – κεφαλαιακή στήριξη στις τράπεζες επιστράφηκαν.
Αντιθέτως το ΤΧΣ επένδυσε σε κεφάλαιο και funding gap καλύπτοντας το χάσμα ρευστότητας όταν έσπασαν τράπεζες σε good και bad bank συνολικά 44,26 δισεκ. τα οποία σήμερα αξίζουν 789 εκατ. ευρώ.
Με απόδοση -98% είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο απέτυχε στην διαχείριση των επενδύσεων του στο ελληνικό banking.
Οι λόγοι της αποτυχίας σχετίζονται με την επιμονή συστημικού χαρακτήρα των προβλημάτων της οικονομίας, η χώρα δεν ανάκαμψε και οι τράπεζες παγιδεύτηκαν σε ένα καθοδικό σπιράλ που σπαταλούσαν κεφάλαια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες διαθέτουν 31 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά και αυτό επιβεβαιώνει το μέγεθος των σωρευτικών ζημιών από τα πολυσύνθετα λάθη που έγιναν.
Όμως η αποτυχία έγκαιρης ανάκαμψης αφενός είναι αποτυχία και των ευρωπαϊκών θεσμών ειδικά του ESM ως δανειστή και του SSM ως εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών αφετέρου το αμερικανικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων τραπεζών που αποδείχθηκε στην πράξη κερδοφόρο….δεν υιοθετήθηκε…και το ελληνικό μοντέλο απλά απέτυχε.
Συνολικά σε κεφάλαια και κάλυψη ελλείμματος ρευστότητας (funding gap) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ – επένδυσε 44,26 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Τα 44,26 δισεκ. προήλθαν από τα δάνεια που σύναψε το ελληνικό κράτος από τα μνημόνια με τους ευρωπαίους.
Η αξία των 44,26 δισεκ. ευρώ είναι μόλις 789 εκατ. οπότε ενώ είναι προφανές ότι το ΤΧΣ έχει χάσει τα κεφάλαια της επένδυσης του, πρακτικά θα πρέπει να πουλήσει μέσω placement το 2020 ανεξαρτήτως τιμής ούτως ή άλλως τα έχει χάσει όλα.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει χρόνο ζωής έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 αλλά με υπουργική απόφαση μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια λειτουργίας του.
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση τον νέο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδος για το διάστημα 2018 -2022 θεωρεί ως βέλτιστη λύση τους στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν ουσιαστικά τα ποσοστά του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
Ως γνωστό το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 40% της Εθνικής με τρέχουσα αξία 425 εκατ, το 26% της Πειραιώς με τρέχουσα αξία 107 εκατ + 2 δισ τα cocos, το 11% της Alpha bank με αξία 230 εκατ και το 2,34% της Eurobank με τρέχουσα αξία 27 εκατ ευρώ.
Μέσω placement θα μπορούσαν να πουληθούν πακέτα μετοχών των ελληνικών τραπεζών σε ξένους επενδυτές.
Το σχέδιο εξόδου του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες παρουσιάζεται και στον νόμο που διέπει την λειτουργία του Ταμείου και προφανώς η στρατηγική αυτή θα ακολουθηθεί.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις πλήρως απαξιωμένες τιμές των τραπεζών το ΤΧΣ ως μέτοχος πρώτα θα πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και εν συνεχεία να αξιολογήσει τις παραμέτρους για placements.
Πρακτικά το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει νωρίτερα από το 2020 τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες.

Τρέχουσα αξία μετοχών ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες
Τράπεζες

Τρέχουσα αξία μετοχών ΤΧΣ 5/12/2018

Επένδυσε το 2013 και 2015

Συνολική επένδυση μαζί με funding gap

Υποαξία ΤΧΣ

Πειραιώς

107 εκατ ευρώ + 2 δισ cocos

6,84 και 2 = 8,84 δισ

17,4 δισ

-15,3 δισ

Εθνική

425 εκατ ευρώ

8,46 δισ

9,7 δισ

-9,27 δισ

Eurobank

27 εκατ ευρώ

5,72 δισ

13,22 δισ

-13 δισ

Alpha bank

230 εκατ ευρώ

3,96 δισ

3,96 δισ

-3,73 δισ

Σύνολο

789 εκατ ευρώ

24,98+2 = 26,98 δισ

44,26 δισ

41,3 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης