Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia Group: Πλήγμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο η σύλληψη της Meng Wanzhou (Huawei)

tags :
Eurasia Group: Πλήγμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο η σύλληψη της Meng Wanzhou (Huawei)
Είναι πιθανό η αντίδραση του Πεκίνου να είναι έντονη αναφέρει η Eurasia Group
Την θέση ότι η σύλληψη της Μeng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, στον Καναδά (βάσει εντάλματος σύλληψης από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν) θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη λήξη του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου διατυπώνει η Eurasia Group.
«Το Πεκίνο θα αντιδράσει έντονα σε αυτήν τα σύλληψη Κινέζου πολίτη σε τρίτη χώρα για παραβίαση αμερικανικού νόμου» αναφέρει σε ανάλυση της η Eurasia Group.
Και όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC, οι πρώτες αντιδράσεις από την Κίνα είναι ενδεικτικές.
Το CNBC αναφέρεται σε δημοσίευμα των Global Times, εφημερίδας άμεσα συνδεδεμένης με το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας που επικαλείται πηγή από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σύμφωνα με το οποίο «η Κίνα θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ».
«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θέση τους απέναντι στην Κίνα.
Η πρόσφατη σύλληψη του ανώτερου στελέχους της Huawei είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» αναφέρει το δημοσίευμα της κινέζικης εφημερίδας.
Πάντως άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στο θέμα της εμπορικής τους διένεξης, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη αυτή δεν θα εκτροχιάσει αυτά που συμφώνησαν Trump και Jinping στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Αργεντινή, αν και θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσκολίες και ερωτηματικά στην προσπάθεια να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Σε συνδυασμό με άλλες εκκρεμείς ενέργειες, η κυβέρνηση Trump μελετά μεταξύ άλλων να ανακοινώσει ότι η Κίνα παραβιάζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Obama και του Jinping το 2015 για την κλοπή του IP (πνευματική ιδιοκτησία) και για τα εμπορικά μυστικά – κάτι που πιθανολογείται πως θα συνοδεύεται με κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών που επωφελήθηκαν από την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων – καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανό να υπάρξει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα» επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurasia Group αναφερόμενοι στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.
Μέχρι στιγμής η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά έχει αντιδράσει έντονα σε αυτή τη σύλληψη ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση της Meng Wanzhou ενώ από την Huawei, η πρώτη αντίδραση είναι ότι η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας δεν έχει υποπέσει σε κάποια λάθος κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης