Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Φτάνουμε στο τέλος του QE - Ιστορική η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 13/12

tags :
ING: Φτάνουμε στο τέλος του QE - Ιστορική η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 13/12
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, εκτιμά παρά το τέλος του QE, όλα θα κυλήσουν ομαλά καθώς έχει ήδη αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων
Ιστορική χαρακτηρίζει η ING τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα (13/12/2018), καθώς αναμένεται να γίνει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με ανάλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας, Carsten Brzeski, όλοι οι παράγοντες της αγοράς έχουν προετοιμαστεί για τη σταδιακή κατάργηση του QE.
Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε ανακοίνωση διαφορετική από το μηδενισμό των αγορών ομολόγων έως το τέλος του έτους θα είναι μεγάλη έκπληξη.

Νέες μακροοικονομικές προβολές

Ωστόσο, άγνωστο παραμένουν οι μακροοικονομικές προβολές.
Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατηρούν τη σχετικά αισιόδοξη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, παρ' όλο που τελευταία άρχισαν να αναφέρονται περισσότερο στους πτωτικούς κινδύνους.
Το Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ παρουσίασε προβλέψεις για ανάπτυξη 2% το τρέχον έτους, 1,8% για το 2019 και 1,7% το 2020. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 1,7% και τα τρία χρόνια.

Οι επανεπενδύσεις και η ρευστότητα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, πιθανότατα θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επανεπενδύσεων και πιθανόν τις νέες ενέσεις ρευστότητας.
Σύμφωνα με την ING, οι αλλαγές στο capital key δεν απαραίτητο ότι θα επηρεάσουν το πρόγραμμα επανεπενδύσεων.

Επιτόκια

Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα χαρτιά της κρυφά και κινηθεί στο ίδιο μοτίβο όσον αφορά τα επιτόκια και τον ορίζοντα των επανεπενδύσεων για τουλάχιστον ένα έτος.
«Αυτό αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την περαιτέρω ομαλοποίηση και αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά στο τέλος του επόμενου έτους αλλά και για τη διατήρηση των επιτοκίων στα παρόντα επίπεδα για περισσότερο χρόνο» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης