Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμoς Δεκέμβριος για επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση - Τί σχεδιάζουν Draghi και Powell

tags :
Κρίσιμoς Δεκέμβριος για επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση - Τί σχεδιάζουν Draghi και Powell
Κρίσιμoς o Δεκέμβριος του 2018 για επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση
Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος του 2018 για τις αγορές καθώς η ΕΚΤ και η Fed συνεδριάζουν και θα αποφασίσουν για τα επιτόκια αλλά και για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 18/19 Δεκεμβρίου και οι ισχυρές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοπσονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (στις 13/12 η συνεδρίασή της) οι συγκλίνουσε απόψεις των αναλυτών κάνουν λόγο ότι ο Mario Draghi πιθανότατα να κρατήσει χαμηλά τους τόνους με την ΚΤ να αφήνει τα βασικά επιτόκια πολιτικής της σταθερά, ενώ θα επιβεβαιώσει και την καθοδήγηση με το τέλος του προγράμματος τίτλων κατά τη λήξη του 2018.

Σταθερά τα επιτόκια από ΕΚΤ - Τί αποφασίζει για QE

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων στις 13 Δεκεμβρίου, τα μέλη του διευθυντηρίου μπορούν να αποφασίσουν σε πρώτη φάση τελεσίδικα τον τερματισμό του γιγάντιου προγράμματος αγοράς ομολόγων στο τέλος του 2018.
Μέχρι τότε η ΕΚΤ θα έχει διοχετεύσει στην αγορά περί τα 2,6 τρις ευρώ για την καταπολέμηση της αναιμικής ανάπτυξης και του εν μέρει κατά καιρούς εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού.
Όμως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες ξαφνικά, αλλά σκοπεύει να επανεπενδύσει τα χρήματα από κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα που λήγουν.
Το πότε θα προβεί η ΕΚΤ σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, που παραμένει εδώ και αρκετό διάστημα σε μηδενικά επίπεδα, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.
Είναι πιθανό ότι το «0» θα διατηρηθεί και το 2019.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, η οποία δεν αναμένει καμία αλλαγή κατά την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, όταν και ο Mario Draghi πιθανότατα να κρατήσει χαμηλά τους τόνους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs η ΕΚΤ θα αφήσει τα βασικά επιτόκια πολιτικής της σταθερά, ενώ θα επιβεβαιώσει και την καθοδήγηση με το τέλος του προγράμματος τίτλων κατά τη λήξη του έτους.
«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων "για μεγάλο χρονικό διάστημα" και σε κάθε περίπτωση "για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται"», επισημαίνει η Goldman Sachs.
Ο Πρόεδρος Draghi να προσπαθήσει να τονίσει ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίου μπορεί να γίνει προς τα τέλη του 2019.
Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, αναφέρει η Goldman Sachs.
Ωστόσο, αναμένεται ο Draghi να τονίσει την παρακολούθηση των εισερχόμενων στοιχείων, και ότι η πορεία του επιτοκίου της ΕΚΤ εξαρτάται από την κατάσταση στην οικονομία.
Θα υπονοήσει ότι η ΕΚΤ, εάν χρειαστεί, θα ανταποκριθεί στις ασθενέστερες προοπτικές του πληθωρισμού, προσαρμόζοντας την καθοδήγησή της.
Επίσης, θα επαναλάβει την ανάγκη για υπομονή και σύνεση και γενικότερα θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει το τέλος στις αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων.
Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs τονίζει ότι θα έχουν ενδιαφέρον οι μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, οι οποίες πιθανότατα θα δείξουν αύξηση του ΑΕΠ για το 2018 στο 1,9% και το 2019 στο 1,7%, αφήνοντας αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2020.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της για το 2021 (αναμένεται πρόβλεψη + 1,5%).
Επίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs αναμένεται το Διοικητικό Συμβούλιο να διατηρήσει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
Μπορεί να εισαγάγει μια πρόταση λέγοντας ότι οι κίνδυνοι τείνουν προς τα κάτω.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου Draghi και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής Praet υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να πιστεύει ότι τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν μια εκτίμηση επικινδυνότητας.
Αναμένουμε επίσης, από την Εισαγωγική Δήλωση και από τον κ. Draghi να υπογραμμίσουν ότι η ασθενής αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2018 αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τους προσωρινούς παράγοντες και τα αυξανόμενα σημάδια περιορισμών στην προσφορά.
Γι΄αυτό και η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη συνολική της εκτίμηση του υποκείμενου πληθωρισμού.
Η πρόβλεψη για τον συνολικό πληθωρισμό ενδέχεται να μειωθεί για το επόμενο έτος λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη βασική υπόθεση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ μπορεί να αποδεσμεύσει περαιτέρω στοιχεία σχετικά και με τις πράξεις επανεπένδυσης.
Η Goldman Sachs αναμένει να διατηρηθεί η γενική αρχή της σταθμισμένης συμμετοχής σε μετοχικούς τίτλους και της «ουδετερότητας».
Επίσης, η Goldman Sachs σχολιάζει και τις εκτιμήσεις για έναν νέο γύρο T-LTRO το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
"Πιστεύουμε ότι θα θεωρηθεί πρόωρο το Δεκέμβριο", αναφέρει στην ανάλυσή της, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τα T-LTRO βασίζεται κυρίως στις εξελίξεις στην Ιταλία.
"Όσον αφορά το μέλλον, συνεχίζουμε να προβλέπουμε την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το τελευταίο τρίμηνο του 2019, για παράδειγμα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι η πρώτη αύξηση θα έχει μέγεθος 20 μ.β..
Βασική μας υπόθεση είναι η πλήρης επανεπένδυση της APP μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης (τέλος 2022)", προσθέτει η Goldman Sachs.




Πιθανές και νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed

Oι ισχυρές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed εκτιμούν αρκετοί αναλυτές.
Η Fed έχει πετύχει τους στόχους της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα να περιμένουμε ότι αυτή η ισχυρή πορεία θα αλλάξει.
Σε αυτό το περιβάλλον κάποιες "νέες και σταδιακές αυξήσεις" των επιτοκίων αναμένεται να χρειαστούν.
Η Fed έχει ήδη αυξήσει φέτος τρεις φορές τα αμερικανικά επιτόκια, οδηγώντας τα στο 2% με 2,25%, και αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Για το επόμενο έτος οι αναλυτές περιμένουν άλλες δύο ή τρεις αυξήσεις.
Στο ίδιο μηκος κύματος και ο Jamie Dimon επικεφαλής της J.P. Morgan ο οποίος εκτιμά πως η Fed θα τηρήσει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης και θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (σσ: στο 2%-2,25% το τρέχον εύρος) τον Δεκέμβριο του 2018, παρά την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις αγορές.
Μιλώντας στο κανάλι CNBC, ο ανώτατος τραπεζικός ανέφερε πως η «ισχυρή» αμερικανική οικονομία θα επιτρέψει στη Fed τη συνέχεια ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, σχολιάζοντας περιπαικτικά:
«Καλύτερα μία ανάπτυξη σε συνδυασμό με αυξημένα επιτόκια, παρά μία ύφεση σε συνδυασμό με χαμηλά επιτόκια.
Είναι καλύτερο για όλο τον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση των τελευταίων μερών στη Wall Street, αναγνώρισε και αυτός ότι είναι απόρροια της αβεβαιότητας για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Επί αυτού, εκτίμησε πως δεν πρέπει να κρίνεται βέβαιο ότι οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εντός των 90 ημερών της «εκεχειρίας».
Ενδεικτικά, δίνει πιθανότητα 60% για μία συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος.
Πρόσθεσε δε σαν αρνητικό παράγοντα και τη σημαντική πτώση των τιμών πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης