Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 16% ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες με βάση την ΕΚΤ - Τι σηματοδοτεί;

Στο 16% ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες με βάση την ΕΚΤ - Τι σηματοδοτεί;
Με βάση νεότερες πληροφορίες η ΕΚΤ και ο SSM προσανατολίζονται να ορίσουν ένα ελάχιστο όριο στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τον οποίο έχουν προσδιορίσει στο 16%.
Στο 16% θα διαμορφωθεί ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του SREP (Supervisory Review and Evaluation Process (SREP) σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Η ΕΚΤ και ο SSM θα αξιολογούν από εδώ και στο εξής 3 δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
-Τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας
-Τον common equity tier 1
-Τον δείκτη fully loaded με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ
Με βάση νεότερες πληροφορίες η ΕΚΤ και ο SSM προσανατολίζονται να ορίσουν ένα ελάχιστο όριο στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τον οποίο έχουν προσδιορίσει στο 16%.
Έτσι εξηγείται η προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν και τα συνολικά τους κεφάλαια π.χ. η Eurobank μετά την απορρόφηση της Grivalia θα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 19% και είναι πάνω από το όριο του 16% που οριοθετεί η ΕΚΤ.
Βέβαια η Eurobank θα δαπανήσει 1,2 δισεκ. κεφάλαιο αλλά θα εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο δανείων της, ο δείκτης common equity tier 1 θα ανέλθει στο 16,6% και ο δείκτης CET 1 fully loaded 13,8%.
Επίσης η Alpha bank έχει πλεονέκτημα καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 18,3%.
Η Alpha bank έχει θεωρητικό πλεονέκτημα 2,5 δισεκ. κεφαλαιακό πλεόνασμα.
Η Εθνική μετά από ενέργειες που έχει κάνει εμφανίζει συνολικό δείκτη 16,6% από 16,3% κινείται οριακά πάνω από τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Πειραιώς ωστόσο εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,2% και CET 1 fully loaded 10,8%.
Πρακτικά λοιπόν η Πειραιώς εμφανίζει τουλάχιστον κεφαλαιακό  έλλειμμα 1,2 δισεκ. και περίπου έλλειμμα 1,8 με 2 δισεκ. έναντι του ανταγωνισμού – μέσος όρος Alpha bank και Eurobank –
Άρα η Πειραιώς δεν φθάνει να αντλήσει μόνο 500 εκατ κεφάλαια.
Συν τοις άλλοις η Πειραιώς είναι η μόνη τράπεζα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την λύση της ΤτΕ καθώς αφαιρεί κεφάλαιο όταν τα ελάχιστα κεφαλαιακά κριτήρια είναι πολύ πιεστικά για την Πειραιώς.

Η διαδικασία του SREP

Επιβάρυνση κατ΄ ελάχιστο 0,875% στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών προκύπτει με βάση την διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process (SREP).
Όπως έχει κατ΄ επανάληψη αναφέρει το bankingnews τέλη Ιανουαρίου 2019 η ΕΚΤ και ο SSM θα παρουσιάσουν τους νέους αναθεωρημένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το νέο SREP.
Ωστόσο ήδη η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει από τις 19 Ιουλίου 2018 έχει παρουσιάσει ένα γενικό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ θα αναμένει την ολοκλήρωση των stress tests στις 2 Νοεμβρίου 2018 και το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019 θα δημοσιοποιήσει τα νέα SREP δηλαδή ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας.
Η αύξηση κατά 0,875% ανά τράπεζα δεν είναι η τελική επιβάρυνση.
Η επιβάρυνση 0,875% αποτελεί μια οριζόντια απόφαση της ΕΚΤ και εν συνεχεία θα αξιολογήσει την κεφαλαιακή επάρκεια κατά τράπεζα.
Στις ελληνικές τράπεζες θα προσδιορίσει ότι ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι το 16%.
Χωρίς να αξιολογείται εάν τελικώς η αύξηση 0,875% στον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που διαμορφώνεται στο 13,93% είναι επαρκής μόνο από την οριζόντια αύξηση 0,875% εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα
1)Η αξιολόγηση αφορά τα συνολικά κεφάλαια και όχι το core tier 1 οπότε οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 27 δισεκ. ή 16,525% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση το νέο SREP – που έχει αυξηθεί οριζόντια και όχι το τελικό – προκύπτει ότι μόνο η Πειραιώς υστερεί και χρειάζεται νέα κεφάλαια.
2)Με βάση το νέο SREP τον νέο ελάχιστα υποχρεωτικό συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προκύπτει πλεόνασμα κεφαλαίων στο σύστημα 4,2 δισεκ. ευρώ με το μεγαλύτερο πλεόνασμα να εμφανίζουν η Alpha bank και η Eurobank.
3)Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ προσμετράει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς με βάση αυτόν διασφαλίζεται η φερεγγυότητα των τραπεζών και κατ επέκταση των καταθετών.
4)Όμως εάν προεξοφληθεί με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 στα κεφάλαια των τραπεζών προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα στις 3 από τις 4 τράπεζες – πλην Alpha bank – που υπολογίζεται σε 2,4 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Με τωρινές παραδοχές και πλην της Πειραιώς οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν κεφάλαια δηλαδή να έχουν κεφάλαια πάνω από τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας δηλαδή 13,93% με βάση τον μέσο όρο.
Όμως με όρους Βασιλείας ΙΙΙ υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες με το μεγαλύτερο να εμφανίζεται στην Πειραιώς, η Eurobank εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 1 δισεκ. η Εθνική με έλλειμμα 400 εκατ και η Alpha bank με κεφαλαιακό πλεόνασμα περίπου 800 εκατ ευρώ.
Συνολικά προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα 2,4 δισεκ. με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3.
Όμως επειδή η εφαρμογή της Βασιλείας 3 απαιτεί χρόνο με τις παρούσες παραδοχές οι 3 από τις 4 τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς.

Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών και νέο SREP (όχι τελικό)
Tράπεζες

Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

Core tier 1

Core tier 1 με FLB3
(Βασιλεία ΙΙΙ)


Νέο SREP

Όχι τελικό

Πειραιώς

14,2% ή 6,7 δισ. ευρώ

14,2% ή 6,7 δισ.

10,8% ή 4,9 δισ ευρώ

14,5% από 13,625%

Εθνική

16,6% ή 5,8 δισ ευρώ

16,6% ή 5,8 δισ

13% ή 4,5 δισ ευρώ

13,75% από 12,875%

Alpha

18,3% ή 8,8 δισ ευρώ

18,3% ή 8,8 δισ

15,2% ή 7,1 δισ. ευρώ

13,75% από 12,875%

Eurobank με Grivalia

19% ή 7,45 δισ ευρώ

16,6% ή 6,49 δισ

13,8% ή 5,43 δισ ευρώ

13,75% από 12,875%

Σύνολο *

17% ή 28,75 δισ

16,4% ή 27,79 δισ

13,2% ή 21,93 δισ ευρώ

13,93%

*Μέσος όρος στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – Στα απόλυτα μεγέθη συνολικό άθροισμα
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
 
Θα προχωρήσει το Ιταλικό μοντέλο

Η ελληνική κυβέρνηση και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ΕΚΤ φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το μοντέλο που τελικώς θα υιοθετηθεί για την συλλογική επίλυση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs των τραπεζών.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο SSM φαίνεται ότι θεωρούν ότι το Ιταλικό μοντέλο είναι πιο κοντά στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Η πρόταση της ΤτΕ για μεταφορά σε SPV 40 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων με ταυτόχρονη μεταφορά DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή τραπεζικών κεφαλαίων έως 7,4 δισεκ. εξετάζεται στον SSM αλλά όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.
Γενικώς ο SSM φαίνεται ότι δέχεται περισσότερο το Ιταλικό μοντέλο ενώ με βάση αξιόπιστη πηγή ο Enria ο νέος επικεφαλής του SSM από τις αρχές Ιανουαρίου που θα αντικαταστήσει την Nouy έχει αναφέρει… ότι το Ιταλικό μοντέλο… δουλεύει.
Το βασικό ζήτημα στο Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs με ταυτόχρονη έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου είναι….εάν αυτή η εγγύηση θεωρηθεί state aid.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι θα εκδοθούν 3 ειδών ομόλογα senior κύρια, mezzanine μεσαία και junior μικρά τραπεζικά ομόλογα.
Προφανώς τα κύρια ομόλογα έχουν αξία, τα mezzanine έχουν μερική αξία, και τα junior μηδενική αξία.
Για να αποφευχθεί το state aid δηλαδή να θεωρηθεί η εμπλοκή του ελληνικού δημοσίου κρατική βοήθεια – το κράτος δεν θα δώσει κεφάλαια αλλά θα εγγυηθεί ομόλογα – θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν να μεταφερθούν σε αγοραίες τιμές.
Προφανώς και δεν θεωρούνται αγοραίες τιμές η ονομαστική αξία μείον προβλέψεις δηλαδή το coverage ratio NPEs αλλά οι τιμές που πραγματικά θα πωλούνταν τα NPEs.
Το δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί ομόλογα τα οποία θα είναι στα πλαίσια της αγοράς καθώς οποιαδήποτε προνομιακή πριμοδότηση θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid.
Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι η πρόταση της Ελλάδος θα είναι το Ιταλικό μοντέλο, πρόταση που σχεδίασε το ΤΧΣ σε συνεργασία με την J P Morgan, ωστόσο θα είναι προαιρετική.
Δεν θα υπάρχει υποχρέωση να συμμετάσχουν οι τράπεζες, όποιες θέλουν και για ότι ποσό θέλουν θα μπορούν να συμμετάσχουν.
Επίσης η πρόταση να υπάρχουν και οι δύο προτάσεις στο τραπέζι και το Ιταλικό μοντέλο και η πρόταση της ΤτΕ για την μείωση των NPEs προσκρούει σε εμπόδια όχι τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο του SSM.
Ο SSM θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια πρόταση και όχι δύο καθώς μπορεί να δημιουργηθούν στρεβλώσεις μεταξύ των τραπεζών.
Ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι ισότιμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης