Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Ο λόγος της κυβερνητικής κρίσης στη Σουηδία

tags :
Gatestone Institute: Ο λόγος της κυβερνητικής κρίσης στη Σουηδία
Έχουν περάσει 86 ημέρες από τις τελευταίες εκλογές της Σουηδίας χωρίς τη δημιουργία μιας κυβέρνησης - ένα  ασύλητο ρεκόρ αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute
Η Σουηδία ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά σταθερή όταν πρόκειται για τις κυβερνήσεις της  και ο χρόνος που χρειαζόταν για διαμορφωθούν.
Μετά τις εκλογές το 2014 (οι εκλογές λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια), η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα 19 ημέρες αργότερα.
Μέχρι το 2018ς, στην πραγματικότητα, δεν πήρε ποτέ περισσότερο από 25 ημέρες μετά τις εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση. ο μέσος χρόνος ήταν μόλις έξι ημέρες.
Σήμερα, ωστόσο, έχουν περάσει 86 ημέρες από τις τελευταίες εκλογές της Σουηδίας χωρίς τη δημιουργία μιας κυβέρνησης - ένα  ασύλητο ρεκόρ αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute.
Τι άλλαξε;
Το εθνικό κοινοβούλιο της Σουηδίας αποτελείται από 349 μέλη, χωρισμένα σε οκτώ κόμματα, εκ των οποίων επτά διαμορφώθηκαν ομάδες:

Σοσιαλιστικό μπλοκ

Left Wing party (V):  Ακροαριστερές απόψεις για τις οικονομικές πολιτικές, παγκοσμιοποίηση, φιλελεύθερη για τη μετανάστευση, 28 βουλευτές.
Green party  (MP): Προστασία του περιβάλλοντος, υπέρ της αύξησης των φόρων, εξαιρετικά φιλελεύθερος για τη μετανάστευση,  16 βουλευτές.
Social Democrats (S): το μεγαλύτερο κόμμα, ιστορικά σχεδόν πάντα στην εξουσία, περισσότερο στο κέντρο από το  Left Wing party και το  Social Democrats αλλά ακόμα αριστερό κόμμα.
Επίσης, φιλελεύθερος για τη μετανάστευση, 100 βουλευτές.

Φιλελεύθερο μπλοκ (ονομάζεται συνασπισμός της Συμμαχίας)

Center party (C): φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που σημαίνει μείωση των φόρων και διευκόλυνση των προσλήψεων και των απολύσεων.
Εξαιρετικά φιλελεύθερο όσον αφορά τη μετανάστευση, 31 βουλευτές.
Liberal party (L): Παρόμοιο με το Center party, 20 βουλευτές.
Christian Democrats (KD): φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές (μείωση των φόρων, ευκολότερη πρόσληψη και πυρκαγιά κ.λπ.), λίγο πιο συντηρητικές για τις αξίες και τον πολιτισμό (λιγότερο φεμινισμός, θετική δράση, πολιτικές για το φύλο κλπ.). 22, βουλευτές.
 The Moderates (Μ): Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα και ιστορικά το κόμμα που συναγωνίστηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη θέση του πρωθυπουργού. Είναι επίσης φιλελεύθεροι σε οικονομικά ζητήματα και υπήρξαν εξαιρετικά φιλελεύθεροι όσον αφορά τη μετανάστευση.
 Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια άλλαξαν δραστικά, λόγω της επιτυχίας των Δημοκρατικών της Σουηδίας, 70 βουλευτές.

Κοινωνικο-συντηρητικό «μπλοκ»

The Sweden Democrats (SD): Εισήλθε στο κοινοβούλιο μόλις το 2010.
Οικονομικά φιλελεύθεροι, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση από τη Συμμαχία για την προάσπιση του κράτους πρόνοιας.
Συντηρητικοί σε θέματα πολιτισμού και αξιών. Έμφαση στην καταπολέμηση της μετανάστευσης, κατά της ΕΕ, 62 βουλευτές.
Το πολιτικό σύστημα στη Σουηδία ονομάστηκε "πολιτική των μπλοκ", καθώς, μέχρι την εμφάνιση των Δημοκρατικών της Σουηδίας, αυτές οι δύο διαφορετικές πλευρές - τρεις σοσιαλιστές και τέσσερις φιλελεύθερες - σχημάτισαν μεταξύ τους συνασπισμούς για την επίτευξη πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Αυτό που άλλαξε μετά τις φετινές εκλογές (2018) ήταν η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κόμματος των Δημοκρατικών (SD) κατά της μετανάστευσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέλη του συνασπισμού της Συμμαχίας - που θέλουν να μειώσουν τους φόρους και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν έμαθαν ένα μάθημα αφού έδωσαν εθελοντικά την εξουσία μετά τις εκλογές το 2014 στα σοσιαλιστικά κόμματα, τα μέλη των οποίων θέλουν να αυξήσουν τους φόρους, να θέσουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις και να επικεντρωθούν περισσότερο στις πολιτικές για το φύλο και το περιβάλλον.
Στις εκλογές του 2010, ένα νέο κόμμα, οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας (SD) - το κύριο μέλημα του οποίου ήταν να σταματήσει η ακραία μαζική μετανάστευση στη Σουηδία - εισήλθε στο κοινοβούλιο, σχηματίζοντας έτσι ένα τρίτο μπλοκ στο κοινοβούλιο.
Στο παρακάτω γράφημα, τα κόμματα είναι διακεκομμένα κατά μήκος της κλίμακας GAL-TAN, όπου η οριζόντια γραμμή απεικονίζει τις θέσεις των κομμάτων στην οικονομική κλίμακα (σοσιαλιστική έως φιλελεύθερη) και η κάθετη γραμμή απεικονίζει τις θέσεις των μερών στην κλίμακα αξίας (GAL: Green , Εναλλακτική, Ελευθεριακή, ΤΑΝ: Παραδοσιακή, Αυτοκρατορική, Εθνικιστική):



Παράδοση στους Σοσιαλιστές

Σε κάθε σοκ, μετά τις εκλογές του 2014, τα φιλελεύθερα κόμματα της Συμμαχίας έδωσαν την εξουσία στους αρχαίους εχθρούς τους στο Σοσιαλιστικό μπλοκ απλώς για να κρατήσουν το Σ.Δ. από πολιτική επιρροή - μια απόφαση που έσφαξε τελείως την ΑΔ και άφησε τους Σοσιαλιστές να διαχειριστούν τη χώρα τέσσερα χρόνια.
Αυτή η εκπληκτική απόφαση, με την επωνυμία «συμφωνία του Δεκεμβρίου», έλαβε ένα τεράστιο φόρτο για τα κόμματα της Συμμαχίας: οι ψηφοφόροι δεν τους άρεσε αυτή η άνευ όρων παράδοση στους Σοσιαλιστές.
Οι άνθρωποι που ψήφισαν υπέρ της Συμμαχίας ανέμεναν να προχωρήσουν σε φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, όχι σοσιαλιστικές.
Αυτό το έτος, πριν από τις εκλογές του 2018 το Σεπτέμβριο, η Συμμαχία είχε ορκιστεί να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η νέα SD κατά της μετανάστευσης αυξήθηκε από 12,9% σε 17,5%, κυρίως εξαιτίας του ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την εξαιρετικά υψηλή μετανάστευση της Σουηδίας.
Σε απάντηση, δύο κόμματα από το συνασπισμό της Συμμαχίας - το Κόμμα του Κέντρου (C) και το Φιλελεύθερο Κόμμα (L) - κατέστησαν την ύψιστη προτεραιότητά τους, και πάλι, να μην αφήσουν την SD να ασκήσει πολιτική επιρροή.

Ψηφοφορία κατά του υποψηφίου τους

Στην ουσία, τα δύο αυτά κόμματα επανέλαβαν τη "συμφωνία του Δεκεμβρίου", στην οποία έδωσαν πολιτική εξουσία στο σοσιαλιστικό μπλοκ μόνο για να μην διατηρηθεί η ΣΑ.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα άλλα δύο μέλη των συμμαχικών κομμάτων, οι μετριοπαθείς (M) και οι Χριστιανοδημοκράτες (KD), αρνήθηκαν να επαναλάβουν αυτή την απόφαση.
 Αντ 'αυτού, τα μέλη τους δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμα να σχηματίσουν κυβέρνηση με την υποστήριξη της SD - αλλά χωρίς να διαπραγματευτούν μαζί τους.
Αυτή η διάσπαση στο συνασπισμό της Συμμαχίας οδήγησε σε επιπλοκές κατά το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι Φιλελεύθεροι και οι Κεντρώοι δήλωσαν αρχικά ότι δεν θα υποστηρίξουν ποτέ τον σημερινό ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Στέφαν Λοφφέν, ο οποίος πριν από έξι εβδομάδες ήταν και πρωθυπουργός της Σουηδίας για πάλι τη θέση του πρωθυπουργού.
Επομένως, οι Φιλελεύθεροι και οι Κεντρώοι ψήφισαν όχι στο Löfven.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, αφαιρέθηκε, 204 ψήφους έναντι 142.
Όταν, στις 14 Νοεμβρίου, οι Φιλελεύθεροι και οι Κεντρώοι  είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να κερδίσουν για τον ίδιο τους τον υποψήφιο, ο Ulf Kristersson από το Μέτριο κόμμα, μέρος του δικού τους συνασπισμού - δεν ψήφισαν επίσης στον ίδιο.
Επίσης, δεν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. υπήρχαν 195 ψήφοι εναντίον του και 154 υποστηρίξεις.
Ο λόγος που προφανώς έχασε ήταν ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Kristersson θα απαιτούσε την υποστήριξη της SD - την οποία οι Φιλελεύθεροι και οι Κεντρώοι απορρίπτουν λόγω της αρνητικής στάσης της SD για τη μετανάστευση.

Αβέβαιη κατάσταση

Τώρα, μετά από δύο αρνητικές ψήφους, ο Andreas Norlén, αφού συναντήθηκε με αρκετούς ηγέτες του κόμματος τις τελευταίες 85 ημέρες, δήλωσε ότι θα δοκιμάσει και πάλι ποια υποστήριξη υπάρχει για τον Löfven (S).
Σύμφωνα με την ανάλυση του Norlén, αφού το Κόμμα του Κέντρου δεν κατάφερε να βρει μια κυβερνητική λύση, "υπάρχει μια νέα κατάσταση".
Ακριβώς τι «κατάσταση» θεωρεί «νέα» είναι ακόμα ασαφής: δεν έχουν υποβληθεί συμφωνίες ή συμφωνίες μεταξύ του Κόμματος του Κέντρου, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και των σοσιαλιστών.
Η πιθανότητα της Σουηδίας να σχηματίσει κυβέρνηση με τα δύο εναπομείναντα μέλη του συνασπισμού της συμμαχίας, M και KD, που υποστηρίζονται από την SD, είναι προς το παρόν μηδέν.
Αυτά τα τρία κόμματα θα έχουν πλειοψηφία εναντίον τους στο κοινοβούλιο από τα άλλα πέντε κόμματα. οι σοσιαλιστές συν οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι.

Προδοσία ή επανεκλογή

Η μόνη πιθανότητα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στην παρούσα κατάσταση - εκτός αν οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι ξαφνικά αλλάξουν θέση για την ΣΔ, πράγμα που μάλλον απίθανο.

Μια πρόβλεψη

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Σουηδία πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές  είναι ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα όσο και το Κόμμα των Πρασίνων έχουν μεγάλη πιθανότητα να μην λάβουν αρκετές ψήφους ακόμη και για να μπουν στο κοινοβούλιο.
Στην πραγματικότητα, από τις 349 έδρες στο σουηδικό κοινοβούλιο, θα χρειαστούν μόνο 21 ακόμη θέσεις για να μεταβούν σε SD, M ή KD για αυτά τα τρία κόμματα να αποκτήσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης