Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες ισχυρές απώλειες στη Wall λόγω τεχνολογίας και οικονομικών στοιχείων - Βουτιά -2,24% για Dow, στο -2,35% ο S&P 500

Νέες ισχυρές απώλειες στη Wall λόγω τεχνολογίας και οικονομικών στοιχείων - Βουτιά -2,24% για Dow, στο -2,35% ο S&P 500
Υπό πίεση βρίσκονται οι τεχνολογικές μετοχές στη Wall Street
(upd) Νέες ισχυρές πιέσεις κατέγραψαν σήμερα (7/12/2018) στη Wall Street, στον απόηχο των πιο αδύναμων των προβλεπόμενων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται υπό πίεση.
Απώλειες 2,24% για τον Dow Jones στις 24.388 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 2,35% στις 2.632 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 3,05% χαμηλότερα στις 6.969 μονάδες.



Η σημερινή πτώση διευρύνει σε πάνω από 4% τις εβδομαδιαίες απώλειες για τους τρεις δείκτες.
Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet υποχώρησαν κατά 1,58%, 4,1%, 6,2% και 2,9% αντίστοιχα.
Η μετοχή της Apple είχε απώλειες 3,57%, καθώς η Morgan Stanley περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τον τεχνολογικό κολοσσό στα 236 δολ. ανά μετοχή, από 253 δολ. προηγουμένως, επικαλούμενη την πιο αδύναμη ζήτηση για τα iPhones στην Κίνα.

Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψε επιβράδυνση τον Νοέμβριο του 2018, με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει στο χαμηλό 49 ετών του 3,7%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,2%, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 155.000 τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 200.000.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά, δείχνοντας 12.000 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με εκείνες που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% ή κατά 6 σεντς, έναντι αύξησης 0,1% του Οκτωβρίου, με την ετήσια αύξηση των μισθών να παραμένει στο 3,1%, όσο και τον Οκτώβριο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2009.
Τα στοιχεία είχαν αρχικά «μεταφραστεί» σε μια υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε να στηρίξει τις προσδοκίες για λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) το 2019.
Ωστόσο, αργότερα οι αναλυτές εκτίμησαν ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να παρεκκλίνει η Fed από το τρέχον «μονοπάτι» νομισματικής σύσφιξης.
Χθες, δημοσίευμα της «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο αρκετά στελέχη της Fed εμφανίζονται πρόθυμα να «παγώσουν» τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019, ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 σχεδόν να μηδενίζουν τις απώλειές τους και τον Nasdaq να γυρίζει σε θετικό έδαφος.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, εξέφρασε, εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και τους μισθούς να αυξάνονται σταδιακά.
Οι δείκτες της Wall Street συνέχισαν να δέχονται πιέσεις και από τους φόβους για κατάρρευση της εμπορικής εκεχειρίας ΗΠΑ - Κίνας, λόγω της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού Huawei. 
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα. 
«Οι συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν πολύ καλά», ανέφερε ο Trump στη σχετική του ανάρτηση στο «Twitter», χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε ότι ο Trump θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της εμπορικής ανακωχής των 90 ημερών με την Κίνα, εάν σημειωθεί «καλή» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στις αποδόσεις των ομολόγων, όπου η αντιστροφή της καμπύλης αυτή την εβδομάδα πυροδότησε ανησυχίες για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. 
Από την άλλη, άλμα άνω του 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.


Με αυτήν την κίνηση θα ευθυγραμμιστεί και η Ρωσία, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν, ενώ τόνισε ότι από την απόφαση για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής θα εξαιρεθούν τόσο το Ιράν όσο και η Λιβύη.

Ήπια ανάκαμψη στις ευρωαγορές πλην της Φρανκφούρτης

Ήπια ανάκαμψη από το χθεσινό sell off κατέγραψαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, πλην της Φρανκφούρτης, μία ημέρα αφότου διολίσθησαν σε χαμηλά δύο ετών, εν μέσω φόβων για κατάρρευση της εμπορικής εκεχειρίας ΗΠΑ - Κίνας, λόγω της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού Huawei.
Ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες προσέφεραν οι πληροφορίες για συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,62% υψηλότερα, στις 345,45 μονάδες, ενώ ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων δεν κατάφερε να ανακάμψει μετά τη χθεσινή βουτιά 4%, υποχωρώντας κατά 0,2%.
Με άνοδο 0,3% έκλεισε ο τεχνολογικός κλάδος, με τις Nokia και Ericsson να καταγράφουν κέρδη 3,1% και 3,4% αντίστοιχα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 10.788,09 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,1% στις 6.778,11 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 4.813,13 μονάδες.


Το γερμανικό χρηματιστήριο κατέγραφε οριακά κέρδη στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο γύρισε σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο της «νίκης» της Annegret Kramp-Karrenbauer για διάδοχος της Angela Merkel στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα κυριαρχεί και στη Βρετανία, όπου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με την ΕΕ για το Brexit.
Στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 18.741,98 μονάδες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταγράφονται τριγμοί και διαφωνίες το εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας, η ιταλική κυβέρνηση θα στείλει την ερχόμενη Τετάρτη 12/12 το νέο αναθεωρημένο σχέδιο της στην ΕΕ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ήπια βελτίωση καταγράφηκε και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται -μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών- στο 3,16% από 3,20% στο χθεσινό κλείσιμο.


Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και την Ινδονησία, ανακάμπτοντας μετά την ισχυρή πτώση που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν περιοριστεί, οι επενδυτές διατηρούν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou, από τις καναδικές αρχές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 21.678,68 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,42% και τις 5.681,50 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 2.075,76 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,1%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,35% στις 26.067,32 μονάδες, με τη μετοχή της Tencent να ενισχύεται κατά 2,1% ενώ σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,03% στις 2.605,89 μονάδες.
«Επισκιαζόμενες από μεγάλη αβεβαιότητα, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν νευρικές και μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τα κέρδη», σχολίασε στο MarketWatch ο Jayden Loh της IG στη Σιγκαπούρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης