Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ναυαγεί η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν - Γιατί «έκανε πίσω» η Τράπεζα Πειραιώς

Ναυαγεί η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν - Γιατί «έκανε πίσω» η Τράπεζα Πειραιώς
Το ναυάγιο της πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν δεν αποτελεί θετική εξέλιξη
Άγονος κηρύσσεται ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, σύμφωνα με πληροφορίες. 
Παρά τις κυβερνητικές επιθυμίες για να περάσει το Ερρίκος Ντυνάν στο ίδρυμα Ωνάση αλλά και των εργαζομένων η Πειραιώς και οι σύμβουλοί της δεν θεωρούν επαρκές το ύψος του τιμήματος που προσεφέρθη.
Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για βελτίωση του τιμήματος δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς από τους συμβούλους ετέθησαν θέματα με το είδος των εγγυήσεων που παρασχέθηκαν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr την η Νοεμβρίου 2018

Γιατί καθυστερεί άραγε να κριθεί ο διαγωνισμός για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν;

Συμπληρώθηκαν 15 ημέρες από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά από την Ημιθέα Α.Ε, θυγατρική της Πειραιώς και μοναδικού μετόχου του νοσοκομείου, ούτε φωνή ούτε ακρόαση όσον αφορά την τελική έκβαση του διαγωνισμού.
Αρχικά κάποιοι έσπευσαν να διαρρεύσουν φήμες ότι ο αυτός θα κηρυχθεί άγονος, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές ήταν μόνο δύο, φωτογραφίζοντας τη δεδηλωμένη επιθυμία της Κυβέρνησης για επιστροφή του Ντυνάν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ως κυβερνητική παρέμβαση που έδιωξε τους επίδοξους επενδυτές.
Παρόλα αυτά από τα πρώτα κιόλας 24ωρα η φήμη αυτή έδινε τη θέση της στην σκληρή πραγματικότητα, η οποία αφορά στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου.
Έτσι, αυτό τελικά έγινα αντιληπτό είναι πως ο πραγματικός λόγος που δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά πολλοί από τους αρχικούς μνηστήρες, όπως το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, η Mubadala Investment Company ή το fund Farallon Capital Μanagement, το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Euromedica, δεν ήταν η όποια κυβερνητική βούληση, που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να σταθεί αρκετή για να τους αποτρέψει σε μια επένδυση μεταξύ ιδιωτών, αλλά τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία του Ντυνάν, που καθιστούν απαγορευτική μια επενδυτική κίνηση από ένα fund, που θέλει όχι απλά να αποσβέσει, αλλά να μοσχοπουλήσει, 2 και 3 φορές πάνω, την αρχική του επένδυση και μάλιστα σε διάστημα 3ετίας.
Με τα συσσωρευμένα χρέη να ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, τις ετήσιες ζημιές να υπολογίζονται σε 13-15 εκατ. ευρώ και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού να προβλέπονται σε 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ, ο επίδοξος επενδυτής θα έπρεπε να χαμηλώσει πολύ το τίμημα για να του αποφέρει κέρδος η επένδυση σε ορίζοντα 3ετίας ή έστω 5ετίας. Ένας επενδυτής, που επιπλέον θα πρέπει να βάλει στην εξίσωση τη διαχείριση 450 εργαζομένων και 462 κλινών!

Σιγή ιχθύος

Μετά τις φήμες περί άγονου διαγωνισμού, η σκόνη έκατσε και, σήμερα, 15 μέρες μετά, η PwC -ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Πειραιώς στην πώληση του Ντυνάν-, δεν έχει καταλήξει ακόμα σε πλειοδότη.
Με επιβεβαιωμένο τον έναν από τους δύο διεκδικητές, το Ίδρυμα Ωνάση, που οι πληροφορίες το θέλουν να έχει καταθέσει αρκετά ικανοποιητική προσφορά για τα δεδομένα του νοσοκομείου, και με τον έτερο ανταγωνιστή να είναι ένα βουλγαρικό fund, η λύση της επιστροφής στο Δημόσιο σύστημα Υγείας μέσα από το Ωνάσειο φαντάζει μονόδρομος. Βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων και από το ίδιο το Ίδρυμα, ο λόγος της ανάμιξής του στη διαδικασία δεν είναι επενδυτικός, αλλά αμιγώς κοινωφελής, καθώς έχει αναλάβει τη δέσμευση να παραχωρήσει τις μετοχές του από την πρώτη μέρα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ίδρυμα Ωνάση, που πρόσφατα παρουσίασε και το σχέδιό του για τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, επιδιώκει να προσθέσει και έναν τρίτο πόλο στα 2 πρότυπα νοσοκομεία ολοκληρώνοντας το όραμά του για δημόσια πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας εφάμιλλες των καλύτερων ιδιωτικών νοσοκομείων.
Για κάθε πολίτη, δηλαδή, ασφαλισμένο και ανασφάλιστο.
Επιπλέον, το Ίδρυμα Ωνάση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη διασφάλιση των θέσεων για τους 450 εργαζομένους, ενώ λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου αναμένεται να επιτευχθεί και η πληρότητά των κλινών του.
Παρόλα αυτά το παραπάνω σενάριο δεν φαίνεται να είναι καθολικής αποδοχής.
Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται τόσο η σιγή ιχθύος που τηρεί η τράπεζα Πειραιώς μέχρι στιγμής όσον αφορά τον οριστικό πλειοδότη, όσο και οι αρχικές φήμες που διέρρευσαν περί άγονου διαγωνισμού.
Πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κύκλους μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ, που αντιδρούν στην ενδεχόμενη επιστροφή του νοσοκομείου στον κοινωφελή του χαρακτήρα, ενώ άλλα δημοσιεύματα φωτογραφίζουν ευθύνες στην παρούσα διοίκηση του νοσοκομείου.  
Με το Ερρίκος Ντυνάν να μπαίνει για ακόμη μια φορά στο μάτι του (πολιτικού) κυκλώνα για τυχόν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στην Πειραιώς, αυτοί που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρία είναι οι εργαζόμενοί του.
Πρόσφατα με ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ) σημείωνε ότι «παρατηρούνται στον χώρο εργασίας έντονες αρνητικές διαθέσεις από στελέχη της “ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.” απέναντι στην πρόταση του Ωνασείου Ιδρύματος, ακόμη και αν έχει πλειοδοτήσει, διαδίδοντας φήμες περί κηρύξεως άγονου του διαγωνισμού. [..]
Το ΣΕΝΕΝ δεν θα επιτρέψει για άλλη μία φορά να κυριαρχήσουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα εις βάρος του νοσοκομείου, που μπορεί και έχει τις δυνατότητες μαζί με το προσωπικό του να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες υγείας, τις οποίες η χώρα και η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη».
Οι επόμενες εβδομάδες, αν όχι ημέρες, θα αποδείξουν αν οι ισχυρισμοί του Σωματείου θα επαληθευτούν ή όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης