Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η αβεβαιότητα πλανάται πάνω από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η αβεβαιότητα πλανάται πάνω από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα που επικρατεί χτυπάει κόκκινο
Αυτή η βδομάδα σηματοδότησε τη λήξη ενός casus belli για το Ελληνικό χρηματιστήριο.  
Το φόβητρο της υποχρεωτικής αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν τον δείκτη MSCI Emerging Markets και οι μαζικές ρευστοποιήσεις σε Ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, έπαψε να υπάρχει, αφού πρώτα προσγείωσε το Ελληνικό χρηματιστήριο σε πολύ χαμηλές τιμές.  
Αυτό έφερε την πρώτη ανοδική αντίδραση, η οποία κράτησε, παρά την κρίση που πέρασαν τα χρηματιστήρια του εξωτερικού και κυρίως της Αμερικής.
Παρόλα αυτά τα διεθνή χαρτοφυλάκια που σορτάρουν τις Ελληνικές τράπεζες δεν έκλεισαν τις short θέσεις τους και αυτό κάθε άλλο παρά καλό είναι για τις προοπτικές των μετοχών.
Η βδομάδα έδωσε μια απότομη διόρθωση στα Αμερικάνικα χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται η ύφεση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στον εμπορικό πόλεμο της Αμερικής με τον κόσμο, δεν έχει πείσει πως σημαίνει και το τέλος του εμπορικού πολέμου.  
Έτσι με κάθε ευκαιρία, οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση ενός εμπορικού πολέμου, δημιουργούν έντονες διακυμάνσεις.  
Το δεδομένο ότι τα αμερικάνικα χρηματιστήρια κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και έχουν προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές, κάνει την κατάσταση επικίνδυνη.
Οι έντονες πτωτικές κινήσεις δημιουργούν πανικό, που πολλές φορές γίνεται αυτοτροφοδοτούμενος και δύσκολα αναστρέψιμος όταν ξεπεράσει κάποια όρια.  
Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει και το γεγονός ότι κινούμαστε προς το τέλος του έτους και το ξεκίνημα του νέου έτους, δίνει ελπίδες πως αυτό δεν θα συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.  Άλλωστε το January effect εφευρέθηκε στην Αμερική.
Με κάθε έντονη κίνηση των Αμερικανικών χρηματιστηρίων, τα ευρωπαϊκά ακολουθούν και αυτό συνέβη την περασμένη βδομάδα.  
Φυσικά βοήθησε η κατάσταση στην Ιταλία (αν και οδεύει προς ύφεση) και η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit.
Πίσω στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα που επικρατεί χτυπάει κόκκινο.
Οι τράπεζες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να επιταχύνουν τις κινήσεις για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και κινούνται για πρώτη φορά.  Πρώτη τη EUROBANK που συγχωνεύεται με τη GRIVALIA.
Τα ξένα funds που ασχολούνται με κόκκινα δάνεια, επικεντρώνονται στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τους Ευρωπαίους, αλλά και λόγω της λήξης του νόμου Κατσέλη και της εφήμερης προστασίας που αυτός προσέφερε στους δανειολήπτες.  
Η κυβέρνηση προσπαθεί να προτείνει λύσεις, αλλά δεν φαίνεται να της βγαίνει.  
Εξάλλου από δω και μπρος κάθε λύση θα πρέπει να λύνει το πρόβλημα με κάποιο συμβιβασμό μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και όχι να μεταθέτει το πρόβλημα στο απώτερο μέλλον, όπως έκανε ο νόμος Κατσέλη.  
Οι τράπεζες εξάντλησαν τα χρονικά περιθώρια και πρέπει να διαπραγματευτούν προσφέροντας λύσεις και οι δανειολήπτες δεν θα μπορούν να καλύπτονται πίσω από τις αργοπορίες του Ελληνικού δικαστικού συστήματος και τελικά να χάνουν τα σπίτια τους.
Οι αποκρατικοποιήσεις επίσης πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα γιατί ακόμα και η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι οι συνεχείς αργοπορίες απλώς μειώνουν το τίμημα που περιμένει να εισπράξει.  
Όμως η προεκλογική περίοδος εμποδίζει την αποφασιστικότητα.
Επίσης έχει γίνει κατανοητό ότι το μαξιλαράκι ρευστότητας δεν πρέπει να πειραχτεί και υπάρχουν έντονες πιέσεις για να γίνει νέα προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές.
Ο προϋπολογισμός βρίσκεται ακόμη υπό έγκριση.
Το σκοπιανό που πλέον έχει γίνει μακεδονικό ταλανίζει την κυβέρνηση.
Τα γεωπολιτικά της περιοχής βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο και στο μέτωπο της Τουρκίας και της Αλβανίας και προφανώς των Σκοπίων.
Γενικά είναι μία περίοδος με συνεχείς ειδήσεις που είναι η χαρά των δημοσιογράφων.  
Όμως τελικά μεταφράζεται σε πλήρη ακινησία στην αγορά, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.
Σε αυτό το κλίμα προχωράμε προς το τέλος του χρόνου και το δικό μας January effect, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο.
Όσο ο δείκτης κρατάει πάνω από τις 637 περίπου μονάδες μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι τα χαμηλά της περιόδου βρίσκονται πίσω μας.
 
Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.                     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης