Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Τα τεράστια λάθη στις προβλέψεις της ΕΚΤ υπονομεύουν την αξιοπιστία της

tags :
Bruegel: Τα τεράστια λάθη στις προβλέψεις της ΕΚΤ υπονομεύουν την αξιοπιστία της
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν σε κάθε πρόβλεψη από το 2013
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι προβλέψεις της ΕΚΤ αποδείχτηκαν συστηματικά εσφαλμένες: ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε γενικά σταθερός στο 1%, παρά την επίμονα προβλεπόμενη αύξηση, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ταχύτερα από ό, τι προβλεπόταν.
Τέτοια σφάλματα πρόβλεψης, τα οποία είναι επίσης ασυμβίβαστα μεταξύ τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των τρεχουσών προβλέψεων της ΕΚΤ, διαπιστώνει ο Zsolt Darvas του ινστιτούτου Bruegel.
Στις τελευταίες προβλέψεις της, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, η ΕΚΤ προέβλεπε μια αύξηση του πυρήνα του πληθωρισμού στο 1,5% κατά μέσο όρο το 2019 και στο 1,8% κατά μέσο όρο το 2020 (ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα).
Αυτές οι προβλέψεις, μαζί με την ανανεωμένη οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και την πτώση του ποσοστού ανεργίας, αποτέλεσαν ένα επιχείρημα υπέρ ενός σημαντικού βήματος εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής - δηλαδή, τον τερματισμό των αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018.
 


Πόση εμπιστοσύνη όμως θα έπρεπε να έχουμε στις τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ;
Σύμφωνα με τον Darvas, θα πρέπει η ανάλυση να επικεντρωθεί στον πυρήνα του πληθωρισμού και όχι στον γενικό πληθωρισμό, επειδή ο πυρήνας αντιπροσωπεύει την υποκείμενη πληθωριστική πίεση.
Μία κεντρική τράπεζα δεν έχει σχεδόν καμία επιρροή στα στοιχεία που εξαιρούνται από τον πυρήνα του πληθωρισμού (τιμές ενέργειας και τροφίμων), τα οποία οφείλονται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες όπως ο καιρός και οι συνθήκες προσφοράς / ζήτησης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Το Σχήμα 1 δείχνει ότι η ΕΚΤ προέβλεψε επίμονα την αύξηση του πυρήνα του πληθωρισμού τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2013, την πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν οι βασικές προβλέψεις.
Όλες οι προβλέψεις έκτοτε αποδείχτηκαν συστηματικά εσφαλμένες: ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολούθησε να μειώνεται από το Δεκέμβριο του 2013 έως τις αρχές του 2015 και η άνοδος του στο 1% μετά τις αρχές του 2015 είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση σε κάθε τρίμηνο.
Οι προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας χαρακτηρίζονται από μεγάλα και συστηματικά σφάλματα (Σχήμα 2).
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν σε κάθε πρόβλεψη από το 2013.
 


Τα σφάλματα πρόβλεψης ήταν και πάλι αρκετά μεγάλα: κατά μέσο όρο, μισή ποσοστιαία μονάδα στον ετήσιο ορίζοντα πρόβλεψης και μία εκατοστιαία μονάδα στον διετή χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τα σφάλματα πρόβλεψης του πυρήνα του πληθωρισμού και του ποσοστού ανεργίας είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους.
Μια ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε ταχύτερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό.
Αντίθετα, ο πυρήνας του πληθωρισμού αποδείχθηκε χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο.
Αυτά τα σφάλματα πρόβλεψης θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν ότι η υποκείμενη υπόθεση της καμπύλης Phillips για τις προβλέψεις της ΕΚΤ είναι εσφαλμένη.

Τι να κάνει για όλα αυτά η ΕΚΤ;

Βεβαίως, η ΕΚΤ δεν είναι ο μόνος θεσμός των οποίων οι προβλέψεις αποδείχθηκαν εσφαλμένες.
Πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι παράγοντες πρόβλεψης υπέπεσαν σε μεγάλα σφάλματα προβλέψεων ακόμη και τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν βελτιώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες.
Τέτοιες αποτυχίες πρόβλεψης θα πρέπει να προωθήσουν μια γενική συζήτηση σχετικά με τις πρακτικές πρόβλεψης.
Ωστόσο, τα σφάλματα πρόβλεψης της ΕΚΤ και η ανικανότητά της να εντοπίσει τον πυρήνα του πληθωρισμού έχουν σημαντικές επιπτώσεις.
Πρώτον, τα τεράστια σφάλματα προβλέψεων της ΕΚΤ τα τελευταία πέντε χρόνια θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των σημερινών προβλέψεων.
Σε κάθε γύρο προβλέψεων τα τελευταία πέντε χρόνια, το προσωπικό της ΕΚΤ εξήγησε γιατί αυτή τη φορά είναι διαφορετική και ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
 


Ο Πρόεδρος Draghi υπερασπίστηκε πάντα αυτές τις προβλέψεις στις συνεντεύξεις Τύπου και σε άλλες ομιλίες.
Αλλά όλες οι προβλέψεις των τελευταίων πέντε ετών αποδείχθηκαν ακατάλληλες.
Δεύτερον, η αποτυχία να αυξηθεί ο πυρήνας του πληθωρισμού πάνω από το 1% την ώρα που η ΕΚΤ έχει ενεργοποιήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο νομισματικής πολιτικής δείχνει την αποτυχία της τράπεζας να επηρεάσει τον πυρήνα του πληθωρισμού.
Ένα προφανές συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους πίσω από τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της ΕΚΤ.
Άλλωστε, ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού της ΕΚΤ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά αυτό, αναφέρει ο Darvas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης