Ρήγας: Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να μην αφήσουν μια ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη

Ρήγας: Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να μην αφήσουν μια ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», σύμφωνα με τον Π. Ρήγα
«Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, κάναμε μια συγκεκριμένη επιλογή χωρίς να μας νοιάζει το πολιτικό κόστος», αναφέρει για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Ο ίδιος, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα υπάρξει ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου με αφορμή το Μεκαδονικό, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας «να μην αφήσουν μια ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη και να αποδείξουν εάν πραγματικά θέλουν να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».
 Σχετικά με το εάν υπάρχει ο φόβος από το γενικότερο κλίμα σκανδαλολογίας να ενισχυθούν απολίτικες τάσεις και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, είπε πως «η διαφθορά μέρους του πολιτικού προσωπικού αυτή καθ’ εαυτή και τα ίδια τα σκάνδαλα είναι που ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πολυπαραγοντικό και δεν επιδέχεται απλουστεύσεις και μικροπολιτική αξιοποίηση».
Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει το δημοκρατικό πολιτικό τόξο να μελετήσει άμεσα τρόπους, αφενός ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των πολιτών απέναντι στην πολιτική και αφετέρου θωράκισης της κοινωνίας, απέναντι στο σαράκι της απαξίωσης της πολιτικής που εκτρέφει φασιστικές αντιλήψεις και αντίστοιχα πολιτικά μορφώματα».  
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στο θέμα των σκανδάλων, ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη προσέγγιση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι τάχα δηλαδή η αντιμετώπιση της διαφθοράς και ο επιμερισμός πολιτικών και ποινικών ευθυνών συνιστούν «σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων», εμπεριέχει στοιχεία ενοχής και πολιτικής συγκάλυψης των όσων έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στον εκτροχιασμό της χώρας και στην επιβολή των μνημονίων».
Κάλεσε δε, τα δύο κόμματα να βγουν «να πουν καθαρά ότι πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για πράξεις πολιτικών προσώπων, εκτός εάν θεωρούν ότι όλα έγιναν καλώς, και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και ο πλουτισμός πολιτικών προσώπων και η εν γένει διαφθορά στο δημόσιο βίο».
Ακόμη, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως  «η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, προσχωρώντας με φανατισμό στο νεοφιλελευθερισμό και επιλέγοντας ως στρατηγικό της αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Ματαιοπονούν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «πάγια αντίληψή μας είναι οι συγκλίσεις που ευνοούν τον σκοπό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης,στη βάση ενός προγράμματος που θα υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε ότι «το σημαντικό δεν είναι κάποιος αριθμητικός πήχης, αλλά η επίτευξη πολιτικών στόχων, όπως είναι η ανάδειξη προοδευτικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θα δουλέψουν στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας».
Κληθείς να απαντήσει στο πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανέφερε πως «η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων αποτελούν για την Ελλάδα απαρέγκλιτο όρο καλής γειτονίας.
Για αυτό που είμαι βέβαιος είναι ότι ένα «θερμό» επεισόδιο δεν θα είναι προς όφελος καμίας πλευράς.
Η ίδια εκτίμηση νομίζω πως υπάρχει και από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «ο καθένας μπορεί να κάνει τα σενάρια του, όμως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» , αλλά και ότι «οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που ήδη υλοποιούνται, δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες ή παροχές», αλλά «αποτελούν το πρώτο μόνο μέρος της μεταμνημονιακής μας πολιτικής, της εφαρμογής του δικού μας προγράμματος».
«Να είσαστε σίγουροι ότι όταν έρθει η ώρα της κάλπης ο λαός θα βρεθεί ενώπιον συγκεκριμένων διλημμάτων και θα κάνει τις επιλογές του», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS