Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ, μπορεί να είναι η αρχή της κατάρρευσης του καρτέλ

tags :
Η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ, μπορεί να είναι η αρχή της κατάρρευσης του καρτέλ
Πολλά έχουν γραφτεί ήδη σχετικά με την απόφαση του Κατάρ να εγκαταλείψει τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) τον Ιανουάριο του 2019
Πολλά έχουν γραφτεί ήδη σχετικά με την απόφαση του Κατάρ να εγκαταλείψει τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) τον Ιανουάριο του 2019.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια παράλογη κίνηση, ενώ άλλοι, το απέδωσαν στην «τοξική πολιτική» στην πάντα ασταθή Μέση Ανατολή.
Η τελευταία άποψη έχει μεγάλη αξιοπιστία δεδομένης της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής έντασης του Κατάρ με πολλούς από τους άραβες γείτονές του σε σχέση με ισχυρισμούς για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες οδήγησαν σε περιφερειακό οικονομικό μποϊκοτάρισμα της χώρας το 2017.
Παρά τις εντάσεις, το Κατάρ ισχυρίζεται ότι η έξοδος του από τον ΟΠΕΚ δεν έχει πολιτικό άγγιγμα.
Ο Saad al-Kaabi, υπουργός ενέργειας της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση δεν συνδέεται με τον πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και τρία άλλα αραβικά κράτη - τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.
Η ομάδα επέβαλε επίσης εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ για ισχυρισμούς υποστήριξης σε τρομοκρατικές ομάδες.

Τερματίζοντας 57 χρόνια συμμετοχής

Ο Al-Kaabi πρόσθεσε ότι η απόφαση ανάκλησης δεν ήταν εύκολη μετά από 57 χρόνια συμμετοχής του ΟΠΕΚ, αλλά σημείωσε ότι ο αντίκτυπος της χώρας στις αποφάσεις παραγωγής της σύμπραξης θα είναι μικρός.
Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις παγκόσμιες δεσμεύσεις της όπως και κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ.
Στο τέλος της ημέρας, ο Al-Kaabi έχει δίκιο.
Η έξοδος του Κατάρ, μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961, από το καρτέλ θα έχει ελάχιστη επίδραση στην ομάδα, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου.
Το Κατάρ είναι ο 11ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, που παράγει μόνο 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Επιπλέον, το φυσικό αέριο έχει καταστήσει το Κατάρ,  μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όχι τις εξαγωγές πετρελαίου.
Το φυσικό αέριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας του Κατάρ και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των συνολικών δημόσιων εσόδων, πάνω από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και περίπου το 85% των εσόδων από εξαγωγές.

Οι ρωγμές του ΟΠΕΚ ενδέχεται να μεγαλώσουν

Ωστόσο, η κίνηση του Κατάρ μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ρωγμές αναπτύσσονται εντός του ΟΠΕΚ εν μέσω της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να διαμορφώσει τόσο αυξημένες γεωπολιτικές όσο και ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία.
Αν και το Κατάρ είναι μικροσκοπικός παίκτης του ΟΠΕΚ, άλλα μέλη του καρτέλ, αναστατωμένα από τη βούληση της Σαουδικής Αραβίας να υποκύψει στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, καθώς και η βούληση του Βασιλείου να βγει έξω από τη σύμπραξη για τη διαχείριση της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσε να ακολουθήσει το προβάδισμα της Ντόχα.

Φιλοδοξίες LNG

Ο Al-Kaabi δήλωσε επίσης ότι η κίνηση για έξοδο από τον ΟΠΕΚ σχετίζεται με τις φιλοδοξίες του για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η οποία πρέπει να ληφθεί με την ονομαστική αξία.
 «Η επίτευξη της φιλόδοξης στρατηγικής μας θα απαιτήσει αναμφισβήτητα προσπάθειες, δέσμευση και αφοσίωση για τη διατήρηση και ενίσχυση της θέσης του Κατάρ ως ηγετικού παραγωγού LNG» ανέφερε σε δήλωσή του.
 «Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω την υπερηφάνεια του Κατάρ στη διεθνή του θέση στο προσκήνιο των παραγωγών φυσικού αερίου και ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG».
Το Κατάρ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG παγκοσμίως, με περίπου 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως δυναμικό υγροποίησης, αν και η Αυστραλία δεν αμφισβητεί το προβάδισμα καθώς τελικά ολοκληρώνει την τεράστια επέκταση του έργου του LNG.
Ωστόσο, προς τα εμπρός, το Κατάρ θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές εξαγωγείς LNG, τόσο την Αυστραλία, τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα εισέρχεται στη λεγόμενη δεύτερη φάση ανάπτυξης έργων LNG.
Πέρυσι, σε μια έκπληξη, που δεν είναι ανόμοια με τη δήλωση της Δευτέρας ότι θα άφηνε τον ΟΠΕΚ, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παραγωγή LNG στα 100 mtpa μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια - μια αξιοσημείωτη απόφαση δεδομένης της ανάπτυξης LNG σε άλλα μέρη του κόσμου που όλοι θα αγωνιστούν για το ίδιο μερίδιο αγοράς.
Οι νέοι επιπλέον όγκοι θα εξασφαλιστούν διπλασιάζοντας το μέγεθος του νέου έργου φυσικού αερίου στον νότιο τομέα του Βόρειου Πεδίου, τον οποίο είχε δηλώσει η Qatar Petroleum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης