Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγοραστός (ΕΝΠΕ): Το InvestEU είναι ένα σημαντικό πολυεργαλείο για επενδύσεις

Αγοραστός (ΕΝΠΕ): Το InvestEU είναι ένα σημαντικό πολυεργαλείο για επενδύσεις
Η γνωμοδότηση του κ. Αγοραστού εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία
Ένα σημαντικό πολυεργαλείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, «που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προσελκύει επενδύσεις, ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθεί την καινοτομία, στηρίζει την έρευνα, προστατεύει το περιβάλλον και αναπτύσσει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικών υποδομών για όλους τους πολίτες» χαρακτήρισε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ως εισηγητής του προγράμματος στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Η γνωμοδότηση του κ. Αγοραστού εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, ενώ -όπως σημείωσε ο ίδιος- το πρόγραμμα InvestEU θα προσελκύσει επενδύσεις, που θα ανέλθουν στο 1 τρισ. ευρώ και θα συμβάλλει στη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
«Με βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του EFSI, του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος, που εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα φέρει επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στη δημιουργία 1,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, δικαιούμαστε, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, να θέσουμε τον πήχη των προσδοκιών ακόμη ψηλότερα για το InvestEU», ανέφερε.
Μιλώντας για τους ωφελούμενους του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι αφορά τις νέες μητέρες που χρειάζονται παιδικούς σταθμούς και σχολεία για τα παιδιά τους, τους νέους επιστήμονες που έχουν μία καινοτόμο ιδέα και θέλουν να την αξιοποιήσουν επιχειρηματικά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα άτομα με αναπηρία για σύγχρονες υποδομές, αλλά και τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη και περιμένουν καινούργιες θεραπείες.
«Το πρόγραμμα αφορά, τελικά, όλους μας που θέλουμε και αξίζουμε να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, σε γειτονιές λειτουργικές και όμορφες, θέλουμε και αξίζουμε να αξιοποιούμε τη δημιουργικότητά μας και κυρίως θέλουμε και οφείλουμε να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στα παιδιά μας, τις νέες γενιές», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο κ. Αγοραστός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέδειξε ως βασική καινοτομία του InvestEU το γεγονός ότι προβλέπει ξεχωριστό σκέλος πολιτικής για τις κοινωνικές επενδύσεις και τις δεξιότητες.
«Με αυτόν τον πυλώνα χρηματοδότησης ανοίγεται μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας, ιδίως για χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση» πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη ήταν πάντοτε στην πρωτοπορία».
Επίσης, παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δέχεται έντονο ανταγωνισμό από άλλες ηπείρους, από άλλες χώρες.
«Χρειάζεται να ανακτήσουμε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ξαναγίνουμε πρωτοπόροι στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, ενώ παράλληλα διατηρούμε την πρωτοπορία σε πολιτικές, με κυρίαρχη αυτή για την προστασία του περιβάλλοντος και εξασφαλίζουμε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε Ευρωπαία και κάθε Ευρωπαίο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Ολομέλεια, ο κ. Αγοραστός δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ικανοποιημένος που η γνωμοδότησή του για το πρόγραμμα InvestEU εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός δείχνει πως «έγινε πολύ καλή δουλειά και πολύ καλή διαβούλευση με όλους».
«Είμαι ικανοποιημένος και προσωπικά, αλλά και για την Ελλάδα, που ξέρει να συνεργάζεται και να πετυχαίνει.
Σήμερα δημιουργήθηκε μία συλλογική ηγεσία, από κάτω προς τα επάνω. Αυτό το πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και σε αυτό το πρόγραμμα στηρίζεται η Ευρώπη του μέλλοντος» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης