Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Salvini: Δεν θα ρίξω την ιταλική κυβέρνηση - 6μηνη παράταση από την ΕΕ; - «Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2019 από τη Βουλή

tags :
Μήνυμα Salvini: Δεν θα ρίξω την ιταλική κυβέρνηση - 6μηνη παράταση από την ΕΕ; - «Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2019 από τη Βουλή
Παραμένει η απόσταση μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών, την Τρίτη 11/12 η συνάντηση Conte - Juncker
(upd 2) «Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση αυτή, η οποία εργάζεται για το συμφέρον των Ιταλών, εξαιτίας των γκάλοπ. Η κυβέρνησή μας τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα διαρκέσει πέντε χρόνια», τόνισε ο ηγέτης της Λέγκας Matteo Salvini στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός κι εκτός Ιταλίας μετά τις διαφωνίες που είχαν προκύψει με τον Di Maio.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Corriere della Sera, αναφέρει πως η ΕΕ θα χορηγήσει στην ιταλική κυβέρνηση εξάμηνη παράταση, προκειμένου να υιοθετήσει τις συστάσεις της για τον προϋπολογισμό.
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών που έχει αυξήσει τη δημοτικότητα του και του κόμματος του από την «κόντρα» με την ΕΕ μιλώντας σε διαδήλωση ψηφοφόρων της Λέγκας στο κέντρο της Ρώμης ξεκαθάρισε πως η «κυβέρνηση είναι ασφαλής».
«Ζητώ να μου δώσετε εντολή να διαπραγματευθώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι ως υπουργός, αλλά εκ μέρους εξήντα εκατομμυρίων Ιταλών που θέλουν να αφήσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη χώρα», πρόσθεσε.
Ο Salvini προέβλεψε ότι «αν η Ευρώπη σταματά στους δεκαδικούς αριθμούς και στα spread, πρόκειται να αποτύχει», ενώ ζήτησε «να εργαστούν, όλοι για την αξιοπρέπεια των πολιτών».
«Έχουμε ανάγκη την ταυτότητα και την ψυχή, τις οποίες κάποιοι έχασαν εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης», ολοκλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θεωρεί ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι «ο αμοιβαίος σεβασμός, η εργασία και η πρόοδος».

Εξάμηνη παράταση από την ΕΕ;

 Εξάμηνη παράταση, ενδέχεται να χορηγήσει η Κομισιόν στην Ιταλία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις, σημειώνει η Corriere della Sera χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην πηγή των πληροφοριών της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δώσει προθεσμία έξι μηνών στην ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να ακολουθήσει τις συστάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της.
Πάντως δεν αναφέρεται, εάν αυτός ο πρόσθετος χρόνος εκ μέρους της ΕΕ, θα επιτρέψει στην Ιταλία να αποφύγει τη διαδικασία των κυρώσεων που συνδέονται με το θέμα.

Πέρασε ο προϋπολογισμός

Ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 «πέρασε» από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα και η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που ούτως ή άλλως αναμένοταν.
Πιο συγκεκριμένα συνολικά 330 βουλευτές αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ 219 εκφράστηκαν αρνητικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν στην ιταλική γερουσία.
Αφού, όμως, πρώτα η κυβέρνηση αποφασίσει σε τι είδους περικοπές εννοεί να προχωρήσει, σε σχέση με τα δυο προσχέδια προϋπολογισμού που έχει αποστείλει, έως τώρα, στις Βρυξέλλες.

Νέο «χτύπημα» στην πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με υποβάθμιση από τη Scope

Σε «ΒΒΒ+» -από «Α-»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Scope Ratings, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε, επίσης, σε «S-2» από «S-1».
Ο ευρωπαϊκός οίκος επικαλείται το πολιτικό τοπίο στη γειτονική μας χώρα, ειδικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένων των διαφορών μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.
Σύμφωνα με το Scope, λόγω του χαμηλού μέσου αναπτυξιακού δυναμικού της Ιταλίας που εκτιμάται στο 0,75%, η αποτυχία να μειωθούν σημαντικά οι δείκτες χρέους κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας επέκτασης, αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερων προκλήσεων για την αειφορία του χρέους σε μια μελλοντική παγκόσμια ή περιφερειακή κρίση», σχολιάζεται.
«Ακόμα, οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα είναι ένας συνεχιζόμενος περιορισμός αξιολόγησης, με τον μέσο δείκτη CET1 να υποχωρεί στο 13,2% το β’ τρίμηνο 2018, 60 μονάδες βάσης κάτω από τα επίπεδα του δ’ τριμήνου 2017».
Οι αξιολογήσεις της Ιταλίας υποστηρίζονται από τη μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της (με ονομαστικό ΑΕΠ 1,8 τρισεκ. ευρώ το 2018).
Επιπλέον, το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό χρέος κρίνεται μέτριο στο 156% του ΑΕΠ, το β’ τρίμηνο 2018.

Παραμένει η κόντρα με τις Βρυξέλλες

Τριγμοί εξακολουθούν να καταγράφονται στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να δυσκολεύονται να συνεννοηθούν, με τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria να διαψεύδει τα σενάρια παραίτησης του και με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να επεξεργάζεται το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη 11/12 με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας, η ιταλική κυβέρνηση θα στείλει την ερχόμενη Τετάρτη 12/12 το νέο αναθεωρημένο σχέδιο της στην ΕΕ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Αν και Conte, Salvini και Di Maio υποτίθεται ότι στην χθεσινή συνάντηση κορυφής τους - ο Tria απουσίαζε (κατά κάποια δημοσιεύματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας) - θα ξεκαθάριζαν με κάθε λεπτομέρεια τι θα προβλέπει τελικά αυτό το προσχέδιο, αυτό δεν έγινε.
Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος κυριάρχησαν οι διαφορετικές θέσεις και αντιλήψεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι ολοένα και πιο δύσκολα καταφέρνουν να συνθέσουν τις απόψεις τους.
Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι αντιπαραθέσεις τους για την φορολογία των αυτοκινήτων και τις περικοπές στις πολύ υψηλές συντάξεις.
Ο Salvini αντιτάχθηκε στην προοπτική νέων φόρων για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, με τον Di Maio να κάνει λόγο για μπόνους σε όσους αγοράζουν οχήματα που μολύνουν λιγότερο (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και για μια μικρή επιβάρυνση για τους υπόλοιπους (βενζίνη, diesel) ενώ την ώρα που ο Di Maio έκανε λόγο για «ψαλίδι» έως και 40% στις πολύ υψηλές συντάξεις, ο Salvini απαντούσε πως τα ακριβή νούμερα θα καθοριστούν μόλις κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Διαφορετική είναι ακόμα και η προσέγγιση που έχουν και για τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να μελετά και πάλι το σενάριο της παραίτησης του, κάτι που όμως διέψευσε κατηγορηματικά και επίσημα σήμερα Παρασκευή 7/12 το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τη La Stampa, ο πρωθυπουργός Conte και ο Luidi Di Maio ωθούν τον Tria στην παραίτηση σε αντίθεση με τον Salvini, ο οποίος τον υπερασπίζεται και επισημαίνει πως πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Μάλιστα η Corriere della Sera αναφέρει πως η παραίτηση του Tria μπορεί να έρθει ακόμα και την ερχόμενη Τρίτη 11/12 όταν και ο Conte θα συναντήσει τον Juncker στις Βρυξέλλες προκειμένου να του παρουσιάσει το σχέδιο του για το 2019 (σημειώνεται πως σε δημοσίευμα της η La Repubblica αναφέρει πως ο Tria δεν μελετά τέτοιο σενάριο).
Μέσα σε αυτό το εν πολλοίς χαοτικό σκηνικό, ακόμα είναι λίγα πράγματα γνωστά για το σχέδιο του Conte, πέρα από τον εκπεφρασμένο στόχο, ο νέος προϋπολογισμός να προβλέπει χαμηλότερο έλλειμμα για το 2019 από το 2,4% που αναφερόταν στα δύο προηγούμενα προσχέδια προϋπολογισμού, τα οποία και απέρριψε η Κομισιόν.
Αλλά και εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο θέλουν τον Conte να επεξεργάζεται σχέδιο με έλλειμμα στο 2% ή και λίγο χαμηλότερα στο 1,9% την ώρα που Salvini και Di Maio λένε όχι σε έλλειμμα χαμηλότερο του 2%.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η Lega δεν θέλει το έλλειμμα για το 2019 να είναι χαμηλότερο του 2,2%, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων φέρεται διατεθειμένο να εξετάσει ένα έλλειμμα στο 2,1% αλλά σε καμία περίπτωση κάτι κάτω από αυτό.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της La Stampa, κατά την χθεσινή συνάντηση Conte – Salvini – Di Maio προσδιορίστηκαν μέτρα εξοικονόμησης ύψους 4 με 5 δις ευρώ, την ώρα πάντως που οι Βρυξέλλες φέρονται να ζητούν η εξοικονόμηση αυτή να ανέλθει στα 8 δις ευρώ, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνει τις διαφορές που υπάρχουν ακόμα μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.

Di Maio: Πλήρης η εμπιστοσύνη μου στον Tria

Την πλήρη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria εξέφρασε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βάλει τέλος στη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί και πάλι τα τελευταία 24ωρα και που τον θέλει να τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του Tria.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Radio 24 ο Di Maio εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Tria, αναφέροντας πως αυτός είναι που φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με τους Επιτρόπους Dombrovskis και Moscovici για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σημειώνεται πως σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Il Giornale αναφέρει πως σε μήνυμα του στον Renato Brunetta του Forza Italia ο Tria εκφράζει τα παράπονα του για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων απέναντι του, αναφέροντας ότι πέφτει θύμα της μιας ενέδρας μετά την άλλη, καθώς η θέση του στην κυβέρνηση τίθεται υπό αμφισβήτηση.
«Δεν το αντέχω άλλο.
Πέφτω στη μια ενέδρα μετά την άλλη.
Η τελευταία ήταν όταν με έστειλαν αμέσως μετά το Ecofin στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να σώσω την χώρα.
Αυτό είναι το φως μου.
Εάν αφορούσε εμένα, ήδη…» φέρεται να αναφέρει στην επιστολή του ο Tria, ο οποίος όπως αναφέρει η Il Giornale, δεν χρησιμοποιεί την λέξη παραίτηση.
Σημειώνεται πως τα σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο είναι πλήρως αντιφατικά μεταξύ τους.
Η La Stampa αναφέρει πως Conte και Di Maio θέλουν την παραίτηση του Tria, πιθανότατα τον Ιανουάριο και αφού εγκριθεί ο προϋπολογισμός από το Κοινοβούλιο, προοπτική, στην οποία αντιτίθεται σφόδρα ο Salvini.
Η La Repubblica επισημαίνει πως δεν  υπάρχει καμία πρόθεση του Tria να παραιτηθεί, αναφέροντας πως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως «δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση υιοθετεί θέσεις που ο ίδιος πάντα εξέφραζε».
Πάντως, η Corriere della Sera εκτιμά πως δεν αποκλείεται ο Tria να υποβάλλει την παραίτηση του ενδεχομένως και την ερχόμενη Τρίτη 11/12, όταν και ο Conte θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Σημειώνεται πως ο Tria από την αρχή ήταν υπέρ ενός προϋπολογισμού με έλλειμμα στο 1,9% για το 2019 και για μια συμφιλιωτική προσέγγιση με την Κομισιόν και την ΕΕ, θέσεις στις οποίες συγκλίνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Conte.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 7/12 09:31)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης