Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιμένει ο Zaev (ΠΓΔΜ): Είμαστε Μακεδόνες, όχι Βορειομακεδόνες - Καμμένος: Ο αλυτρωτισμός του «σκότωσε» τη Συμφωνία

tags :
Επιμένει ο Zaev (ΠΓΔΜ): Είμαστε Μακεδόνες, όχι Βορειομακεδόνες - Καμμένος: Ο αλυτρωτισμός του «σκότωσε» τη Συμφωνία
Τζανακόπουλος: Θα δοθούν διευκρινίσεις από την ΠΓΔΜ ώστε να μη δίνονται επιχειρήματα στις προοδευτικές δυνάμεις να μη στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
(upd2) Στις προκλητικές δηλώσεις εμμένει ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας και Μακεδόνων του Αιγαίου, τη στιγμή πάντως που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Τζανακόπουλος υποστηρίζει πως θα ζητηθούν και θα δοθούν από την πλευρά της ΠΓΔΜ διευκρινίσεις που θα επιτρέψουν στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
«Οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι Μακεδόνες, όχι «Βορειομακεδόνες», και μιλούν «Μακεδονικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας, στην προσπάθειά του να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Zaev τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πλήρως την ταυτότητα και την γλώσσα του λαού της ΠΓΔΜ,  επισημαίνοντας ότι παρά την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ο πολίτες δεν θα αλλάξουν όνομα.
«Δεν θα είμαστε βορειο-μακεδόνες, δεν θα έχουμε αυτή την ντροπή», φέρεται να είπε ο Zaev κατά τη διάρκεια διαλόγου με πολίτες για την υπό ψήφιση αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.
Τόνισε ακόμα πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και του δικαιώματος της ΠΓΔΜ στην αυτοδιάθεση.
Οι προκλητικές δηλώσεις Zaev έχουν αποτελέσει την καλύτερη «αφορμή» για τη ΝΔ προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους βουλευτές εκείνους που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Το απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη Συμφωνία, επισημαίνοντας πως δικαιώνεται η θέση της ΝΔ ότι με τη συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζονται οι «ανιστόρητες» αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών.
Ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις κυρίως στους βουλευτές εκείνους από το Ποτάμι και από τους ΑΝΕΛ – αλλά και από τους ανεξάρτητους -, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι η Συμφωνία έχει μεν προβλήματα αλλά είναι προς θετική κατεύθυνση.
Είναι γνωστό πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά σκοπεύουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πηγαίνοντας ενάντια στη «γραμμή» του κόμματος και οδηγώντας τους ΑΝΕΛ μάλλον σε διάσπαση, ενώ σε θετική ψήφο προσανατολίζονται τέσσερις βουλευτές από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.
Είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης δεν θα μειώσει την πίεση του, αντιθέτως θα την εντείνει σε μια προσπάθεια αφενός να «στριμώξει» πολιτικά όσο μπορεί τους ΑΝΕΛ – τους κατηγορεί ότι δεν ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, με την οποία θα εμποδιζόταν πραγματικά η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή - και αφετέρου να προσεταιριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις λοιπές κεντρώες δυνάμεις, δηλαδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, έχοντας το βλέμμα του κυρίως στο μετεκλογικό σκηνικό και στις απαιτούμενες συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν.

Καμμένος: Ο αλυτρωτισμός του Zaev «σκότωσε» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την θέση ότι ο αλυτρωτισμός του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Zoran Zaev «σκότωσε» τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.
«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» αναφέρει στην τοποθέτηση του ο Π. Καμμένος.
Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό και με τα όσα υποστηρίζουν από το Ποτάμι για δεύτερες σκέψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση πλέον την κυβέρνηση και την προσπάθεια της να την κυρώσει από την ελληνική Βουλή.

Τζανακόπουλος: Θα δοθούν διευκρινίσεις από την ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβεβαιώσεις ότι θα δοθούν όλες οι δέουσες διευκρινίσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών έτσι ώστε να μη δίνονται επιχειρήματα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να μην την στηρίξουν παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.
«Πρέπει να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα από την ΠΓΔΜ.
Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες.
Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα.
Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και γι αυτό δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να μην κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Δεν πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη.
Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών.
Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Κρατάω την πολιτική δήλωση του κ. Καμμένου ότι ποτέ οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τη ΝΔ για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Τζανακόπουλος.

Ξυδάκης: Κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να «σπάσουμε» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε σήμερα (7/12/2018) η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, περί «σπασίματος» της Συμφωνίας των Πρεσπών, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev.
Ειδικότερα, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής ο κ. Ξυδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να «σπάσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που η πΓΔΜ συνεχίσει τις προκλητικές δηλώσεις και ερμηνεύει κατά το δοκούν τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Κοιτάξτε βγήκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, και είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει.
Έχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτά που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να την σπάσουμε» απάντησε ερωτηθείς ποιο είναι το μέλλον της Συμφωνίας εάν ο Zaev επιμένει στη ρητορική του.
Νωρίτερα, δε, ο κ. Ξυδάκης τόνισε, με αφορμή τις δηλώσεις Zaev περί «μακεδονικής γλώσσας»: «Ήδη τον βάλαμε και τα μάζεψε και θα τα ξαναμαζέψει.
Πρέπει να περάσει κι αυτός τα εμπόδια.
Πρέπει να διευκολύνουμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και υποχωρητικοί.
Γι’ αυτό και εξεπέμφθη ένα ξαφνικό, σκληρό, δυνατό κύμα δυσφορίας προς τα Σκόπια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφράζει την ελληνική βούληση και από τις κυβερνητικές πηγές».

Μαυρωτάς: Θα τα σταθμίσουμε όλα όταν έρθει η ώρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή

Την θέση ότι το Ποτάμι θα τα σταθμίσει όλα όταν έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Μαυρωτάς υποστήριξε ότι «από την αρχή είχαμε πει ότι απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει θετική προδιάθεση, ότι με τα σημερινά δεδομένα θα την στηρίξουμε».
«Οι πρόσφατες δηλώσεις Zaev ήταν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας, η επανόρθωση έγινε επειδή του τράβηξαν το αυτί από τον ΟΗΕ.
Σημασία έχει να ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο τη συμφωνία, αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμη.
Ήδη ακούγονται πολλά για ερμηνευτική δήλωση και πρόσθετα πρωτόκολλα.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, οι διαφορές στην ερμηνεία της συμφωνίας θα εμποδίσουν τη βιωσιμότητά της.
Όταν έρθει η ώρα της κύρωσης θα τα σταθμίσουμε όλα» υποστήριξε ο κ.Μαυρωτάς, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν το Ποτάμι δέχεται πιέσεις από τη ΝΔ να μη στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως «η ΝΔ θα ήθελε να συνεργαστεί με κωλοτούμπες».
«Θα κατέβουμε αυτόνομα στις εκλογές, έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στη Βουλή.
Το θέμα των εκλογών θα τεθεί έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να πάνε μετά το Μάιο» υποστήριξε ο κ.Μαυρωτάς

 Η εύθραυστη αριθμητική των «Ναι» στη Βουλή

Την θέση ότι πράγματι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, επιβεβαιώνοντας έτσι πως οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Zoran Zaev μπορούν να ανατρέψουν τις μέχρι σήμερα πολιτικές ισορροπίες.
«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Αμυράς, αναφέροντας πως το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μιας ευθύνης και πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως είπε ο κ.Θεοδωράκης, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη 6/12 με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
«Είχα πει ότι το Ποτάμι πρέπει να συνεργαστεί προεκλογικά με τη ΝΔ αλλά με χαρτί και με μολύβι
Όλα είναι ανοιχτά επί του θέματος, το οποίο δεν θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο όπως λέγεται αλλά άμεσα.
Το Ποτάμι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες» είπε ο κ.Αμυράς, ο οποίος είπε πως θα ήθελε το Ποτάμι να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ανεξαρτήτως των όποιων μελλοντικών συνεργασιών.
«Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Αμυράς.
Ανάλογου τύπου δηλώσεις πραγματοποίησε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη στάση του σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
«Δεν προσδιορίζω τώρα κάτι διαφορετικό ή κάτι ιδιαίτερο, απλώς επαναλαμβάνω -και υπό μία έννοια επιβεβαιώνω- την επιφύλαξη που είχα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή είναι καλή η συμφωνία, πρέπει να τη στηρίξουμε αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που φοβάμαι το πως θα το διαχειριστούν οι γείτονες και αφορά το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Θέλω να το δούμε, να έχουμε μια αναμονή και μια σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα.
Να δούμε πώς έρχεται», δήλωσε ο κ. Λυκούδης.
Επιπλέον, σημείωσε ότι γίνεται μία διευκρίνιση στα Σκόπια και η ελληνική κυβέρνηση λέει «οκ, μια χαρά είναι». «Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αφελώς.
Αποκλείεται να μη σκέφτεται ότι μπορεί να επανέλθουν αυτά τα ζητήματα.
Άρα, απαντάω με έναν τρόπο πολύ σαφή.
Είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία αλλά φοβάμαι ότι τα δυο αυτά ζητήματα θα έρχονται και θα ξαναέρχονται και θα δημιουργούν ιστορίες.
Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχω και την τελευταία μου λέξη», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει δεύτερες σκέψεις.
«Κάνω τις σκέψεις που έκανα πάντα.
Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις δικές μου προ τετραμήνου, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, είχα πει -πράγμα το οποίο ξαναλέω και τώρα- ότι η συμφωνία είναι θετική γιατί απαντά στον βασικό άξονα της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Όταν όλος ο πλανήτης τη λέει Μακεδονία, το να πετύχει η χώρα μας να έχει σύνθετη ονομασία είναι ένα βήμα μπροστά. Αλλά έλεγα από τότε -και πριν προκύψουν οι δηλώσεις Ζάεφ- ότι τα δυο ζητήματα, της ιθαγένειας και της γλώσσας, ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, θα καταστούν ή όχι επικίνδυνο πρόβλημα.
Διότι θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα θέματα χωρίς να δημιουργηθούν ζητήματα, ανάλογα όμως με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, πιθανόν να καταστούν επικίνδυνα ή όχι.
Νομίζω ότι υπάρχει μια δικαίωση αυτής της επιφύλαξης που είχα ως προς αυτό το σημείο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ζήτημα που θέλει πάρα πολύ σκέψη.
«Πώς θα έρθει, πώς θα διατυπώνεται, τι θα ισχύει την ώρα της ψηφοφορίας.
Εγώ δεν αλλάζω την τοποθέτησή μου ότι είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, πλην όμως δεν μπορώ να το αγνοήσω αυτό το ζήτημα. Δεν αγνοείται αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

Η αριθμητική των Ναι

Μια γρήγορη ανάλυση των μέχρι στιγμής δεδομένων είναι χαρακτηριστική.
Για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών χρειάζεται 151 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145.
Οι ΑΝΕΛ με τους7 βουλευτές τους, έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας καταστήσει σαφές πως θα αποχωρίσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς ψηφοφορία στη Βουλή η Συμφωνία.
Από τους 7 αυτούς, ο κ.Παπαχριστόπουλος διαμηνύει πως θα πάει απέναντι στην κομματική γραμμή, πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία και κατόπιν θα παραδώσει την έδρα του ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Έλενας Κουντουρά.
Θολό είναι και το τι θα πράξουν οι Κ. Ζουράρις, ο οποίος έχει πει ότι είναι κατά της Συμφωνίας αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση, και Β. Κόκκαλης, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ταχθεί επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής και υφ. Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι έχουν πει ότι θα ψηφίσουν βάζοντας αστερίσκους.
Την πρόθεση του να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, βάζοντας και αυτός τον αστερίσκο ότι για να το πράξει αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα πάει αμέσως σε εκλογές.
Συνεπώς, και βάσει του πιο λογικού σεναρίου, εάν υποθέσουμε ότι ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτουν οι θετικά «διακείμενοι» βουλευτές και τελικά η Έλενα Κουντουρά επιλέγει και αυτή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε τα Ναι αθροίζονται σε 150.
Άρα καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό τι θα αποφασίσουν να πράξουν τελικά οι 6 βουλευτές του Ποταμιού, καθώς από τη θέση τους θα εξαρτηθεί και η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σημειώνεται πως από τους 6 συνολικά βουλευτές του Ποταμιού, οι 4 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) έχουν τοποθετηθεί θετικά παρά τις επιφυλάξεις τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα την ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης