Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλυαρία χωρίς ουσία στη συνάντηση Τσίπρα - Putin - Πολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων

Φλυαρία χωρίς ουσία στη συνάντηση Τσίπρα - Putin - Πολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων
Που επένδυσαν οι δύο πλευρές
Πίσω από τις θετικές εντυπώσεις της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν όπως τις καλλιεργούν οι δύο πλευρές κρύβεται μια επίπεδη και φλύαρη συζήτηση η οποία μάλλον δεν απέδωσε και πολλά επί της ουσίας.
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το διπλωματικό παρασκήνιο υποστήριζαν ότι τα πολλά λόγια τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και του Ρώσου προέδρου στη συνέντευξη Τύπου έκρυβαν την έλλειψη ουσιαστικού περιεχομένου και ουσίας.
Ωστόσο και η Αθήνα και η Μόσχα αισθάνονται ικανοποίηση για τη συνάντηση καθώς:

- Ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εκλογών όποτε κι αν γίνουν ήθελε να διαψεύσει τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι ενεργεί ως «πιόνι» του Τραμπ και της Μέρκελ.
- Ο Πούτιν από την πλευρά του ήθελε να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια παρά τις δυσμενείς όπως προκύπτει για τη χώρα του εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Πέρα όμως από τις ανάγκες αυτές πολιτικής σκοπιμότητας δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και είτε να επανεξεταστούν είτε να επαναβεβαιωθούν διάφορα θέματα οικονομικής και πολιτικής φύσης που προϋπήρχαν  των αμοιβαίων απελάσεων των διπλωματών των δύο χωρών.
Παρά το τραγούδι της Μαρινέλλας με το οποίο υποδέχτηκε ο Ρώσος ηγέτης τον Έλληνα πρωθυπουργό τα διπλωματικά προβλήματα που είχαν παγώσει τις σχέσεις των δύο χωρών δε φαίνεται να λύθηκαν.
Από εκεί και πέρα όμως εξετάστηκαν μια σειρά οικονομικών κυρίως ζητημάτων που αφορούν κυρίως τη γεωργία και την ενέργεια.
Το θέμα της ενέργειας είναι καίριο για τη Ρωσία καθώς συναρτάται με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό κομμάτι στην ατζέντα της συζήτησης αποτέλεσε το ενεργειακό. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει «ανοιχτά την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την ΕΕ.
Η αρχή αυτή σημαίνει πολλαπλασιασμό των πηγών κι όχι αποκλεισμό», ανέφερε, υιοθετώντας τις πάγιες αμερικανικές θέσεις.
Στον αντίποδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αυτή παραμένει σε μια εκκρεμότητα αντίθεσης ανάμεσα σε Τσίπρα και Πούτιν καθώς είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος. Η κάθε πλευρά δίνει την δική της εκδοχή και μένει να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να ισοζυγιστεί από κάποιες άλλες πιθανόν κοινές ενέργειες των δύο χωρών.
Εκ των πραγμάτων ένα από τα καυτά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν, ήταν η προσέγγιση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ενισχυμένο διπλωματικό ρόλο και ιδιαίτερα από την ώρα που κατάφερε να βγει από τα μνημόνια και λόγω του ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή και ως σύμμαχος είναι χρήσιμη προς την Ρωσία.
Το θέμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων απασχολεί την ρωσική πλευρά καθώς επίσης και η επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, οι τόνοι κρατούνται χαμηλοί καθώς υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός έτσι ώστε να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου βρήκε την ευκαιρία να προπαγανδίσει ότι πήγε στις έδρες των δύο υπερδυνάμεων όπως επίσης στο Βερολίνο και το Πεκίνο χωρίς να φορά γραβάτα.
Τώρα αν αυτό είναι αρκετό να πείσει τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται, αργά ή γρήγορα θα το δούμε στις κάλπες.
Πάντως ο Ρώσος ηγέτης μόλις ο Έλληνας συνομιλητής του άρχισε να μιλάει περί γραβάτας έβγαλε το ακουστικό του, ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης