Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Κατά 1,6% αναπτύχθηκε η οικονομία, σε ετήσια βάση, το γ΄ 3μηνο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ευρωζώνη: Κατά 1,6% αναπτύχθηκε η οικονομία, σε ετήσια βάση, το γ΄ 3μηνο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%
Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (7/12) στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, έναντι ετήσιας αύξησης 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι προκατακρτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 1,7%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι των αρχικών εκτιμήσεων επίσης στο 0,2%.
Σε ότι αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,8%.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 2018, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στους 28 της ΕΕ σε σύγκριση το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.
Για το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0.1% στην ενιαία νομισματική ένωση, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,3% στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης σημειώθηκαν σε Λετονία και Πολωνία (αμφότερες στο 1,7%) καθώς και στη Ρουμανία (1,9%).
Επιπλέον, η Eurostat δημοσίευσε και τα στοιχεία που αφορούν την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ίδιο διάστημα, με την τριμηνιαία άνοδο να διαμορφώνεται στο 0,2%.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη και κατά 1,2% στο σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου της απασχόλησης σημειώθηκαν στη Μάλτα (0,9%) την Κύπρο και τη Λιθουανία (αμφότερες στο 0,8%) εώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σε Βουλγαρία και Ιταλία (αμφότερες στο -0,3%), καθώς και στην Εσθονία (-0,8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης