Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ExxonMobil και Chevron αποχωρούν την «σύμβαση του αιώνα»

tags :
ExxonMobil και Chevron αποχωρούν την «σύμβαση του αιώνα»
ExxonMobil και Chevron αποχωρούν την «σύμβαση του αιώνα»
Δεδομένου ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία άρχισε να ανακάμπτει από το σφάλμα τιμών το 2014, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες ExxonMobil και Chevron αναπροσαρμόζουν τις παγκόσμιες δραστηριότητές τους με τις πιο μακροπρόθεσμες προτεραιότητές τους, στοιχηματίζοντας περισσότερο στο σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και σε διάφορα στρατηγικά έργα παγκοσμίως.
Οι εταιρείες σκοπεύουν τώρα να αποχωρήσουν από το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πετρελαϊκού πεδίου της χώρας και ορισμένων αγωγών.
Αυτό θα σήμαινε την απόσυρση των αμερικανικών εταιρειών από τη βιομηχανία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, 25 χρόνια μετά, αφού οι δυτικές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πέντε αμερικανικών εταιρειών, υπέγραψαν την «σύμβαση του αιώνα» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Στο πλαίσιο της επαναπροσανατολισμού των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της, η ExxonMobil σκοπεύει να πωλήσει το μειοψηφικό της μερίδιο στο γιγαντιαίο πετρελαϊκό πετρέλαιο Αζερίας-Chirag-Gunashli (ACG) στην Κασπία Θάλασσα, ελπίζοντας να λάβει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια.
Η Chevron, από την πλευρά της, αναθεωρεί το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της και «αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία εμπορίας, ενόψει πιθανής πώλησης, των συμφερόντων θυγατρικών της Chevron στο Azeri Chirag και Deep Water Gunashli (ACG) Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC)», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στο Reuters.
Η Chevron κατέχει μερίδιο 8,9% στον αγωγό του BTC, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το πεδίο ACG και από το Shah Deniz σε ολόκληρο το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία.
Η Chevron κατέχει επίσης μερίδιο 9,6% στο πετρέλαιο της ACG και σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας BP και της κρατικής εταιρείας SOCAR της Αζερμπαϊτζάν.
Η Exxon κατέχει 6,8% στο πεδίο, ενώ οι άλλοι ξένοι εταίροι στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνουν τους φορείς BP, INPEX, Equinor, TP, ITOCHU και ONGC Videsh.
Το Azeri-Chirag-Gunashli ήταν η πρώτη συμφωνία υπεράκτιου πετρελαϊκού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (PSA) με τις δυτικές μεγάλες εταιρείες και χαιρετίστηκε ως «η σύμβαση του αιώνα».
Το Αζερμπαϊτζάν και μια κοινοπραξία ξένων εταιρειών πετρελαίου υπέγραψαν συμφωνία διαπραγμάτευσης 30 ετών το 1994 για την ανάπτυξη του πεδίου.
Η Exxon ήταν μέρος της αρχικής ομάδας εταιρειών που υπέγραψαν τη σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία παρουσίασε επίσης τέσσερις άλλες αμερικανικές εταιρείες εκείνη την εποχή - Amoco, Unocal, Pennzoil και McDermott.
Πέρυσι, η συμφωνία επεκτάθηκε στο 2050.
Η παραγωγή στο γιγαντιαίο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν  ήταν κατά μέσο όρο 596.000 βαρέλια/ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.
Το κοίτασμα έχει λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και οι εταιρείες των ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει στην ανάπτυξή του καθώς θεωρήθηκε ως ένας γιγαντιαίος πόρος που θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία της Ρωσίας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό.
Αλλά η υπόσχεση πιθανών νέων ευρημάτων κοντά στο γιγαντιαίο πεδίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ και το Αζερμπαϊτζάν κατέστησε αυστηρότερο το πιάσιμο των ενεργειακών πόρων μέσω της SOCAR.
Τα τελευταία χρόνια, η Exxon έχει μετατοπίσει την παγκόσμια εστία της στην εξερεύνηση στην ανοικτή θάλασσα στη Γουιάνα, όπου έχει βρει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένου ενός δέκατου εύρους που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - με σχέδια να ξεκινήσει από την ανάπτυξη της Liza Phase 1 μέχρι 120.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα έως τις αρχές του 2020.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie, το συγκρότημα Liza τώρα συγκρίνεται καλύτερα με το Lula-Iracema της Βραζιλίας, ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα βαθέων υδάτων στον κόσμο.
Η Γουιάνα μπορεί εύκολα να γίνει το τέταρτο μεγαλύτερο έθνος παραγωγής πετρελαίου στη Λατινική Αμερική από την επόμενη δεκαετία, με πιθανότητες να ξεπεράσει τις προγενέστερες χώρες.
Εάν η Βενεζουέλα και το Μεξικό αποτύχουν να αντιμετωπίσουν την πτώση της παραγωγής, η Γουιάνα θα μπορούσε να τα ξεπεράσει γρήγορα στο νούμερο δύο», δήλωσε ο Luiz Hayum, ερευνητής της ομάδας ανόρθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της WoodMac στη Λατινική Αμερική.
Η Chevron, από την πλευρά της, συμμετέχει σε έργα γιγάντιων κοιτασμάτων πετρελαίου σε άλλη χώρα στην Κασπία Θάλασσα του Καζακστάν και κατέχει μείζονες συμμετοχές σε δύο τεράστια πετρελαϊκά πεδία - Tengiz και Karachaganak.
Παρά τις διαφορετικές προτεραιότητες παγκοσμίως, και οι δύο αμερικανικές εταιρίες στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό στο σχιστολιθικό πετρέλαιο στις  αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου στο Permian.
Η Chevron ανέφερε την υψηλότερη τριμηνιαία παραγωγή πετρελαίου της, ύψους 2,96 εκατομμυρίων βαρελιών καθαρού ισοδυνάμου πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην αυξανόμενη παραγωγή στο Permian.
Η Exxon, από την πλευρά της, ανέφερε αύξηση της παραγωγής Q3 σε σύγκριση με το Q2, χάρη στην Permian.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με την αύξηση της παραγωγής από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αναγνωρίζοντας ότι αντικατοπτρίζει τις συνεισφορές μόνο ενός από τους βασικούς μας τομείς ανάπτυξης, στο Permian», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Darren Woods στην ανακοίνωση των κερδών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης