Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στο CDU της Merkel - Οι «βαρόνοι» του κόμματος έσπασαν την ανακωχή

tags :
Ένταση στο CDU της Merkel - Οι «βαρόνοι» του κόμματος έσπασαν την ανακωχή
Οι 1.001 αντιπρόσωποι που συνεδριάζουν από σήμερα (6/12/2018) το απόγευμα και μέχρι το Σάββατο (9/12/2018) στο Αμβούργο πρόκειται να ορίσουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος
Ανεβαίνει η θερμοκρασία εντός του CDU που καλείται να ορίσει τον διάδοχο της Angela Merkel, η οποία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την προεδρία του κόμματος μετά τις εκλογικές ήττες του Φθινοπώρου.
Από σήμερα (6/12/2018) μέχρι και το Σάββατο (8/12/2018), οι 1.001 αντιπρόσωποι συνεδριάζουν στο Αμβούργο προκειμένου να ορίσουν τον νέο πρόεδρο μεταξύ τριών υποψηφίων, εκ των οποίων οι δύο (Friedrich Merz και Jens Spahn) σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ρήξη με την κεντρώα γραμμή της Merkel και προτείνουν μια στροφή προς τα δεξιά.
Η έκβαση παραμένει πολύ αβέβαιη, ιδιαίτερα μεταξύ του Μερτς και της Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία παραμένει πιστή στην καγκελάριο.
Ενώ οι «βαρόνοι» του κόμματος είχαν μέχρι τώρα αποφύγει να ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου για να μην σπείρουν τη διχόνοια, η ανακωχή έσπασε ξαφνικά την παραμονή του συνεδρίου.
Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, κατηγόρησε σήμερα τον Wolfgang Schaeuble, πρόεδρο της Βουλής και ιστορική φυσιογνωμία της CDU, ότι ανακοίνωσε χθες την υποστήριξή του προς τον 63χρονο Merz.
Ο Altmaier επωφελήθηκε παράλληλα της ευκαιρίας για να επισημοποιήσει τη δική του υποστήριξη προς την αντίπαλο του Merz, την Annegret Kramp-Karrenbauer.
«Αφού ο Schaeuble έσπασε τώρα το φράγμα, μπορώ να το πω: είμαι πεπεισμένος πως με την Karrenbauer έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να ενώσουμε την CDU και να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε ο Altmaier σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post.
Ο Schaeuble ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον αντίπαλο της Merkel, επικρίνοντας έμμεσα, αλλά σκληρά, την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από την καγκελάριο.
Ο Merz είναι ένας πολιτικός «που στέλνει ξεκάθαρα σήματα με ξεκάθαρες έννοιες, που έχει το θάρρος να μην αρκείται να περιμένει το τέλος μιας συζήτησης» για να πάρει θέση, «αλλά να την προσανατολίζει», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Η Karrenbauer επιχείρησε σήμερα να εκτονώσει αυτή την πολεμική λέγοντας πως «είναι δικαίωμα» του Schaeuble να προσφέρει δημόσια την υποστήριξή του στον Merz.
Όμως ταυτόχρονα κάλεσε την πολιτική της οικογένεια «να μείνει ενωμένη μετά» την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα το απόγευμα της Παρασκευής.
Ένας άλλος «βαρόνος» του κόμματος, ο Armin Laschet, πρόεδρος του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο επηρεάζει πολύ τη γερμανική πολιτική, προειδοποίησε επίσης εναντίον των εσωκομματικών διενέξεων.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τις αποφύγουμε», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης