Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας - Σε νέα περίοδο συνεργασίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Τσίπρας: Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας - Σε νέα περίοδο συνεργασίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας
"Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους , υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο", τονίζει ο Α. Τσίπρας
«Επαναφέρουμε τις σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας – Ρωσίας) στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 έως σήμερα και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση και υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες», τονίζει  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  σε άρθρο του με τίτλο «Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική χάριν τρίτων», το οποίο δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους στόχους της επίσκεψής του στη Μόσχα, σημειώνει ότι το διακύβευμα των ελληνορωσικών σχέσεων είναι μεγάλο, τοποθετείται για το Μακεδονικό ζήτημα λέγοντας ότι δεν το λύνουμε για να κάνουμε χατίρι καμίας τρίτης χώρας, ενώ κάνει αναφορά και στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού.
Σήμερα η Ελλάδα, όπως αναφέρει, «έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και «παράλληλα, καθίσταται διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αλλά σε στρατηγικές υποδομές μεταφορών και ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς».
Ειδικότερα, στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας από τη Μόσχα, υπενθυμίζει ότι η επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία ήταν η τρίτη που έκανε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας τα τελευταία 3,5 χρόνια, καθώς οι δυο πρώτες σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη έλαβαν χώρα το 2015 «σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας»
Όπως σημειώνει, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μακρά παράδοση και «φέτος, άλλωστε, συμπληρώνουμε 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες παρέμειναν ισχυρές, παρά τις κοσμογονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, επειδή βασίστηκαν και βασίζονται σε ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων μεταξύ των λαών μας».  
 Προσθέτει πως «έπειτα από μια εν πολλοίς παγωμένη πενταετία, το 2015 αναλάβαμε να τις επανεκκινήσουμε, βασισμένοι στο δικό μας δόγμα για μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη και ενεργητική», που «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα χωρίς να παραβλέπει τις δεσμεύσεις της στου διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ), να διατηρεί επωφελείς σχέσεις συνεργασίας με άλλες κρίσιμες χώρες στην περιοχή, με περιφερειακές, αλλά και παγκόσμιες δυνάμεις
Αυτόν τον χαρακτήρα είχαν οι δυο πρώτες επισκέψεις μου σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη το 2015 και όχι να αναζητήσουν την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα, όπως πολλοί είχαν τότε ψευδώς επικοινωνήσει.
Και αυτό, όχι μόνο γιατί η έξοδος της  Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτέλεσε ποτέ για εμάς επιλογή, αλλά και γιατί ποτέ δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε την Ελλάδα ως χώρα επαίτη, που παζαρεύει τον γεωπολιτικό της ρόλο έναντι πρόσκαιρων οικονομικών ανταλλαγμάτων».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ακόμα και «τις πολύ δύσκολες ώρες του 2015, οι συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Putin ήταν απολύτως ειλικρινείς ως προς τη στρατηγική της χώρας, σε ό,τι αφορά τη θέση και τις δυνατότητές της, τις συνεργασίες και τις στοχεύσεις της, διότι η εξωτερική μας πολιτική για να είναι πολυδιάστατη και αποτελεσματική,  οφείλει να εδράζεται στις αρχές της συνέπειας, της σταθερότητας και της εντιμότητας».
Αφού σημειώνει ότι οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές, αφού η Ελλάδα έχει βγει από την αυστηρή επιτροπεία των εταίρων της και έχει ολοκληρώσει να προγράμματα προσαρμογής, καθίσταται διαμετακομιστικός και ενεργειακό κόμβος στην περιοχή, ενώ το κυριότερο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι «έχει ανακτήσει και ενισχύσει τη διπλωματική της ισχύ και τον γεωπολιτικό της ρόλο, του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη αλλά και εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή» και «την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτήν την περιοχή σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλο και θεμιτό».
«Θεωρούμε ότι και τα περιθώρια για διάλογο και συνεργασία, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, επίσης είναι και οφείλουν να είναι μεγάλα», ενώ «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου η συνεργασία και ο διάλογός μας να διευρυνθούν, σε διμερές , σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», όπως σημειώνει.  


Για Μακεδονικό

«Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχθούμε ποτέ πιέσεις, σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα»,  ξεκαθαρίζει ο Α. Τσίπρας.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του «αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους , υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο.
Αυτή ήταν η προτεραιότητά μας στις προσπάθειες για να λύσουμε το Μακεδονικό και όχι οι απόψεις και οι θέσεις τρίτων χωρών.
Λύνουμε ένα διμερές πρόβλημα με μια γειτονική μας χώρα , προς όφελος των λαών μας , με γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλους της Ελλάδας στην περιοχή και την  απελευθέρωση κρίσιμου διπλωματικού κεφαλαίου για την άσκηση εξωτερικής μας πολιτικής που θα προσανατολιστεί τώρα  στις μείζονες εθνικές απειλές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης