Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα στην ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας η σύλληψη της CFO της Huawei - Τι λένε οι αναλυτές

tags :
Πλήγμα στην ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας η σύλληψη της CFO της Huawei - Τι λένε οι αναλυτές
Η σύλληψη έγινε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν
(upd) Την ανακωχή που συμφώνησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και Κίνας Xi Jinping στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο πριν από περίπου μια εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Αργεντινή απειλεί να τινάξει στον αέρα η σύλληψη της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ.
H είδηση προκάλεσε αμηχανία στο Πεκίνο και κύμα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η σύλληψη αποτελεί πλήγμα για τις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κόρη του ιδρυτή της Huawei είναι αντιμέτωπη και με έκδοση στις ΗΠΑ καθώς σε βάρος της έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.
Ήδη η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά «διαμαρτυρήθηκε έντονα» σήμερα στις καναδικές αρχές και σε αυτές των ΗΠΑ διότιπροχώρησαν στη σύλληψη και ζήτησαν την έκδοση της Meng Wanzhou.
Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της.
«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», ανέφερε η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
«Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Meng» τονίζει στην ανακοίνωση της η πρεσβεία της Κίνας.
Όπως αναφέρεται η Meng αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αύριο Παρασκευή 7/12 όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.

DeutscheBank: Σημάδι κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου η σύλληψη του στελέχους της Huawei

Σημάδι κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού Huawei.
Όπως τονίζει η Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας για την Κίνα, η σύλληψη της Meng Wanzhou, η οποία είναι και κόρη του ιδρυτή της Huawei, αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται σε ένα νέο επίπεδο.
«Η πιθανότητα ΗΠΑ και Κίνα να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία έως την 1η Μαρτίου 2019, έχει υποχωρήσει στο 30% από 40% προηγουμένως», τονίζει η Zhang.
Και προειδοποιεί ότι τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένο ρίσκο.
Η Huawei αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες τεχνολογικές επιχειρήσεις στην Κίνα και έχει αναγνωριστεί ευρέως.
Η είδηση της σύλληψης προκάλεσε αμηχανία στο Πεκίνο.
Η κοινή γνώμη στην Κίνα είναι πιθανό να καταστεί πιο αρνητική έναντι των αμερικανικών εταιρειών, γεγονός που θα δυσκολέψει τη θέση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank οι προοπτικές των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας, οι οποίες ήταν θετικές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία στη σύνοδο των G20, έχουν πλέον επιδεινωθεί.

Eurasia Group: Πλήγμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο η σύλληψη της Meng Wanzhou

Την θέση ότι η σύλληψη της Μeng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, στον Καναδά (βάσει εντάλματος σύλληψης από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν) θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη λήξη του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου διατυπώνει η Eurasia Group.
«Το Πεκίνο θα αντιδράσει έντονα σε αυτήν τα σύλληψη Κινέζου πολίτη σε τρίτη χώρα για παραβίαση αμερικανικού νόμου» αναφέρει σε ανάλυση της η Eurasia Group.
Και όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC, οι πρώτες αντιδράσεις από την Κίνα είναι ενδεικτικές.
Το CNBC αναφέρεται σε δημοσίευμα των Global Times, εφημερίδας άμεσα συνδεδεμένης με το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας που επικαλείται πηγή από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σύμφωνα με το οποίο «η Κίνα θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ».
«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θέση τους απέναντι στην Κίνα.
Η πρόσφατη σύλληψη του ανώτερου στελέχους της Huawei είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» αναφέρει το δημοσίευμα της κινέζικης εφημερίδας.
Πάντως άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στο θέμα της εμπορικής τους διένεξης, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη αυτή δεν θα εκτροχιάσει αυτά που συμφώνησαν Trump και Jinping στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Αργεντινή, αν και θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσκολίες και ερωτηματικά στην προσπάθεια να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Σε συνδυασμό με άλλες εκκρεμείς ενέργειες, η κυβέρνηση Trump μελετά μεταξύ άλλων να ανακοινώσει ότι η Κίνα παραβιάζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Obama και του Jinping το 2015 για την κλοπή του IP (πνευματική ιδιοκτησία) και για τα εμπορικά μυστικά – κάτι που πιθανολογείται πως θα συνοδεύεται με κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών που επωφελήθηκαν από την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων – καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανό να υπάρξει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα» επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurasia Group αναφερόμενοι στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.
Μέχρι στιγμής η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά έχει αντιδράσει έντονα σε αυτή τη σύλληψη ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση της Meng Wanzhou ενώ από την Huawei, η πρώτη αντίδραση είναι ότι η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας δεν έχει υποπέσει σε κάποια λάθος κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης