Στις 15/12 στη Λευκωσία η Jane Lute - Επί τάπητος η λύση για το Κυπριακό

Στις 15/12 στη Λευκωσία η Jane Lute - Επί τάπητος η λύση για το Κυπριακό
Η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Jane Holl Lute, αναμένεται στη Λευκωσία στις 15 Δεκεμβρίου
Η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Jane Holl Lute, αναμένεται στη Λευκωσία στις 15 Δεκεμβρίου, ανέφερε έγκυρη κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η κ. Lute θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη M. Akinci, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό έγγραφο με τους «όρους αναφοράς», που θα καλύπτουν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας για να επαναληφθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί η κ. Lute πιθανόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα καταγράψει τις διαφωνίες και θα υποβάλει έκθεση στον γ.γ. του ΟΗΕ, A. Gutterres.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η συνάντηση της κ. Lute με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, F. Mogherini, «επιβεβαιώνει το ότι η ΕΕ είναι μέρος της εξίσωσης για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι θετικό».
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σημείωσε πως η εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ «έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη αποστολή από τα Ηνωμένα Άθνη, από τον γ.γ., και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κ. Lute για να ξεκινήσει η προσπάθεια για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις».
Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι ουδείς πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Σχολιάζοντας και σήμερα τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι «καταρχάς η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία».
Επειδή έγινε λόγος για στρατικοποίηση, προσέθεσε, πρέπει να υπογραμμίσουμε το προφανές ότι, καμιά προσπάθεια στρατικοποίησης γίνεται στην Κύπρο, «τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού, να φύγει ο στρατός θέλουμε».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν γίνονται προσπάθειες στρατικοποίησης και αυτή η παρατήρηση δεν μπορεί να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία».
Σημείωσε δε ότι «στην τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Ρωσίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, και συζητήθηκε η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων.
Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS