Τελευταία Νέα
Πολιτική

FYROM: Εμμένει ο Zaev στις εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του «μακεδονικού λαού»

FYROM: Εμμένει ο Zaev στις εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του «μακεδονικού λαού»
Συζήτηση στη FYROM για την αλλαγή του Συντάγματος - Στήριξη Zaev σε αλυτρωτικές τροπολογίες
Επιμένει στα περί «μακεδονικού λαού» και της πολιτιστικής κληρονομιάς ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Zaev εμφανίστηκε ανοιχτός στην αλλαγή τροπολογίας, που «εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του "μακεδονικού" λαού», με το επιχείρημα βουλευτών για «πρόσθετη ενίσχυσης της ταυτότητας».
Περιορίστηκε απλώς να δηλώσει ότι, η προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας δεν πρέπει να μας οδηγεί στο άλλο άκρο.   
Κατά τα άλλα πρωθυπουργός της FYROM αναφέρθηκε αρχικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι με αυτήν Αθήνα και Σκόπια «κατάφεραν κάτι που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο», κατέληξαν δηλαδή σε μία δίκαιη και αξιοπρεπή λύση για ένα πρόβλημα που επιβάρυνε τις μεταξύ τους σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Ανέφερε, ακόμα, ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ευρεία συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών παραγόντων στην εν εξελίξει διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης, προκειμένου να καθησυχαστούν οι όποιοι φόβοι των πολιτών σχετικά με αν το οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα επηρεάσουν ζητήματα που είναι ευαίσθητα γι' αυτούς, αλλά και για να εξηγηθεί η προοπτική που ανοίγεται για τη FYROM σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Επίσης, ο Zaev σημείωσε ότι οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Επισήμανε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με απόφαση που θα λάβει το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία θα αναφέρει ότι οι εν λόγω τροπολογίες αποτελούν συστατικό στοιχείο του Συντάγματος και τίθενται σε ισχύ την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, που σημαίνει πρακτικά ότι θα τεθούν σε ισχύ όταν η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει τη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της FYROM στο ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μία πρόσθετη εγγύηση για τη χώρα και ότι ήταν κάτι που ζήτησαν βουλευτές από το βήμα της Βουλής και η κυβέρνηση δεν είχε πρόβλημα να το αποδεχθεί, γιατί συνάδει με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα ενσωματωθεί στον Συνταγματικό Νόμο, όπως και οι λεπτομέρειες για τη σταδιακή εφαρμογή του νέου ονόματος για εσωτερική χρήση, «στο πνεύμα ασφαλώς της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Στη συνέχεια, παρουσίασε τα σχέδια τροπολογιών (draft amendments) που έχει καταθέσει η κυβέρνησή του και τα οποία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και αναφέρθηκε σε ορισμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι Μακεδόνες, όχι «Βορειομακεδόνες», και μιλούν «Μακεδονικά», δήλωσε εξάλλου ο Zaev την Παρασκευή 7/12/2018  απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας, στην προσπάθειά του να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Καμμένος: Ο αλυτρωτισμός του Zaev «σκότωσε» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την θέση ότι ο αλυτρωτισμός του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Zoran Zaev «σκότωσε» τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.
«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» αναφέρει στην τοποθέτηση του ο Π. Καμμένος.
Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό και με τα όσα υποστηρίζουν από το Ποτάμι για δεύτερες σκέψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση πλέον την κυβέρνηση και την προσπάθεια της να την κυρώσει από την ελληνική Βουλή.

Τζανακόπουλος: Θα δοθούν διευκρινίσεις από την ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβεβαιώσεις ότι θα δοθούν όλες οι δέουσες διευκρινίσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών έτσι ώστε να μη δίνονται επιχειρήματα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να μην την στηρίξουν παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.
«Πρέπει να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα από την ΠΓΔΜ.
Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες.
Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα.
Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και γι αυτό δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να μην κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Δεν πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη.
Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών.
Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Κρατάω την πολιτική δήλωση του κ. Καμμένου ότι ποτέ οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τη ΝΔ για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Τζανακόπουλος.

Η αριθμητική των Ναι

Για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή χρειάζεται 151 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145.
Οι ΑΝΕΛ με τους7 βουλευτές τους, έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας καταστήσει σαφές πως θα αποχωρίσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς ψηφοφορία στη Βουλή η Συμφωνία.
Από τους 7 αυτούς, ο κ.Παπαχριστόπουλος διαμηνύει πως θα πάει απέναντι στην κομματική γραμμή, πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία και κατόπιν θα παραδώσει την έδρα του ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Έλενας Κουντουρά.
Θολό είναι και το τι θα πράξουν οι Κ. Ζουράρις, ο οποίος έχει πει ότι είναι κατά της Συμφωνίας αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση, και Β. Κόκκαλης, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ταχθεί επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής και υφ. Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι έχουν πει ότι θα ψηφίσουν βάζοντας αστερίσκους.
Την πρόθεση του να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, βάζοντας και αυτός τον αστερίσκο ότι για να το πράξει αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα πάει αμέσως σε εκλογές.
Συνεπώς, και βάσει του πιο λογικού σεναρίου, εάν υποθέσουμε ότι ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτουν οι θετικά «διακείμενοι» βουλευτές και τελικά η Έλενα Κουντουρά επιλέγει και αυτή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε τα Ναι αθροίζονται σε 150.
Άρα καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό τι θα αποφασίσουν να πράξουν τελικά οι 6 βουλευτές του Ποταμιού, καθώς από τη θέση τους θα εξαρτηθεί και η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σημειώνεται πως από τους 6 συνολικά βουλευτές του Ποταμιού, οι 4 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) έχουν τοποθετηθεί θετικά παρά τις επιφυλάξεις τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα την ψηφίσουν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης