Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Απροσδόκητη πτώση -0,3% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο 2018

Ιαπωνία: Απροσδόκητη πτώση -0,3% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο 2018
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ιαπωνία θα αυξηθούν κατά +1,4% σε ετήσια βάση
Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ιαπωνία για τον Οκτώβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι μισθοί υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες της χώρας υποχώρησαν κατά -0,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να σημειωθεί άνοδος κατά +1,4%, ενώ αξίζει να σημειθωεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση, οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα κατά -1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών θα χρειαστεί ακόμα χρόνο.
«Οι συνθήκες δε συνυπάρχουν ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση», σχολιάσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Shuji Tonouchi, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων μπορεί να έχουν πλήξει της μη απαραίτητες δαπάνες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι μισθοί αυξάνονται σταδιακά αλλά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος ζωής, επομένως οι δαπάνες δεν αυξάνονται πολύ».
Η ανάκαμψη της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ώστε να επιταχύνει το στόχο του πληθωρισμού στο 2%, καθώς οι αδύναμες δαπάνες έχουν αποθαρρύνει μέχρι στιγμής τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους, από φόβο μήπως απομακρυνθούν τα ευαίσθητα προς τις δαπάνες νοικοκυριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης