Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΟΗΕ: Η ΓΣ θα ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης των ΗΠΑ που καταδικάζει τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ

tags :
ΟΗΕ: Η ΓΣ θα ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης των ΗΠΑ που καταδικάζει τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ
Η 193μελής Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα καταδικάσει για πρώτη φορά τη Χαμάς
Στο σχέδιο απόφασης καταδικάζεται η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση για «τη ρίψη επανειλημμένως ρουκετών στο Ισραήλ και για την υποκίνηση της βίας, θέτοντας ως εκ τούτου σε κίνδυνο πολίτες».
Επίσης σε αυτό ζητείται «η Χαμάς και άλλοι ένοπλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τζιχάντ, να σταματήσουν όλες τις προκλητικές ενέργειες και τη βίαιη δράση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εναέριων εμπρηστικών μηχανισμών», σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε γνωστή από την αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
Στο κείμενο αυτό ζητείται επίσης από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τον πληθυσμό των αμάχων και να ενθαρρύνουν τα βήματα προς την επανένωση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αν υιοθετηθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, η 193μελής Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα καταδικάσει για πρώτη φορά τη Χαμάς, η οποία ελέγχει ντε φάκτο την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Η απόφαση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Nikki Halley η απερχόμενη πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δείχνει να έχει μετατρέψει την καταδίκη αυτή της Χαμάς σε μια «πολύ προσωπική υπόθεση». «Θέλει να αποχωρήσει (από τον ΟΗΕ) έχοντας κάτι», δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Η Χέιλι είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της στο τέλος της χρονιάς.
Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση προβλέπεται να αρχίσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος σήμερα.
Οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχουν χαράξει μια σκληρή φιλοϊσραηλινή γραμμή στον ΟΗΕ και έχουν αποχωρήσει από την UNESCO και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επικαλούμενες αντι-ισραηλινή στάση.
Ο πρόεδρος Trump έχει αναθέσει στον γαμπρό του, τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου J. Kushner, να προετοιμάσει ένα σχέδιο ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Ωστόσο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος M. Abbas έχει απορρίψει μια αμερικανική μεσολάβηση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Trump αποκλείστηκε μόνη της από τις διαπραγματεύσεις όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης