Διεθνή

Lagarde: Μακρύς ο δρόμος για μία συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ στο εμπόριο – Οι αγορές να κάνουν υπομονή

Lagarde: Μακρύς ο δρόμος για μία συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ στο εμπόριο – Οι αγορές να κάνουν υπομονή
Μακρύς ο δρόμος για μία συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ στο εμπόριο, σύμφωνα με την Christine Lagarde
Μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για τις εμπορικές σχέσεις «θα πάρει καιρό», εκτίμησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Christine Lagarde, σχολιάζοντας το σημερινό (6/12) στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές (περισσότερα εδώ).
Βέβαια, μιλώντας στο κανάλι CNBC, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να καθορίσουν το πλαίσιο της συμφωνίας εντός των 90 ημερών της «εκεχειρίας».
«Αυτό που επετεύχθη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (σσ: συμφωνία μεταξύ Donald Trump και Xi Jinping) επιβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να διαπραγματευτούν και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που υπήρξαν στο εμπόριο.
Το ερώτημα είναι, πόσο γρήγορα θα έρθει αυτό», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι επενδυτές εμφανίζονται «ανυπόμονοι» και απαιτούν αποτελέσματα «σήμερα, και αν όχι σήμερα, χθες».
«Λοιπόν, δυστυχώς, όταν διαπραγματευτείτε τόσο μεγάλες συμφωνίες, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και οι επιδοτήσεις στις κρατικές επιχειρήσεις, χρειάζεται πολύς χρόνος.
Πρέπει να υπάρξει καλή θέληση, πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά και να γίνει κατανοητό ότι δεν θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα αμέσως», σχολίασε.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε σε υψηλό 10 ετών τον Οκτώβριο του 2018, καθώς οι εξαγωγές σόγιας συνέχισαν να υποχωρούν και οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης μάλλον δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 1,7% στα 55,5 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 54,6 δισ. δολ., αντί των 54 δισ. που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -που παρακολουθείται στενά λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- «εκτοξεύτηκε» κατά 7,1% στο ιστορικό υψηλό των 43,1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 55 δισ. δολ. για τον Οκτώβριο.
Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 87,9 δισ. δολ. από 87,2 δισ. τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,1% στα 211 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 0,2% και ανήλθαν στο ρεκόρ των 266,5 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης