Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, λόγω εμπορικών ανησυχιών και φόβων για μια οικονομική επιβράδυνση

tags :
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, λόγω εμπορικών ανησυχιών και φόβων για μια οικονομική επιβράδυνση
Με ισχυρή πτώση άνοιξαν οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών που πυροδότησε η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei
Με ισχυρή πτώση άνοιξαν σήμερα (6/12/2018) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την τύχη της εμπορικής ανακωχής ΗΠΑ - Κίνας, μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,9% στις 24.555 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,5% στις 2.661 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,6% χαμηλότερα στις 7.048 μονάδες.


Υπό πίεση βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των J.P. Morgan Chase, Citigroup και Bank of America να καταγράφουν απώλειες 2,8%, 4,4% και 3,3% αντίστοιχα.
Σημαντικές απώλειες 2,9% καταγράφει και η Apple, καθώς η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού, λόγω εκτιμήσεων για μια αδύναμη ζήτηση για το iPhone.
Ειδικότερα, η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της στα 210 δολ., από 225 δολ. προηγουμένως, αν και διατήρησε την αξιολόγηση «buy».
Η σύλληψη της κόρης του ιδρυτή και οικονομικής διευθύντριας της Huawei, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις αγορές, οι οποίες ήδη αμφισβητούσαν τη δέσμευση Trump και Xi Jinping για ανακωχή στην εμπορική διαμάχη.
Οι αρχές του Καναδά συνέλαβαν το περασμένο Σάββατο (1/12) την CFO της Huawei κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με την είδηση να γίνεται γνωστή τις τελευταίες ώρες.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ασία μετά τις αναφορές ότι ο Καναδάς συνέβαλε τη CFO της Huawei, η οποία είναι αντιμέτωπη με έκδοση στις ΗΠΑ για φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων του Ιράν», σχολίασε ο επικεφαλής συναλλαγών της Oanda, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «αυτή η είδηση είναι αρκετά σημαντική, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους της να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της Huawei εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια, και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου».
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν οι φόβοι για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων.
Τη Δευτέρα (3/12), η απόδοση του 3ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε εκείνη του 5ετούς, ενώ την επόμενη ημέρα, την απόδοση του 5ετούς τίτλου ξεπέρασε και η απόδοση του 2ετούς, η οποία ξεπέρασε και εκείνη του 3ετούς.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων αποτελεί σημάδι ύφεσης, ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν περισσότερο το spread ανάμεσα στον 2ετή και τον 10ετή τίτλο, όπου η αντιστροφή της καμπύλης προηγήθηκε των τριών τελευταίων υφέσεων στις ΗΠΑ.


Τα διάφορα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ δεν βελτίωσαν το κλίμα.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύθηκε» σε υψηλό δέκα ετών τον Οκτώβριο του 2018, καθώς οι εξαγωγές σόγιας συνέχισαν να υποχωρούν και οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δασμοί της κυβέρνησης Trump δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε συγκεκριμένα κατά 1,7% στα 55,5 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -που παρακολουθείται στενά λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- «εκτοξεύτηκε» κατά 7,1% στο ιστορικό υψηλό των 43,1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η μείωση που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μια απώλεια momentum στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 την εβδομάδα έως την 1η Δεκεμβρίου 2018, στις 231.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 225.000 νέες αιτήσεις για την περασμένη εβδομάδα.
Από την άλλη, πτωτικά αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2018 για το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ η παραγωγικότητα κατέγραψε ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Ειδικότερα, η αύξηση της παραγωγικότητας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,3%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,2%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,9%, αντί της αύξησης 1,2% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την άλλη, αντίστοιχα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων ήταν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 179.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο του 2018.
Οι επενδυτές ανησυχούν, εν τω μεταξύ, και για τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα καταγράφουν «βουτιά» άνω του 3%, εν αναμονή της συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής τον ερχόμενο έτος.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent καταγράφει πτώση 3,4% στα 59,5δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 4,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 50,7 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης