Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αρχές του 2019 το νέο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για 40 ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές - Έρχονται νέα πρόστιμα

tags :
Αρχές του 2019 το νέο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για 40 ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές - Έρχονται νέα πρόστιμα
Τα πρόστιμα που ακούγεται ότι θα υποβληθούν είναι υψηλά, ενώ όπως μας μεταφέρθηκε ο όγκος της δικογραφίας είναι τεράστιος
Στις αρχές του 2019 αναμένεται να βγει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για 40 περίπου τεχνικές εταιρείες μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι Όμιλοι που ανέπτυξαν παρουσία στην ελληνική κατασκευαστική αγορά.
Το πόρισμα αφορά την εκτεταμένη και πολυετή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τα φαινόμενα νόθευσης διαγωνισμών δημοσίων έργων και κυρίως προσυνεννόησης των εταιρειών, αναφορικά με ζητήματα εκπτώσεων, με αποτέλεσμα τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2013 με αυταπάγγελτο έλεγχο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με αντικείμενο : «πιθανή παράβαση (από εργοληπτικές επιχειρήσεις, ελληνικές και αλλοδαπές) των διατάξεων των άρθρων 1 ν. 3959/2011 (ή/και του 1 ν. 703/77) περί προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, όπως ισχύει και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)».
Οι παραβάσεις που αποδίδονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εταιρείες του Ομίλου και σε δεκάδες άλλων ανωνύμων εταιρειών συνίστανται σε «καρτελικές συμπράξεις» (οριζόντιες συμφωνίες ή/και εναρμονισμένες πρακτικές) που άρχισαν από 26.4.1989 και διήρκεσαν τουλάχιστον μέχρι 19.02.2016.
Οι καρτελικές συμπράξεις είχαν αντικείμενο τη χειραγώγηση των διαγωνισμών δημοσίων έργων, την κατανομή της εν λόγω αγοράς μεταξύ τους και κατά περίπτωση, τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό τιμών.
Ο έλεγχος έγινε σε 60 εταιρείες, ενώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δόθηκε η δυνατότητα της ευνοϊκής μεταχείρισης μέσω του προγράμματος επιείκιας στην οποία προσήλθε μόνο η Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία και απαλλάχτηκε από το πρόστιμο.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Επιείκειας είναι το νομικό πλαίσιο που ορίζει την επιεική μεταχείριση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ κλπ.
Η ένταξη σε καθεστώς επιείκειας αξιολογείται και μπορεί να οδηγήσει σε ολική ή μερική απαλλαγή από το πρόστιμο στην περίπτωση που κριθεί αποφασιστική η συμβολή του φυσικού προσώπου ή της εταιρείας στην έναρξη διαδικασίας έρευνας ή στον εντοπισμό και στην απόδειξη παράβασης.
Το 2016 η επιτροπή Ανταγωνισμού κάλεσε τις τεχνικές εταιρείες σε διαδικασία δευθέτησης στην οποία έσπευσαν 20 τεχνικές εταιρείες (μεταξύ αυτών Ελλάκτωρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακατ κλπ).
Για τις υπόλοιπες 40 εταιρείες μεταξύ αυτών όπως προαναφέρθηκε και πολλοί ξένοι Όμιλοι ξεκίνησε νέα έρευνα, το πόρισμα της οποίας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.
Τα πρόστιμα που ακούγεται ότι θα υποβληθούν είναι υψηλά, ενώ όπως μας μεταφέρθηκε ο όγκος της δικογραφίας είναι τεράστιος (500 GB), γα το λόγο αυτό υπήρξε και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας.
 
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης