Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «μαύρα σημάδια» στις δημόσιες συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις

tags :
Τα «μαύρα σημάδια» στις δημόσιες συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις
Κρατική  υπηρεσία …προμηθεύεται ασανσέρ και  όσες αγοράζουν καύσιμα  παίρνουν  και λιπαντικά  για να «γλυκάνουν»  τους ενδιαφερόμενους
«Ψωμοτύρι» οι απευθείας αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων όσο κοιτάμε πίσω στο χρόνο.
Με τη φράση αυτή ο καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης και Ειδικός Γραμματέας του Σώματος  Επιθεωρητών  Ελεγκτών Δημόσιας, άνοιξε …παράθυρο  στο ακροατήριο  για όσα  συμβαίνουν  στις κρατικές  προμήθειες μιλώντας στο 11ο Ετήσιο Συνέδριο που είχε  ως θέμα  «Καθαρές»  Δημόσιες Συμβάσεις.
Ανέφερε ότι κρατικοί φορείς προχωρούν στην κατάτμηση των  συμβάσεων  με σκοπό τις απευθείας αναθέσεις.
Έδωσε ως παράδειγμα: Κρατική υπηρεσία προχώρησε στην «προμήθεια» ασανσέρ ενώ θα έπρεπε να υλοποιήσει σύμβαση έργου για την εγκατάσταση τους, αφήνοντας να εννοηθεί την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής.
Επίσης αναφέρθηκε σε άλλη υπηρεσία που ζήτησε την ψηφιοποίηση  κάποιων  υπηρεσιών.
Το Νοέμβριο του 2014  κάποιος  Δήμος  που δεν αποκάλυψε προχώρησε σε 30 συμβάσεις εκ των οποίων οι 2 έγιναν με τιμολόγιο, οι 4 με απευθείας αναθέσεις  και 24 με πρόχειρους διαγωνισμούς για την ολοκλήρωση  ψηφιοποίησης  στον τομέα  καθαριότητας. 
Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος  Επιθεωρητών  Ελεγκτών Δημόσιας τόνισε ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ήταν εμφανής η πριμοδότηση και η προνομιακή μεταχείριση ενός  προμηθευτή αποφεύγοντας τις διαδικασίες δημόσιου διαγωνισμού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατάτμηση των έργων σχεδόν απαγορεύονται με βάση την ελληνική νομοθεσία ή το επιτρέπει  ως διαδικασία έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Δημοσθένης  Κασσαβέτης είπε ότι η μεταγενέστερη νομοθεσία θεραπεύει ανάλογα φαινόμενα.
Η  έρευνα  του Σώματος  Επιθεωρητών  Ελεγκτών Δημόσιας έχει εντοπίσει τις «πληγές» στις δημόσιες συμβάσεις.
Μεταξύ άλλων  διαπιστώθηκαν φαινόμενα σύγκρουσης  συμφερόντων στο στάδιο υποβολής των προσφορών, την υποβολή συνεννοημένων  προσφορών, όπως και ιεραρχικές διασυνδέσεις με τις επιτροπές, τον  αποκλεισμό προσφορών χωρίς επαρκή αιτιολόγηση , και αδικαιολόγητες τροποποιήσεις των συμβάσεων μετά τη σύναψη της σύμβασης  αλλά και  την άρνηση  κρατικών  υπηρεσιών να  υλοποιήσουν την  νομοθεσία.
Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών  Ελεγκτών  Δημόσιας κ. Δ. Κασσαβέτης πρότεινε  την ενίσχυση  του ελέγχου της προδιαγωνιστικής διαδικασίας , επισημαίνοντας  ότι στο στάδιο  αυτό «γίνονται τα περισσότερα» , όπως και στην προκήρυξη των διαγωνισμών.
Ζήτησε τη διαφάνεια των  διαδικασιών πριν και μετά της  σύμβασης και την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.
Έδωσε  έμφαση στο καθεστώς κυρώσεων λέγοντας ότι  στο στάδιο αυτό πάσχει  η Δημόσια Διοίκηση.
Μέχρι σήμερα έχουν  ελεγχθεί  5700  δημόσιες συμβάσεις.
Από την πλευρά  του  ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Αριστοτέλης Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην Εγνατία  Οδό για την οποία είχε δοθεί το δικαίωμα να  δίνονται απευθείας  αναθέσεις  έργων  συνολικής αξίας έως 5  εκατ. ευρώ.
Διευκρίνισε ότι μας ξένισε η νομοθετική πρόβλεψη αλλά η διαδικασία ήταν νόμιμη.
Το καθεστώς υποδιαίρεσης των συμβάσεων όπως και η επαρκή δημοσιότητα των προκηρύξεων είναι προϊόν νέων κοινοτικών οδηγιών που ευνοούν εν μέρει  την υποδιαίρεση των συμβάσεων.
Ωστόσο η κατάτμηση των έργων θεωρείται ότι βάζει εν αμφιβόλω την υλοποίηση του έργου.
Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την προμήθεια καυσίμων και στον  διαγωνισμό  προστέθηκε  και η προμήθεια λιπαντικών.
Στην περίπτωση αυτή το Ελεγκτικό  Συνέδριο  ζήτησε τη διάσπαση  του διαγωνισμού αλλά ο φορέας επέμεινε να γίνουν μαζί καθώς η αγορά καυσίμων δεν ήταν κερδοφόρος και  θα έπρεπε να προσθέσουν και τα  λιπαντικά έτσι ώστε να «γλυκάνουν»  τους ενδιαφερόμενους είπε ο πρόεδρος  του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η προμήθεια παιχνιδιών σε παιδικές χαρές από τον Δήμο ο οποίος επιθυμεί περισσότερους από 13  διαγωνισμούς  για την  υλοποίηση του έργου .
Ανέφερε  ότι  υπάρχουν περιπτώσεις  προμηθευτών  που ζητούν με προσφυγές την κατάτμηση των έργων ακόμη και για την προμήθεια λαμπτήρων όταν ο Δήμος  επιθυμεί την απόκτηση 10.000 λαμπτήρων. 
Πάντως ο πρόεδρος του πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Αριστοτέλης Σακελλαρίου  τόνισε ότι ο κανόνας στις δημόσιες συμβάσεις είναι η αναθεώρηση  των αρχικών συμβάσεων με αποτέλεσμα το κόστος του συνολικού έργου να αυξάνεται  επιπλέον 50%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης