Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: H κυβέρνηση Kurz χαίρει αποδοχής από το 66% των πολιτών

tags :
Αυστρία: H κυβέρνηση Kurz χαίρει αποδοχής από το 66% των πολιτών
Αυστρία: Έναν χρόνο από την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση Κουρτς χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον πληθυσμό
Έναν χρόνο από την ορκωμοσία της, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου S. Kurz και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον πληθυσμό, όπως διαπιστώνεται στην πρώτη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση με την ευκαιρία της επικείμενης πρώτης επετείου, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Heute.
"Η κυβέρνηση εργάζεται καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι αναμένατε;" ήταν το ερώτημα που τέθηκε, και σε αυτό σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (ποσοστό 66%) απαντούν ότι έχουν εκπληρωθεί οι προσδοκίες τους.
Από αυτούς, σε ποσοστό 22% αναφέρουν πως ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες τους και ένα 44% πως το έργο της κυβέρνησης ανταποκρίθηκε ακριβώς στις προσδοκίες τους, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνει πως η κυβέρνηση εργάστηκε χειρότερα από τις προσδοκίες του.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε κερδίσει τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 15 Οκτωβρίου 2017, εξακολουθεί να εμφανίζεται σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα, με αυξημένο το ποσοστό του στο 33%, έναντι του 31,5% του εκλογικού του αποτελέσματος.
Στην δεύτερη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης --το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια-- με ποσοστό 26%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ μειωμένο στο 22% (26% στις περυσινές εκλογές) είναι στη δημοσκόπηση το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.
Η δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 9% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 6% (3,8%) και η "Λίστα Πιλτς" -- που πρόσφατα μετονομάστηκε σε "Τώρα"-- με 3% (4,4%).
Η "Λίστα Πιλτς" είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται πλέον στη νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.
Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, με ποσοστό 37%, σε μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη, τη νέα αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών P. Wagner (ποσοστό 17%), η οποία στις αρχές Οκτωβρίου είχε διαδεχθεί στην αρχηγία τους τον C. Kern, που διατελούσε καγκελάριος της Αυστρίας, μέχρι τον περυσινό Δεκέμβριο.
Ακολουθούν, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων C. Strahe με ποσοστό 13%, ο P. Pilc, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της ομώνυμης Λίστας, με 5% και η αρχηγός του ΝΕΟΣ M. Rizinger με 4%.
Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως, έναν και πλέον χρόνο από τις τελευταίες εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν βελτιώσει τη θέση τους, ενώ από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που εμφανίζονται προς τα έξω με μία πρωτοφανή ενότητα και αρμονία, το Λαϊκό Κόμμα έχει μάλιστα βελτιώσει το ήδη καλό ποσοστό του.
Και αυτό, παρά τις διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις, σκάνδαλα ή ολισθήματα που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες αφορώντας κυβερνητικά στελέχη, κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τον καγκελάριο S. Kurz.
Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα και τα τρία κόμματα να έχουν άλλες ηγεσίες από εκείνες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο, και αυτές οι ηγεσίες να είναι γυναίκες και στα τρία κόμματα, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ να ηγείται πλέον των Σοσιαλδημοκρατών, του ΝΕΟΣ αρχηγός να είναι η M. Raizinger και της Λίστας Πιλτς ("Τώρα") η M. Stern.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης