Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Βeta AXEΠΕΥ): Φινάλε με αισιοδοξία

tags :
Χατζηδάκης (Βeta AXEΠΕΥ): Φινάλε με αισιοδοξία
Από τον Απρίλιο έχει να δει τόση αισιοδοξία στους τεχνικούς δείκτες ο Γενικός Δείκτης
Η μεταβλητότητα των ξένων αγορών ανέκοψε το ανοδικό τραπεζοκεντρικό κρεσέντο της εγχώριας Αγοράς η οποία κατέγραψε αθροιστικά γρήγορα κέρδη της τάξεως του 10%.
Στην φάση των πιέσεων στις ξένες αγορές η εγχώρια αγορά κινήθηκε ψυχραιμότερα και κράτησε μεγάλο μέρος από το πρόσφατο ανοδικό ράλι.
Σε αυτό συνέβαλε και η συμπαθητική ροή νέων από το ΑΕΠ που δείχνει ότι θα κλείσει με ανάπτυξη υψηλότερα του 2% για το 2018, η ελαστικότερη υιοθέτηση πολιτικών αναγνώρισης των προβλέψεων σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αποδοχή από την ΕΕ της πρότασης για την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.
Το διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος της χρονιάς έχει πάντως κάποια νέα που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στις αγορές.
Σημείο αναφοράς είναι η συνεδρίαση της FED την μεθεπόμενη εβδομάδα στις 19 Δεκεμβρίου στην οποία θα δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα ως προς το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στο οποίο θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη χρονιά. Μια εβδομάδα νωρίτερα στις 13 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα δώσει το δικό της μήνυμα για την επόμενη χρονιά με τους επενδυτές να εστιάζουν στο χρονοδιάγραμμα λήξης του QE.
Οι προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της FED έχουν αποτυπωθεί μερικώς στις καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων βγάζοντας ένα κλίμα άγχους στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι καθόλου αδιάφορες και πιθανότατα να συντηρήσουν το κλίμα των μεγάλων κινήσεων στο εξωτερικό κόντρα στην παραδοσιακά άνευρη εποχικότητα των Χριστουγέννων.
Στο εγχώριο περιβάλλον ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με μια πρώτη προτιμολόγηση των προσδοκιών σε επιμέρους χαρτιά – ειδικά σε όσα είχαν κάτι καλό να πουν στο εννεάμηνο- και στοιχήματα για την επόμενη χρήση τα οποία έδειξαν μια ανθεκτικότερη εικόνα στην φάση των ρευστοποιήσεων που ακολούθησε το πρόσφατο ράλι.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την ανοδική του κίνηση στις 663 μονάδες διορθώνοντας πολύ προσεκτικά στην συνέχεια απορροφώντας και τις βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις έως τις 644 μονάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι στην φάση των ρευστοποιήσεων δεν βγήκε μεγάλη προσφορά με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να γίνουν αισθητά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Από τον Απρίλιο έχει να δει τόση αισιοδοξία στους τεχνικούς δείκτες ο Γενικός Δείκτης.
Όλο το σύστημα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων είναι αγορασμένο όπως και ο MACD ενώ οι ταλαντωτές έχουν να δώσουν ακόμα ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν στην υπερτιμημένη ζώνη.
Η άνοδος στις 660 μονάδες έσπασε την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που με συνέπεια εγκλώβιζε όσους περίμεναν κάποια διαφυγή από το Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου.
Το ανοδικό περιθώριο έχει αναθεωρηθεί στις 710 μονάδες, ένα όχι και τόσο δύσκολο επίπεδο καθώς οι συναλλαγές καθόδου από εκεί ήταν σχετικά περιορισμένες άρα και οι εγκλωβισμένες θέσεις εύκολα μπορούν να γυρίσουν.
Το εξωτερικό έχει μεν τον πρώτο λόγο για την διαμόρφωση της τάσης την ερχόμενη εβδομάδα οι πρόσφατες εισροές ωστόσο δείχνουν μια «ώριμη στάση» και πιθανότατα να υποστηρίξουν μια κίνηση συσσώρευσης χωρίς να χαλάσουν τα θετικά τεχνικά δεδομένα. Χωρίς το προμέρισμα των 25 και 35 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται από την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor oil.
Την Πέμπτη είναι η σειρά της Jumbo να διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος (0,21 ευρώ ανά μετοχή) για την χρήση του 2017/2018.
Την Τετάρτη τέλος, θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του Ελληνικού δημοσίου με το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας να βρίσκεται στο 0,65%.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta AXEΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης