Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ 13/12 και Fed 19/12 ετοιμάζουν τη νέα στρατηγική τους για το 2019 – Στο επίκεντρο επιτόκια και QE

tags :
ΕΚΤ 13/12 και Fed 19/12 ετοιμάζουν τη νέα στρατηγική τους για το 2019 – Στο επίκεντρο επιτόκια και QE
Εντός των δύο επόμενων εβδομάδων πραγματοποιούνται οι τελευταίες συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Fed για το 2018
Οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και μετά από αυτήν.
Είχαν, όμως, και ένα κοινό: την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέσω του οποίου θέλησαν να στηρίξουν τόσο τη ρευστότητα των αγορών όσο και την ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία αντιστοίχως.
Οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι τις δύο επόμενες εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιήσουν την τελευταία συνεδρίαση.
Η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι διήμερη και θα λάβει χώρα μεταξύ 12 και 13 Δεκεμβρίου 2018, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και γι’ αυτήν της Fed, η διοίκηση της οποίας θα συνεδριάσει στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο συνεδριάσεων η μεν ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την οριστική διακοπή του QE, ενώ η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

ΕΚΤ: Διακοπή QE αλλά και νέο πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Bloomberg η τελευταία συνεδρίαση του 2018 για την ΕΚΤ δεν θα είναι διαδικαστική.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε αυτήν τη δημοσκόπηση εκτίμησαν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν νέα προγράμματα παροχής μακροπρόθεσμων, χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες εντός του 2019.
Όσο για τα επιτόκια όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξησή τους πριν από το 2020, άποψη υπέρ της οποίας συνηγορεί τόσο η διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλότερα από το όριο του 2% όσο και το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Υπενθυμίζεται, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, ότι η τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε το 2016.


Fed: Ενδείξεις για «χαλάρωση» του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump αλλά και ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ που δεν είναι και τόσο θετικά, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι η Fed θα καταστεί λιγότερο επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019.
Πάντως για τη συνεδρίαση το διήμερο 18-19 Δεκεμβρίου 2018 έχει προεξοφληθεί ότι θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, το πιθανότερο κατά 25 μονάδες βάσης.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό της Fed, αρκετά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου τάσσονται υπέρ του να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η τράπεζα δεν… βιάζεται τόσο να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.
Η διαχείριση αυτής της νέας, λιγότερο προβλέψιμης προσέγγισης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της οικονομίας και των αγορών τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης