Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επενδυτές διεθνούς φήμης «κυνηγά» η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων

Επενδυτές διεθνούς φήμης «κυνηγά» η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων
Το νομοσχέδιο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων  βγήκε σε διαβούλευση και αναμένεται σε δύο μήνες να είναι νόμος του κράτους
«Χτύπησε το ξυπνητήρι» των επενδύσεων στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστω και τον τελευταίο χρόνο της θητείας της,  παρουσιάζοντας νομοσχέδιο για την προσέλκυση  επενδυτών.
Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός  Οικονομικών  κ.  Ευκλείδης Τσακαλώτος στο δελτίο ειδήσεων του Νίκου Χατζηνικολάου στον Αnt1 είχε αναφέρει πριν από 16 μήνες ότι δεν θα προλάβαιναν τους επενδυτές  και θα έπρεπε να  βάλουν φίλτρα για να διακρίνουν τους καλύτερους.
Οι προσδοκίες του υπουργού Οικονομιών  όμως δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα και για το λόγο αυτό κλήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξής κ. Γιάννης Δραγασάκης να χτυπήσει  … προσκλητήριο προς στη διεθνή επενδυτική κοινότητα με αντάλλαγμα  φορολογικά κίνητρα και διαδικασίες εξπρές  για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Το νομοσχέδιο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων  βγήκε σε διαβούλευση και αναμένεται σε δύο μήνες να είναι νόμος του κράτους.
Το ισχυρό ατού του νομοσχεδίου είναι ο χρόνος έκδοσης των αδειών ο οποίος  προσδιορίζεται σε διάστημα από 45 έως 60 ημέρες.
Ο επενδυτής ή οι επενδυτές διαβάζοντας το νόμο θα ξέρουν  ότι η γραφειοκρατική διαδικασία θα έχει αντιμετωπισθεί καθώς από τη στιγμή κατάθεσης του φακέλου στην Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, η οποία είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει την πρόταση  και να γνωμοδοτήσει.
Στη συνέχεια  θα διενεργείται διαβούλευση 15 ημερών και  θα κλείνει ο κύκλος της αδειοδότησης.
Στην περίπτωση που η επένδυση γίνεται σε οργανωμένους φορείς όπως είναι η ΒΙ.ΠΕ η διαβούλευση δεν είναι υποχρεωτική.
Η κυβέρνηση «κυνηγά» επενδύσεις δεκάδων  εκατομμυρίων ευρώ και τις χαρακτηρίζει « στρατηγικές» όταν είναι σε θέση να επιτύχουν υψηλή  προστιθέμενη αξία, είναι εξωστρεφείς.
Θα μπορούν να επενδύσουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας και των υπηρεσιών αλλά και στην καινοτομία.
Έμπειρα στελέχη της βιομηχανίας διαβλέπουν ότι πρόκειται για ανοικτή πρόσκληση προς τους διεθνείς κολοσσούς της τεχνολογίας με την προσδοκία να …ρίξουν το βλέμμα τους και στην Ελλάδα.
Με βάση το νομοσχέδιο υπόσχεται φορολογική σταθερότητα και φοροαπαλλαγές ως κίνητρο για την εγκατάσταση τους στη χώρα μας.

Ποιες θεωρούνται Στρατηγικές  Επενδύσεις

Α) Όσες είναι ικανές να δημιουργήσουν τουλάχιστον 150 θέσεις εργασίας με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Β) Όταν η επένδυση δίνει 100 θέσεις εργασίας και ξεκινά  από 40εκατ. ευρώ.
Ο πήχης χαμηλώνει στις 75 θέσεις εργασίας και  στα 30 εκατ. ευρώ  ενώ για τις περιπτώσεις που η επένδυση υλοποιηθεί σε Βιομηχανικές Περιοχές η απαίτηση για θέσεις εργασίας διαμορφώνονται σε 50 και τα κεφάλαια σε 25 εκατ. ευρώ.
Πάντως το νομοσχέδιο προσδιορίζει και τις «Εμβληματικές Επενδύσεις» οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον κλάδο τους.
Πάντως τα στελέχη που τυχόν πάρουν απόφαση να εργασθούν στην Ελλάδα και διατηρήσουν ως φορολογική έδρα την κατοικία τους στην αλλοδαπή υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται σε συγκεκριμένο φορολογικό έτος.
Η διάταξη του νόμου για το φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα ξένα στελέχη που θα έρθουν να εργασθούν εκτιμούν στελέχη της Βιομηχανίας.
Τα ίδια ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο παρά την πολιτική βούληση για την διευκόλυνση των επενδύσεων  βλέπουν  ότι οι γραφειοκράτες καραδοκούν επισημαίνοντας ότι η φορολογία  εισοδήματος διαμορφώνεται έως το 45%.
Δηλαδή ένα στέλεχος με αποδοχές 100.000 ευρώ θα φορολογηθεί με τον υψηλότερη συντελεστή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης